Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Placki na maślance z borówkami amerykańskimi

Propozycja na śniadanie - pancakes z mojego ulubionego przepisu. Idealne, bo lekkie, puszyste i mało słodkie. To ciasto-baza. Najważniejsze by maślanki nie zastępować mlekiem, a sody proszkiem do pieczenia (maślanka i soda to chemicznie kochający się związek! ;)). Dalej już możecie zaszaleć podmieniając część mąki pszennej na owsianą lub razową, mleko na kokosowe, a borówki zamienić z malinami lub bananami. Placki smakują idealnie z syropem klonowym, miodem, kremem czekoladowym, domowymi konfiturami lub dodatkową porcją owoców. Bardzo polecam!

składniki (12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (40g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • 3/4 szklanki maślanki + 2 łyżki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200g borówek amerykańskich

Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej wymieszać widelcem maślankę, mleko i jajka. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do momentu aż składniki się połączą. Ciasta na pancakes nie powinno się przemieszać, ponieważ zbyt długo mieszane nie wyrosną tak ładnie. Na końcu dodać roztopione masło i 3/4 borówek. Porcje ciasta smażyć na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą masła patelni. Każdy naleśnik posypać kilkoma odłożonymi wcześniej borówkami. Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor na średnim ogniu. Pancakes podawać z syropem klonowym, miodem, kremem czekoladowym, domowymi konfiturami lub dodatkową porcją owoców.

Buon Appetito! :)



 

środa, 23 października 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Placki dyniowe ze śliwkami

    Kto rano wstaje ten ma placki z dynią na śniadanie! :) Są puszyste, mocno korzenne, świetnie pasują do nich śliwki węgierki i syrop klonowy. składniki (18 sztuk

  • Placuszki twarogowe z jabłkami, cynamonem i żurawiną

    Idealne placuszki na śniadanie - z jabłkami, żurawiną i szczyptą cynamonu. Bardzo mięciutkie oraz puszyste, z pewnością do powtórzenia. Polecam! przepis Asi z K

  • Czekoladowe naleśniki z dżemem morelowym a

    Pyszne, pyszne, pyszne. Delikatne, kakaowe, cieniutkie jak trójwarstwowa chusteczka ;) z najlepszym dżemem morelowym jakim przyszło mi kiedykolwiek jeść. Poleca

Komentarze
2013/10/23 22:35:32
Uwielbiam. Były u nas na śniadanie w niedzielę, ale w zupełnie innej wersji.
-
2013/10/23 22:38:08
Klasycznych pancakes już dawno nie jadłam, Twoje przepysznie wyglądają :)
-
2013/10/24 02:43:06
Fajny przepis, bardzo apetyczne placki! Piszesz, żeby maślanki nie zastępować mlekiem, bo maślanka "lubi się" z sodą. Ale ja nie zawsze mam w domu maślankę, a że mieszkam na wsi, to i do sklepu daleko. Czy zatem można maślankę zastąpić jakimś innym mlecznym "kwasidłem"? Na przykład jogurtem, kefirem, zsiadłym mlekiem (o takie u mnie najłatwiej), kwaśną śmietaną, ewentualnie serwatką?
-
2013/10/24 07:18:37
Zamiast maślanki można dodać mleko z odrobiną soku z cytryny lub octu. Nie pamiętam proporcji, zwykle daję na oko, 1-2 łyżeczki.
Placuszki wyglądają bardzo apetycznie. Szczególnie w przekroju, gdzie widać soczyste borówki. Podziwiam też pewną rękę podczas krojenia tej smakowitej wieży.
Pozdr.
-
2013/10/24 14:03:38
Hajduczek myślę, że możesz spróbować. Podejrzewam, że z zsiadłym mlekiem, jogurtem lub kefirem byłyby równie bardzo smaczne :) Postaram się wypróbować przy najbliższej okazji. Poniżej Passiflora napisała, że do mleka można dodać soku z cytryny, ale o ile kwasowość może być zbliżona to jednak będzie inna gęstość. Trzeba poeksperymentować :)

Passiflora dziękuję za podpowiedź! Napisałam wyżej do Hajduczka, że to ciekawy pomysł i kwasowość powinna być zbliżona, ale czy gęstość?
A co do pewnej ręki to moja jest chirurgiczna, ot co ;) A tak na serio, ostry nóż i nie ma problemu z równiutkim krojeniem.

Pozdrawiam i dziękuję!
-
2013/10/24 18:25:55
Co do gęstości, wiem, ze wzajemnymi wymiennikami mogą być jogurt naturalny, śmietana i majonez. Co do kefiru - jeszcze nigdzie nie słyszałam o jego właściwościach w pieczeniu ciast. Ktoś odważny musi zaryzykować zrobienie pankejkow na kefirku i podzielić się swymi spostrzeżeniami..a
Pozdr.
-
2013/10/24 23:08:52
Piękna wieżyczka pysznych placuszków. :)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/10/30 13:53:07
a ja polecam syrop daktylowy jest niesamowity, w sklepach ze zdrową żywnością kupuję. lubię też wersje z miodem i skórką pomarańczową smażoną osobiście i orzechami włoskimi, sprawdza się też w plackach z jabłkami dobrze.pozdr
-
Gość: Zguba, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/01/06 14:35:50
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie, pyszności :)) dodałam serek homogenizowany i konfiturę wiśniową - aż się uszy trzęsły. Pozdrawiam
-
2014/01/06 15:31:01
Super, świetne dodatki :) Bardzo się cieszę, że Wam smakowały! Dziękuję za komentarz!
Pozdrowienia.
-
Gość: ania, *.compute-1.amazonaws.com
2014/01/12 21:11:13
można zastąpić zsiadłym mlekiem, od zawsze robię takie, soda+ zsiadłe mleko. Przepyszne są z jabłkiem pokrojonym w kosteczkę (można wymieszać z ciastem albo posypywać na patelni )
-
2014/01/12 21:12:50
Dziękuję za informację, Aniu.
-
Gość: Oleander, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/11/06 22:52:02
Droga Viri, przeglądając sieć natknęłam się na stronę, która wykorzystuje Twoje zdjęcia w przepisach, jednak bez podawania źródeł. Mało fair, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że to znana firma. Czy może to jakaś wspołpraca?
www.cukier-krolewski.pl/przepisy/pokaz/dzem-bananowy-oraz-pancakes-z-borowkami-132.html
Pozdrawiam
-
2014/11/07 14:45:21
Wszystko w porządku, z Cukrem Królewskim współpracowałam 1,5 roku dlatego zdjęcia i przepisy są bliźniacze :-) Dziękuję za czujność i pozdrawiam!