Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Korzenny syrop dyniowy (do kawy)

W popularnej sieciówce Starbucks dyniowy syrop to rokroczna propozycja w sezonie jesienno-zimowym. Skład ich produktu pozostawia jednak wiele do życzenia.. Sztuczne aromaty?! ale po co? W prosty sposób przygotujecie syrop z kilku składników. Dzisiaj przedstawiam najbardziej klasyczną smakowo wersję, bardzo korzenną. Z cynamonem, imbirem, goździkami, gałką i wanilią. Tak aromatyczny dodatek do kawy to najlepszy sposób by miło rozpocząć coraz zimniejsze jesienne poranki.

składniki:

  • 250ml wody
  • 100g cukru, białego lub trzcinowego
  • 150g puree z upieczonej dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 goździki
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

Cukier rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i podgrzewać na średnim ogniu aż syrop zgęstnieje (ok. 10-15 minut). W połowie całość należy zmiksować w blenderze na gładką konsystencję - wcześniej wyciągnąć goździki. Syrop przelać do słoiczka lub butelki i przechowywać w lodówce. Zamieszać przed użyciem.
Do przygotowania jednej większej porcji kawy dodaję 2 łyżki syropu.

Buon Appetito! :)

 

 

wtorek, 12 listopada 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Przetwory z pigwy - marmolada, nalewka i pigwa do herbaty

    Lubię uzupełniać naszą spiżarnią o kolejne kilka słoiczków sprawdzonych i nowych - teraz już bardziej jesiennych smaków. Mam to po Mamie, bo odkąd pamiętam nasz

  • Ostatnie cytryny z Limone..

    ..skończyły w słoiku! ♥ Jak zamknąć słońce w słoiku: cytryny najlepiej ekologiczne, bez wosku i koniecznie z cienką skórką włożyć do garnka z zimną wodą,

  • Konfitura z wiśni - najlepsza!

    Nasza ulubiona konfitura! Już od trzech lat planuję się nią Wam pochwalić i mimo, że przewijała się już kilkakrotnie na blogu przygotowując z jej udziałem wypie

Komentarze
2013/11/12 20:20:19
Nie miałam okazji jeszcze próbować takiego syropu. Bardzo mnie ciekawi!
:)
-
2013/11/12 21:21:19
Super pomysł! Wypróbuję na pewno :-)
-
2013/11/13 08:23:53
Świetny i prosty przepis :) Muszę koniecznie spróbować :)
-
2013/11/13 08:35:48
Uwielbiam takie dodatki do kawy.
-
2013/11/13 11:18:30
Dziękuję za prosty i smaczny przepis:) Jedno pytanie, czy użyłaś imbiru i gałki w proszku, czy świeżego? Pozdrawiam, Grażyna.
-
2013/11/13 13:07:40
Twój syrop jest na pewno 100 razy smaczniejszy niż ten ze Starbucksa, mi ta ich kawa smakowała słodkim ulepkiem i tak jak lubię bardzo dynię i dania z jej dodatkiem, tak ta kawa u nich była straszna :)
-
2013/11/13 15:11:53
Cieszę się, że się Wam podoba! Mam nadzieję, że posmakuje jeśli się skusicie :)

Grażyna użyłam samym sypkich przypraw, ale możesz użyć świeżo startej gałki (dałabym jej jednak mniej) lub świeżego imbiru.

Pozdrawiam!
-
2013/11/13 16:05:27
W zeszłym roku zrobiłam pierwszy raz domowy korzenny syrop do kawy i byłam zachwycona :). Ależ mnie ten dodatek dyni intryguje!
-
2013/11/14 15:43:46
Dynia by była bardziej wyczuwalna musiałaby być mniej dosmaczona korzennymi przyprawami ;) Planuję drugą wersję, z innymi dodatkami smakowymi oraz na mleku skondensowanym. Tylko nie wiem kiedy plan zrealizuję ;)
-
2013/11/14 16:26:53
dziękuję, dziękuję za ten przepis :)
uwielbiam kawę dyniową ze starbucks - teraz zrobię sobie w domu i to jeszcze smaczniejszą i zdrowszą :D
-
2013/11/16 20:07:22
Proszę bardzo :)
Daj znać jak CI smakuje!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/17 10:21:50
jak długo można taki syrop przechowywać? czy ewentualnie można go zrobić z mrożonego puree dyniowego (myślę już o prezentach gwiazdkowych!)?
-
2013/11/17 11:01:23
Powinien być dobry do tygodnia czasu, zużyłam w ciągu 4 dni i był ok. Czytałam jednak na zagranicznych stronach, że nawet do 3 tygodni..? Sam syrop bez dyni to może, ale z dynią nie ryzykowałabym;)
Można z mrożonego puree.
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/11/18 08:45:53
Dzięki za odpowiedź, spróbuję zrobić w okresie świątecznym:)
-
2013/11/22 18:26:17
Mmmm bosko wygląda i daje obietnicę kawowej, słodkiej rozkoszy. Natychmiast zabieram się do przyrządzenia... tzn. jutro jak tylko kupię składniki ;P
Dzięki za przepis i zapraszam też czasem do mnie na
www.nagrodobiorcy.pl
-
2013/11/23 09:41:00
Daj znać jak Ci smakuje :)
I dziękuję za zaproszenie!
-
2013/11/27 11:27:23
Zrobione! Nie mam wprawdzie porównania, bo nie wiem, jak smakuje kawa dyniowa ze Starbucksa - w ogóle raczej nie zamawiam kaw smakowych, bo zawsze mam wrażenie, że syrop niepotrzebnie zabija smak dobrej kawy. Ale w domu czasem robię coffee creamer (czyli takie mleczko smakowe) z dynią i korzennymi przyprawami, więc postanowiłam spróbować.

Syrop nie wychodzi zbyt gęsty, chociaż gotowałam go znacznie dłużej niż w przepisie. Akurat na tyle, żeby pokryć czyste ostrze noża, ale nie ciągnie się, ani nie lepi. Jeśli ktoś chciałby uzyskać bardziej "tradycyjny" syrop, to może powinien użyć mniej wody? Musiałam też podzielić się gotowym wyrobem, bo wyszły mi dwa niezbyt duże słoiczki. Smakuje doskonale, ale na kubek kawy w zupełności wystarczają mi 2-3 łyżeczki syropu, więc sama zużywałabym to tygodniami ;-)
-
2013/11/27 13:32:48
Krystyno dziękuję za komentarz. Bardzo je od Ciebie lubię, ponieważ zawsze podzielisz się swoimi spostrzeżeniami, uwagami :)
Syrop możesz spróbować podgrzewać na patelni, większa powierzchnia do parowania :)
-
2013/12/04 11:58:04
A ja z innej beczki, bo mam pytanie odnośnie stylistyki zdjęć. Czego używasz jako czarnego tła?
-
2013/12/04 12:36:07
Aż głupio się przyznawać.. ;)
To stary czarny sweter :D
Próbowałam również z czarną stroną blendy i takiego ciemnego efektu nie ma.
-
2013/12/04 16:34:16
Czemu wstyd? Właśnie brawo za pomysłowość :D Ja używam czarnego szala, ale jest za cienki i trochę odbija światło. Chyba muszę głębiej poszperać w szafie :)
-
2013/12/20 20:07:30
wypróbowałam i zasmakowałam :)
syrop gotowałam o wiele dłużej, ale miałam wodnistą dynię, więc podejrzewam, że to jej sprawka
syrop nie jest za słodki, za gęsty - dla mnie świetny
-
2014/10/27 16:38:20
Pyszny jest ten syrop:) .... nie przepadam za kawą, jednak taką dyniową piję codziennie:). Pozdrowionka ślę:)
-
2014/10/28 14:03:31
Hah ja jak zrobiłam ten syrop to też piłam kawę ;)
Cieszę się, że smakuje! Dziękuję za komentarz.
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/30 14:19:43
W sklepach stoją na półkach przetwory w opakowaniach- czasami jak z bajki pochodzące-ale skład -i smak -nie umywa się do tych stworzonych w domowym zaciszu- nie są tak dopieszczane -tak udoskonalane--Do perfekcji nikt nie przykłada uwagi-Po co ? przecież ludzie i tak kupią -Masowych konsumentów nie trzeba uwodzić smakiem -wyjątkowością -tak jak wrażliwych -konsumentów koneserów -rajskich smaków -
-
2015/01/05 17:31:10
Viri zrobiłam już jakiś czas temu. Jest obłędny
-
2015/01/05 18:10:10
Bardzo się cieszę Kabuś :-)