Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Krem kasztanowy z orzechami laskowymi, czekoladą i wanilią

Słodki to mój ulubiony smak - w ciastku, gruszce i dżemie. Z kasztanami jest inaczej - ich słodycz mnie przytłacza. W wersji sauté wstępnie obgotowane a następnie upieczone w piekarniku to bardzo dobry sposób na przygotowanie klasycznej wersji, którą zna chyba pół Polski z placu Pigalle ;) jednak jak dla mnie - najmniej przekonywujące.
Za to bardzo lubię przygotować z nich puree lub wybrać już gotowe w puszce. W tym momencie drzwi stoją dla nas otworem - genialne jest połączenie kasztanowego puree z czekoladą białą, idealnie sprawdza się do przełożenia kruchych ciasteczek i makaroników. Próbuję też smaku z gorzką czekoladą - w kremie mleczno-orzechowym. Tuż po przygotowaniu, jeszcze lekko ciepły genialnie smakuje z naleśnikami z kandyzowaną skórką pomarańczy. Po zastygnięciu śmiało możecie je nim przekładać, wyjadać łyżeczką wprost ze słoiczka lub smarować kromki maślanej chałki z kruszonką.


składniki:

  • 125g puree z kasztanów jadalnych*
  • 50g orzechów laskowych
  • 125ml mleka
  • 75g czekolady gorzkiej 74%
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 50g mleka w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W przepisie można wykorzystać gotowe puree kasztanowe z puszki lub przygotować je samemu. Kasztany należy ponacinać na krzyż po wypukłych częściach orzechów. Najpierw należy gotować je 15 minut, następnie piec 15 minut w 160st.C. Z ostudzonych kasztanów ściągnąć łupiny i zmiksować w malakserze przez kilka minut na gładką pastę - w międzyczasie można dolać niewielką ilość oleju roślinnego (np. z orzechów laskowych) by uzyskać gładszą konsystencję.

Wyłuskane orzechy laskowe piec ok. 15 minut w 160st.C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zawinąć w ściereczkę i energicznie pocierać by odpadły łupinki. Przestudzone zmiksować w malakserze na gładką pastę.
Mleko podgrzać z cukrem i solą prawie do zagotowania. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Dodać puree z kasztanów, pastę z orzechów i mleko w proszku. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podgrzać jeszcze kilka minut by składniki się połączyły. Krem ściągnąć z ognia, wymieszać z wanilią. Przelać do słoiczków, ostudzić, a następnie  schłodzić w lodówce aż osiągnie właściwą konsystencję.
Przepis na jeden większy słoik kremu.

Buon Appetito! :)

*u mnie pół na pół przygotowane samodzielnie i z puszki.

 

 

czwartek, 21 listopada 2013, viridianka

Polecane wpisy

  • Przetwory z pigwy - marmolada, nalewka i pigwa do herbaty

    Lubię uzupełniać naszą spiżarnią o kolejne kilka słoiczków sprawdzonych i nowych - teraz już bardziej jesiennych smaków. Mam to po Mamie, bo odkąd pamiętam nasz

  • Ostatnie cytryny z Limone..

    ..skończyły w słoiku! ♥ Jak zamknąć słońce w słoiku: cytryny najlepiej ekologiczne, bez wosku i koniecznie z cienką skórką włożyć do garnka z zimną wodą,

  • Konfitura z wiśni - najlepsza!

    Nasza ulubiona konfitura! Już od trzech lat planuję się nią Wam pochwalić i mimo, że przewijała się już kilkakrotnie na blogu przygotowując z jej udziałem wypie

Komentarze
2013/11/21 19:16:42
Bardzo francuskie w swojej prostocie.
Pozdrawiam
A.
-
2013/11/22 17:44:31
Viri tylko skąd te kasztany? No skąd?
-
2013/11/22 17:49:46
Kasztany-kasztany czy puree? ;)
Czasami rosną drzewa jadalno-kasztanowe, targi (w Krk na Imbramowskim, ale Tobie to raczej nie po drodze), a gotowe puree - w internecie jest tego mnóstwo.
-
2013/11/22 23:37:54
Ciekawa jestem jak smakuje taki krem kasztanowy, bo wygląda znakomicie.
Próbowałam kasztana pieczonego,smakował mi średnio jak... ziemniak ;-)
BuziakI:*
-
2013/11/23 09:40:20
W kremie kasztany przebijają swój smak bardzo delikatnie, ale to nie ziemniaczany posmak;) a orzechowy. Majanko jak dla mnie kasztany saute to też smakują jak ziemniaki, bataty ;)
-
2013/11/24 21:23:00
Pysznie :) i bardzo apetyczne zdjęcia!
-
Gość: Nissy, 195.164.255.*
2013/11/29 15:39:51
Bardzo pyszne!! Dzisiaj zrobiłam. Dzięki za przepis!!
-
2013/11/29 16:02:50
Nissy bardzo się cieszę! :)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2016/07/05 23:21:07
Pominęłam mleko w proszku, dałam więcej kasztanów (z puszki) i wyszło suuuppperrr!