Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt mniej tradycyjnie, to te babeczki będą strzałem w dziesiątkę. Smaki Bożego Narodzenia to pierniczki, cynamon, czekolada, orzechy... Wszystko to w połączeniu z mroźną, bałwankową dekoracją tworzy niepowtarzalny, zimowy klimat i smak.

składniki na ciasto (12-14 muffinek):

  • 120g mąki pszennej
  • 60g tartych orzechów włoskich
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 120ml mleka
  • 80ml oleju rzepakowego
  • 40g miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 180g powideł śliwkowych

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

składniki na krem pierniczkowy:

  • 100g pierniczków
  • 75ml śmietanki kremówki
  • 25ml mleka
  • 50g miodu
  • 50g białej czekolady
  • 25ml oleju rzepakowego

składniki na krem z cynamonem:

  • 250g serka mascarpone
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru pudru

do ozdoby:

  • makaroniki bałwanki, z tego przepisu
  • cynamon
  • niebieskie gwiazdki
  • niebieski brokat spożywczy

Babeczki. Piekarnik nagrzać do 175st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, tarte orzechy włoskie, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę i sól. W garnuszku podgrzać mleko z miodem, dodać czekoladę. Wymieszać aż się rozpuści i całość ostudzić. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką czekoladowe mleko, olej, jajka, wanilię, jogurt i powidła. Do suchych składników wlać mokre. Szybko wymieszać trzepaczką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki do ok. 3/4 wysokości foremki. Piec 16-20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek (np. foremką do rurek, średnica ok. 1,5-2cm).

Krem pierniczkowy. Ciasteczka zmielić w blenderze na proszek. W garnuszku podgrzać mleko, śmietankę i miód. Dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać na gładko. Do ciasteczek dodać czekoladowe mleko i olej, wymieszać i przelać do słoiczka.

Krem cynamonowy. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek oraz cynamon. Ubić na gęsty krem. Ew. dodać cukru lub cynamonu do smaku.

Babeczki napełnić kremem pierniczkowym, następnie łyżką nałożyć krem cynamonowy. Oprószyć cynamonem, udekorować makaronikiem bałkwankiem, gwiazdkami i brokatem.

Buon Appetito! :)

 

 

poniedziałek, 23 grudnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/23 21:03:32
Cudowne babeczki!
Te bałwanki wyglądają jak prawdziwe śniegowe - śliczne!
Pozdrowienia i wesołych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :*
-
2013/12/23 21:39:03
:*