Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Świąteczny tort drożdżowy z makiem, żurawiną i kremem advokaatowym

Na Boże Narodzenie w naszym domu Babcia zawsze piecze pyszny makowiec. Podejrzewam, że i u wielu z Was na Święta nie może go zabraknąć! Babcinego makownika jednak już prawie nie ma.. jak co roku zresztą kończy się przedwcześnie :) dlatego upiekłam własną wersję.
Mój pomysł na 'tort na drożdżach' zmieniał się wizualnie i smakowo od kilku miesięcy w zależności od pory roku oraz dostępności składników. Wersja świąteczna łączy w sobie nutę klasycznego makowca i nowoczesną efektu wizualnego. Tort przygotowałam z dodatkiem oleju rzepakowego, który sprawia że ciasto dłużej zachowuje świeżość i nie trzeba go nasączać.
Masę makową najlepiej od podstaw zrobić samodzielnie, jest nieporównywalnie smaczniejsza i przepysznie smakuje marcepanem oraz żurawiną. Ciasto przełożyłam kremem z dodatkiem likieru Advokaat, a całość polałam lukrem królewskim. Tort prezentuje się pięknie w przekroju, łatwo się kroi i jest bardzo podzielny. Idealny, nie tylko od Święta!

składniki na masę makową:

  • 200g maku
  • 200ml mleka
  • 50ml śmietanki 30%
  • 150g marcepanu
  • 25g mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 100g suszonej żurawiny
  • kilka łyżek wiśniówki

składniki na krem advokaatowym:

  • 250g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 150g białej czekolady
  • 100ml likieru Advokaat

składniki na zaczyn:

  • 20g świeżych drożdży
  • 30 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

składniki na ciasto:

  • 390g mąki pszennej
  • 70g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 40ml miodu
  • 1 jajko, roztrzepane
  • zaczyn
  • kilka łyżek mleka

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej!

składniki na lukier:

  • 150g cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

oraz do ozdoby:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • mak

Masa makowa. Mak zmielić dwukrotnie w młynku. W garnuszku podgrzać mleko ze śmietanką. Do gorącego dodać posiekany marcepan i mieszać aż się roztopi - uwaga by nie przypalić. Zmielony mak zalać gorącym mlekiem marcepanowym.  Dodać mielone migdały, wanilię, olej i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wymieszać. Odstawić na całą noc by masa zgęstniała. Żurawinę namoczyć w wiśniówce. Następnego dnia w czasie przygotowywania ciasta - żurawinę odsączyć i drobno posiekać, dodać do masy makowej i wymieszać. Można podjeść kilka łyżek ;) Po pierwszym wyrastaniu ciasta dodać do masy makowej ubite z cukrem jajko.

Krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Serek ubić ze śmietanką na sztywno, następnie powoli dodawać białą czekoladę i likier. Miksować aż krem zgęstnieje, przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i schłodzić całą noc w lodówce lub min. 1h.

Ciasto. Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką i cukrem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Mąkę przesiać z solą i cukrem do dużej miski miksera. Dodać jogurt, olej, miód, jajko i zaczyn. Zagnieść ok. 10 minut dolewając mleko - ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do nasmarowanej olejem miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Dno tortownicy 22cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na bardzo duży, cienki prostokąt. Rozsmarować masę makową do samych brzegów. Prostokąt zwinąć jak roladę, następnie owinąć w ślimaka i przełożyć do foremki. Ponacinać w kilku miejscach. Ciasto odstawić przykryte szmateczką w ciepłym miejscu na ok. 60 minut do napuszenia. Przed pieczeniem delikatnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub kremową śmietanką. Piec w 175st.C przez ok. 45-60 minut. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie przekroić na 3 równe blaty.

Lukier. Wszystkie składniki miksujemy aż masa będzie gładka. Można dodać odrobinę wody lub więcej soku z cytryny jeśli lukier jest za gęsty.

Składanie. Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, wycisnąć połowę kremu z rękawa, przykryć kolejnym blatem, warstwą kremu i ostatnim już blatem ciasta. Całość polać lukrem, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i makiem.

Buon Appetito! :)

 

poniedziałek, 23 grudnia 2013, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/24 00:12:49
Asiu, cudowny tort! Przepiękne, świąteczne zdjecia.
Zachwycasz jak zawsze!
Wesołych Świąt dla Was :*
-
2013/12/24 10:09:10
Majanko dziękuję :* Dla Ciebie i Rodzinki również Wesołych!
-
2013/12/24 10:45:58
Bardzo dostojnie świąteczny, pozdrowionka:)
-
2013/12/24 12:04:31
Wesolych Swiat!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2013/12/25 11:58:20
dziewczyna z choinką wyszły przepięknie, tort odjechany, mak cudnie sobie migruje w głąb ciasta, biały lukier jak śnieg pokrywa jego wierzch, wygląda super. Tylko czy mascarpone się nie gryzie z drożdżowym:/
Bałwanki też słodziaki, chrupnęła bym takiego:-)
-
2013/12/27 08:23:27
Edit polecam spróbować, u nas smakował wszystkim bez wyjątku :)
Moje ulubione jagodzianki piekę z dodatkiem mascarpone i również należą do naszych naj, tort zdecydowanie będę powtarzała. 2:0 ;)))

Pozdrawiam i bardzo się cieszę, że się podoba!