Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone jabłka z nadzieniem śliwkowo-marcepanowym

Każdego ranka wyglądam przez lekko uchylone okno. O tej porze roku szukam zbłąkanego płatka śniegu na policzku i podmuchu mroźnego wiatru. Mam nadzieję, że od dzisiaj zima zostanie z nami na dłużej! :) Bo to przecież idealny czas by rozgrzać dłonie kubkiem parującej herbaty z cytryną i imbirem, owinąć się ciepłym turkusowym szalikiem, a oczy mrużyć od nadmiaru bieli.
Za mało? Przygotuj deser. Moja propozycja to pieczone jabłka z nadzieniem ze śliwek oraz marcepana. Wędzone śliwki podkręcone dzień wcześniej kąpielą z whiskey, cynamonu, wanilii oraz goździków tworzą z owocami i słodkim marcepanem aromatycznie idealną kompozycję. Dla wykończenia efektu kratka z kruchego ciasta oraz ciepły sos waniliowy lub gęsta śmietanka. Moja bajka, polecam!

składniki:

  • 8 jabłek, średniej wielkości

składniki na nadzienie:

  • 8 wędzonych śliwek, dużych
  • pół szklanki whisky, mocnej herbaty lub soku pomarańczowego
  • laska cynamonu
  • pół laski wanilii
  • 4 goździki
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100g marcepanu
  • 200g jabłek

składniki na ciasto:

  • 225g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 125g masła, zimnego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek zimnej wody
  • kremowa śmietanka (do posmarowania)
  • cukier trzcinowy (do posypania)

Dzień lub minimum kilka godzin wcześniej należy przygotować kruche ciasto i śliwki.
Śliwki pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do słoiczka razem z cynamonem, rozciętą laską wanilii i goździkami. Zalać whisky. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie odlać płyn i wyciągnąć przyprawy. Marcepan i jabłka pokroić w kostkę (jabłka od razu polać sokiem cytrynowym), delikatnie wymieszać z odsączonymi śliwkami i cukrem trzcinowym. 


Mąkę, cukier i sól przesiać na kuchenny blat. Dodać masło. Szybko posiekać nożem, aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Dodać wodę oraz jogurt naturalny, posiekać jeszcze chwilę nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 20 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na cienkie placki. Każdy pociąć na wąskie paski, następnie schłodzić 10-15 minut. Paski zapleść. Pędzelkiem posmarować śmietanką kratki. Gotowe schłodzić na papierze do pieczenia min. 2h lub całą noc.
Z jabłek odciąć wierzchołki i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne oraz część miąższu. Napełnić nadzieniem, nakryć przyciętymi kratkami z kruchego ciasta lub wierzchołkami jabłek. Ciasto posmarować raz jeszcze kremową śmietanką i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 25 minut w 180st.C aż jabłka będą miękkie, a kratka się zarumieni (czas pieczenia zależy od rodzaju jabłek).

Buon Appetito! :)




środa, 15 stycznia 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Limonmisu (limoncello tiramisu)

    Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu: z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello. ♥ składniki: skórka i sok z 1 dużej cytryny* 1/2 s

  • Suflet malinowy

    Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo

  • Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

    Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana. Z czereśniami, rumem i pistacjami. składniki na bezę: 4 białka, średnie 240g cukru pudru 1

Komentarze
2014/01/16 07:57:43
Też mam nadzieję w końcu na tą zimę, bo chcę się objadać takimi łakociami jak te :D
-
2014/01/16 11:29:17
Apetycznie wyglądają :)
-
Gość: Czarownik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/16 12:12:47
Przepis i dekoracyjny opis -bardzo romantyczne-
potęguje-apetyczne doznania-
Aż cieplej na duszy-
-
2014/01/16 18:57:50
Pomysłowe i smakowite!
-
2014/01/16 21:59:21
Dziękuję :)
-
2014/01/18 21:24:34
Droga Viri, zaglądam do Ciebie po długiej nieobecności, oglądam jeden post, potem kolejny i kolejny i nie mogę przestać się zachwycać. Zawsze miałaś piękne posty, smakołyki i zdjęcia, ale teraz - no to po prostu bajka! Tak dobrze znów wrócić do blogowego życia i odwiedzić stare kąty :)
Poczęstuję się jabłuszkiem i idę wypisywać kolejne łakocie u Ciebie jakie chcę wypróbować u siebie :)
-
2014/01/18 22:25:39
Uwielbiam takie pieczone jabłuszka,robiłam nadziewane żurawiną z przepisów kuchni Lidla ,wyszły równie pyszne.
-
2014/01/19 11:43:05
Tili witaj! Bardzo się cieszę, że wróciłaś! :)
Dziękuję za przemiły komentarz :)
Pozdrowienia.
-
2014/01/19 11:43:40
Mariola nie wątpię :) Do żurawiny też dodałabym marcepan ;)
Pozdrawiam!
-
2014/01/19 19:07:34
Trochę mnie tu nie było, ale wracam i jabłka wspaniałe widzę :). Smakowite nadzienie. A mnie zimy brak, kto wie, czy i kiedy przyjdzie.
-
2014/01/20 09:36:35
Zapraszam częściej! :)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2014/01/20 18:35:28
przepiękne te kratki, pewnikiem ciężko to zepleść:-(
-
2014/01/20 18:55:04
To ciasto jest idealne do zaplatania :) Nie rwie się, nie kruszy, jest bardzo plastyczne. Moim zdaniem to nie jest trudne tylko trzeba trochę poćwiczyć.
-
2014/02/09 09:40:32
jabłuszka śliczne tylko dlaczego do dania użyta amerykańska, kukurydziana whiskey a nie porządna, szkocka jęczmienna whisky? pozdrówko
-
2014/02/09 14:22:47
Aż sprawdziłam co mamy w barku, bo szczerze nigdy nie myślałam nad różnicą między whiskey i whisky. U mnie jest to Johnnie Walker, szkocka.
-
2014/02/09 14:23:20
Fajnie, dziękuję za komentarz :) Dowiedziałam się czegoś nowego!
-
2014/02/20 16:01:48
wyglądają pysznie muszę spróbować :-)
pozdrawiam i zapraszam do MUSZKI
tohavefabulousday.blogspot.com
-
2014/03/05 13:54:15
Cuda! Muszę koniecznie w weekend zrobić, mam nadzieję, że smakują tak jak wyglądają i jak brzmią, aż mi ślinka cieknie!
-
2014/03/08 22:31:15
Smakowały? ;)