Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Rugelach - rogaliki ze śliwkami, whisky i migdałami

Rugelach to rogaliki z kuchni żydowskiej. Moje ulubione! :) Z maślano-twarogowego ciasta, które upieczone delikatnie się listkuje, jest chrupkie i kruche na zewnątrz, a mięciutkie w środku rogalika. Ciasteczka najczęściej nadziewa się pastą z suszonych owoców, orzechów lub czekolady.  Fantastycznym połączeniem są śliwki z whisky i migdałami.
Wędzone węgierki nie po raz pierwszy pojawiają się na moim blogu i często o nie pytacie. To regionalny małopolski produkt. W moim rodzinnym mieście szczególnie w okresie zimowym można je dostać praktycznie wszędzie. W Święta lepimy z nimi pierogi i przygotowujemy wigilijną zupę mojej Prababci. Lekko słodki, podwędzany smak i aromat pasuje do wielu potraw idealnie, a śliwkowe rugelach to moje niedawne odkrycie, dlatego jeśli uda Wam się zdobyć choć kilka sztuk to gorąco polecam spróbować!

składniki na ciasto (32 rogaliki):

  • 230g masła, zimnego
  • 230g sera twarogowego, zmielonego 2-krotnie
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka śliwek, wędzonych
  • 120ml whisky (lub brandy)
  • 120g cukru
  • 60g mielonych migdałów

oraz:

  • 60g mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/4-1/2 łyżeczki cynamonu
  • kremowa śmietanka/jajko

Masło pokroić w kostkę. W misce rozetrzeć z serem aż powstaną małe grudki (dłońmi lub mikserem z końcówką do ucierania na wolnych obrotach). Dodać przesianą mąkę z solą i zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, obie owinąć w folię spożywczą i schłodzić min. 4h.

Do słoiczka włożyć śliwki, zalać whisky i odstawić na całą noc. Po tym czasie odsączyć śliwki, zmiksować je ręcznym blenderem na puree. Wymieszać z cukrem i mielonymi migdałami.
W osobnej małej miseczce wymieszać 3 łyżeczki cukru z cynamonem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy 30cm i grubości 3mm. Posmarować brzeg ciasta (ok. 2cm) kremową śmietanką lub roztrzepanym jajkiem. Rozsmarować równomiernie połowę nadzienia pozostawiając rant posmarowany śmietanką/jajkiem, posypać połową mielonych migdałów (30g). Ciasto podzielić na 16 równych trójkątów. Następnie każdy trójkąt ciasta rolować - od szerszej krawędzi do ostrego czubka. Gotowe układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta. Rogaliki posmarować śmietanką/jajkiem, posypać cukrowo-cynamonową mieszanką i schłodzić min. 2 godziny w lodówce aż będą zimne (schłodziłam całą noc).

Piec w 160st.C 45-60 minut na złoto-brązowy kolor z grzaniem góra-dół. W połowie pieczenia blaszki zamienić miejscami i obrócić o 180st. Rogaliki ostudzić na kuchennej kratce. Mogą być przechowywane w temp. pokojowej do 3 dni.

Buon Appetito! :)

przepis Marthy Stewart 'Cookies'; zmodyfikowany


 

poniedziałek, 27 stycznia 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/27 20:05:25
Na pewno są pyszne:)
-
2014/01/27 22:26:25
Skąd ty wyszukujesz takie cudeńka?! :D
-
2014/01/28 07:33:35
Wspaniała słodka uczta!
-
2014/01/28 08:03:48
Apetycznie wyglądają :)
-
2014/01/28 12:07:00
Wyglądają rewelacyjnie :) Nie miałam okazji jeszcze ich próbować a strasznie zachęcają nie tylko wyglądem ale też nadzieniem :) Pozdrawiam :)
-
2014/01/28 13:45:55
Dziękuję i bardzo, bardzo polecam - są przepyszne :)

Aurora rogaliki znalazłam akurat w książce M. Stewart 'Cookies' :)
-
2014/01/28 21:34:51
Jeju, jakie piekne! Wyglądają znakomicie. Cudownie smacznie.
Pozdrówki serdeczne :*
-
2014/01/28 21:43:13
_____________________________________________________
ABSOLUTNIE REWELACYJNIE OPRACOWANE: ZDJĘCIA LUX! *****

_____________________________________________________
-
2014/01/30 08:49:57
Do tego jednego zdjęcia to aż ślinka cieknie :)
-
2014/01/31 13:54:44
Mnie się udało pierwszy raz w tym roku dostać wędzone śliwki na Śląsku :). Są wspaniałe. Twoje rogaliki również :)
-
Gość: Jula, 5.174.33.*
2014/02/05 10:11:28
Jak one smakują? Chce zrobić te cudeńka dla gości na sobotę,ale są pracochłonne i i nie wchodzi w grę jakaś wpadka :) opiszesz mniej więcej strukturę ciasta ,nadzienia itp? Oraz kiedy są najlepsze na ciepło,zimno,następnego dnia itp :) z góry dziękuje
-
2014/02/05 10:26:04
Jula o strukturze ciasta i nadzieniu napisałam we wpisie;) U mnie testowało je ok. 10 osób i wszystkim smakowały. Ale trzeba lubić śliwki wędzone, bo to one grają główne skrzypce w smaku. Najlepsze są na świeżo, dlatego możesz ciasto i nadzienie przygotować wcześniej (śliwki namoczyć w alkoholu nawet już dziś możesz), uformować w piątek wieczorem/sobotę rano i upiec w sobotę przed przyjściem gości. Jeśli zdecydujesz się uformować je w sobotę rano pamiętaj że przed pieczeniem muszą się schłodzić min. 3 lub 4h.

Jak masz obawy wypróbuj je wcześniej i upiecz z połowy porcji :) Ja szczerze polecam.
-
Gość: Jula, 5.174.33.*
2014/02/05 10:33:18
I jeszcze jedno pytanie,ile gram ma szklanka maki? :)
-
Gość: Jula, 5.174.33.*
2014/02/05 10:36:47
Ok zaufam Ci -wszystkie przepisy wypróbowane z twojej strony sie udawaly :) Hmm ,ale zamienię wędzone na suszone ,bo wiem,ze goście za nimi nie przepadają :)
-
2014/02/05 16:11:36
160g.
Cieszę się! Daj znać jak Ci/Wam posmakowały ;)
-
Gość: Jula, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/08 17:49:54
Udały sie :))) ciasto przypomina francuskie,chociaż nie jest tak ciężkie i sie nie kruszy (duży plus) . Śliwki+migdały+cynamon i lekka nutka alkoholu to połączenie idealne . 32 rogaliki zjedzone przez 6 osób w 5 minut - lepiej być nie mogło:) przepis faktycznie pracochłonny ,ale czynności proste ,myśle ,ze każdy może je zrobic i mu wyjdą :) a warto <3
-
2014/02/08 18:27:20
Super! Bardzo się cieszę :) Dziękuję za komentarz.

ps. wiedziałam! :D
-
2014/02/19 08:56:09
wspaniałe rogaliki!
-
2014/02/19 11:38:57
Cieszę się, że smakowały! :)