Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Ormiański

Genialny tort na wyjątkowe okazje. Przepyszny w smaku, miodowy, karmelowy, z kawą, orzechami laskowymi i czekoladą. Wymaga by poświęcić mu więcej czasu i pracy, ponieważ samo przygotowanie należy rozłożyć na dwa/trzy dni. Efekt jest jednak zachwycający!
Zaczynamy od miodowego ciasta, które przez trzy kolejne dni nabiera smaku i odpowiedniej konsystencji w lodówce. Podzielone na siedem szczęśliwych części należy cienko rozwałkować i osobno upiec, w międzyczasie przygotowując kawowy krem na bazie ubitych jajek, masła oraz sera mascarpone. Ostudzone blaty wystarczy już tylko przełożyć polewą czekoladową i kremem, a potem najtrudniejsze - czekać! Przed podaniem tort powinien spędzić min. 3-4 dni w lodówce, po tym czasie blaty stają się mięciutkie, rozpływające w ustach a smaki wzajemnie się przenikają. Ostatniego dnia tort polecam ozdobić - dodatkową porcją polewy czekoladowej oraz chrupiącym krokantem z karmelu i orzechów laskowych.
Tort ormiański jest rewelacyjny.

składniki na ciasto:

  • 375g mąki
  • 75g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 razy na czubku noża sody
  • 185g miodu
  • 185g cukru
  • 3 jajka

składniki na krem:

  • 200g masła
  • 250g serka mascarpone
  • 300g cukru
  • 4 jajka, małe
  • 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

składniki do posmarowania blatów:

  • 100g czekolady gorzkiej 81%
  • 150ml śmietanki kremówki 30%

składniki na krokant:

  • 110g orzechów laskowych, podpieczonych i bez łupin
  • 110g cukru
  • 25ml wody

składniki na polewę:

  • 50g czekolady gorzkiej 81%
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka masła

Składniki na ciasto i krem powinny być w temp. pokojowej!

Przygotować ciasto. Przesiać mąkę pszenną, orzechy, proszek do pieczenia i sodę. W garnku podgrzać miód z cukrem aż się rozpuści - przestudzić. Jajka ubić na puszysty, jasny krem (6-8 minut). Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać miód z cukrem (może być lekko ciepły, ale nie gorący!). Następnie w 2 partiach wsypać suche składniki, mieszać łyżką lub końcówką do ucierania na gładkie ciasto. Gotowe przełożyć do czystej, zamykanej miski i schłodzić w lodówce 3 dni.

Przygotować krem. Jajka ubić na parze z cukrem i kawą. Ostudzić. Masło utrzeć na jasny, puszysty krem, powoli dodawać jajka i mieszać aż składniki się połączą (w tym momencie mój się zwarzył!;) podgrzanie nad parą wodną uratowało krem). Dodać serek mascarpone, wymieszać do gładkości. Schłodzić. Krem można przygotować dzień przed przełożeniem ciasta.

Schłodzone ciasto podzielić na 7 równych części. Na 7 kawałkach papieru do pieczenia narysować okręgi o średnicy tortownicy (22cm). Porcje rozpłaszczać dłońmi zwilżonymi zimną wodą lub olejem rzepakowym, następnie delikatnie oprószyć mąką i cienko rozwałkować do granic okręgów. Każdy piec 12-14 minut w tortownicy 180st.C aż się zezłocą. Ostudzić na kratkach.
Posmarować ranty (lub jeśli wolicie całe blaty) ostudzonych blatów polewą przygotowaną ze 100g czekolady i 150ml śmietanki. Odstawić do momentu aż zastygnie.
Dno tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia, włożyć pierwszy blat ciasta, posmarować 1/7 kremu nie dochodząc do samych brzegów. Powtórzyć do ostatniego blatu, którego nie smarujemy już kremem. Ciasto lekko dociskamy i schładzamy aż tort będzie stabilny (schłodziłam całą noc). Boki posmarować ostatnią częścią kremu i włożyć do lodówki pod przykryciem na 2-3 dni.

Przygotować krokant. Z cukru i wody ugotować złotobrązowy karmel, wsypać orzechy i wymieszać. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną posmarowanym olejem papierem do pieczenia. Po ostudzeniu grubo posiekać lub zmiksować w malakserze.
Przygotować polewę czekoladową. Śmietankę i masło podgrzać w garnuszku, wyłączyć ogień, dodać czekoladę i wymieszać na gładko.

Wykończenie. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Boki ozdobić krokantem orzechowym dociskając do ciasta. Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Po rozkrojeniu z każdym dniem lepszy.

Buon Appetito! :)

przepis zmodyfikowany, oryginał znajdziecie na blogu White Plate oraz Fotoforum

 

poniedziałek, 20 stycznia 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/20 20:25:39
Nie pozostawiłaś mi innego wyboru... muszę zrobić ten tort, wszystko zapowiada się tak niesamowicie pysznie i pieknie...
-
2014/01/20 20:36:59
Bardzo polecam, to chyba mój ulubiony tort jaki jadłam jak do tej pory.. A nie, tuż po orzechowo-czekoladowym mojej Babci :))
-
2014/01/20 20:52:40
Już sama nazwa intryguje, a wygląd powala na kolana!
-
2014/01/20 20:58:22
umarłam z pożądania. ja przez Ciebie będę wiecznie głodna, pffffffffff... no nie robi się tak, nie wolno!
-
2014/01/20 21:02:23
Mikimama smak też, serio jest zachwycający. Z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej :)

Tfu.tfu ;))) przepraszam! ;)

Pozdrawiam!
-
2014/01/20 23:06:44
o matko...!!!!cudownie wygląda!!!już wiem jaki tort zrobie SOBIE na urodziny:))dziękuje i na pewno podzielę się odczuciami smakowymi:)pozdrawiam!
-
2014/01/20 23:16:27
Viri, wykonałaś dzieło:):):) Nie mogę przestać się zachwycać...!
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2014/01/21 00:40:36
o mniam, mniam jakiż kuszący:-)! Kiedyś robiłam ciasteczka ormiańskie z orzechami z cynamonem oraz karmelem, też bardzo smakowite.
-
2014/01/21 07:08:12
Ojej , Asiu , jakie smakowite to ciasto w twojej wersji, ja robiłam ten tort w oryginalnej GP wersji i był pyszny
-
2014/01/21 08:07:51
To prawie jak tradycyjny miodownik, który piekłam na Święta i urodziny Teściowej! Piękny i te orzechy mmmmm pychotka :)
-
2014/01/21 09:46:39
Koniecznie muszę zrobić :) Wygląda wspaniale :)
-
upl
2014/01/21 10:21:21
wygląda absolutnie obłędnie!
-
2014/01/21 13:57:38
Justyna czekam na relację! :)

Ewelajna dziękuję!

Edit podzielisz się przepisem? :) Prosssim! Tutaj albo na @, byłabym wdzięczna!

Alcia na pewno! zmieniłam kilka szczegółów dotyczących wykonania, troszkę go 'odmaśliłam' i 'odcukrzyłam', ozdobiłam jak chciałam - taka trochę kosmetyka ;)

Tili dokładnie tak, miodownik też kiedyś popełnię :) Pewnie z przepisu na to ciasto, ale dodam więcej miodu i mniej cukru, a krem chyba powinnam zrobić z kaszki manny :) Yum! Muszę dokładniej poczytać jak tradycyjny smakuje :)

Magiczne Wypieki daj znać jak CI wyszedł i smakował :)

Upl dziękuję! :)

Pozdrawiam!
-
2014/01/21 22:33:59
Ten tort jest NIESAMOWITY!!! Przy uwielbieniu mojej rodziny do orzechów, zniknąłby w 5 minut :) Wygląda tak pysznie, że mam ochotę sięgnąć po niego przez ekran komputera!
Pozdrawiam
-
2014/01/21 22:49:43
Cudny :) Jest tak bogaty, że zasługuje na naprawdę wyjątkową okazję :)
-
2014/01/22 08:13:09
hehe dopiero teraz zobaczyłam tego cudnego kociaka na zdjęciu :) uroczy rudzielec :)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/22 17:07:20
Czytając i oglądając zdjęcia można potwierdzić że tort jest wyjątkowy -Ale to poświęcenie mu dużo czasu--starannością -cierpliwością - doskonałością stworzyć można cuda--motywacja musi być ogromna-tak samo jak nadzieja-że ktoś doceni włożony wysiłek-że doceni zdolności i talent-Człowiek to cud - to trzeba zauważyć -
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/22 17:16:57
Kotka ze zdjęcia to też koneserka ciast i tortów widać jak łakomie patrzy -na tort--na pewno coś powiedziała na ten temat-
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/22 17:32:07
Przepraszam że w jednym komentarzu nie umieściłem wszystkich słów- proszę popatrzeć na tą kotkę -"Czy te oczy mogą kłamać" ?ależ skąd !!!-Jeśli ktoś jest mało spostrzegawczy to popełnia błąd- zauważa go już po wysłaniu komentarza-Przepraszam
-
2014/01/22 18:45:52
ideał!
-
Gość: ania, *.compute-1.amazonaws.com
2014/01/24 14:52:14
Bylam tu wczoraj, nie moglam oderwać wzroku. Dzisiaj zajrzalam i znow slinka cieknie. I pewnie zrobilabym gdyby nie to czekanie...nie wierzé, źe dzieciaki wytrzymaja trzy dni tylko patrzác :)
-
2014/01/24 15:21:04
To jest eksplozja smaku po prostu :). I wygląda cudownie!
-
2014/01/24 15:54:16
prawdziwe arcydzieło:) wygląda obłędnie:)
-
2014/01/24 21:46:53
Dziękuję! I bardzo polecam, będziecie zachwyceni :)

Pozdrawiam.
-
2014/01/25 08:47:46
Aniu po trzech dniach czekania spróbowaliśmy po kawałku i to jeszcze nie było to;) ale już 4/5/6 był zachwycający. Dobrze jest więc go rozkroić by wilgoć również z powietrza dotarła do blatów.
-
Gość: BACK TASTE, *.adsl.inetia.pl
2014/01/25 16:33:40
Przepięknie się prezentuje.
Kiedyś robiłam podobny z wielu warstw cienkich biszkoptów i był pyszny.

Wyobrażam sobie jak niebiańsko musi smakować:)
-
2014/01/25 20:14:15
On jest taki piękny! Zachwycający po prostu.
Uściski :*
-
2014/01/26 19:37:37
Prawdziwe cudo :)
-
Gość: Jswm, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/27 11:18:30
piękny!
-
2014/02/23 10:50:46
No i popełniłam go :) Z dekoracją i mascarpone w kremie zainspirowałaś mnie ogromnie! Boski tort, choć ile ja miałam z nim pecha! Ale wart każdej chwili :)
Dzięki Viri za inspirację :)

kuchniaszczescia.pl/2014/02/ach-ten-tort/
-
2014/02/23 11:01:03
Tili cała przyjemność po mojej stronie :)
Buźka!
-
2014/02/23 22:54:20
Przepiękny! Kot kolorystycznie pięknie się wkomponował. :)
-
2014/03/03 16:07:52
Asiu, dawno u Ciebei nei bylam... a tu takie cuda, szczegolnei ten tort, ktory znam pod nazwa "rumunski" (tyle ze bez czekolady i krokantu) - wspanialy. No i kot, jej wielki juz :) Usciski sle!
-
Gość: Dorota, *.dynamic.chello.pl
2016/01/02 20:06:21
Tort zachwycający, skusiłam się na wykonanie. Jednak polecam przetrenować przed świętami. Dużo kłopotu sprawił mi krem, który dwa razy mi się zważył:( Nie poddałam się ale zrobiłam sprawdzony krem: maskarpone, śmietana kremówka plus kawa rozpuszczalna. Dobrze byłoby uprzedzić - co może się stać i jak temu zaradzić. Ja złotego środka nie znalazłam, może ktoś ma jakieś cenne uwagi - prośba o podzielenie się na forum. Z krokantem też mi się nie udało za pierwszym razem, po dodaniu orzechów całość mi się " scukrzyła". Czekam na cenne uwagi, bo na pewno upiekę jeszcze raz.
-
2016/01/03 12:01:56
Dorotko to miałaś podobną sytuację jak moja, opisałam całą sytuację w samym przepisie jak sobie poradziłam z kremem - podgrzałam go nad parą wodną.
Do 'scukrzonego' karmelu można dolać odrobinę wody i podgrzać jeszcze raz, karmelu nie powinno się mieszać łyżką a okrężnymi ruchami naczyniem w którym się przygotowuje.
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2016/01/28 22:55:07
Dziękuję Ci za rady skorzystam na pewno, już niedługo drugie podejście do tortu. Pozdrawiam
-
Gość: bluedesert, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/02/21 13:00:36
Właśnie szukałam przepisu na tort ormiański i spośród wielu dostępnych na pewno zrobię Twój. Zdecydowało zdjęcie - tort wygląda obłędnie, dekadencko i niezwykle elegancko :) Nie można mu się oprzeć...
Mam tylko pytanie, czy tort nie wychodzi zbyt "suchy"? - placków jest dużo, a masy jak na tę ilość ciasta - niewiele...
Czy nie byłoby wskazane nasączyć każdy placek np. kawą z alkoholem, albo przekładać blaty większą ilością masy?
Gratuluję wspaniałego bloga i pozdrawiam!
-
2016/02/21 15:05:27
Cieszę się:-)
Możesz skropić, ale nie nasączać każdy blat kawą z alkoholem. Tort nie jest suchy, dojrzewa w lodówce, a potem jak go rozetniesz to dodatkowo łapie wilgoć z powietrza i z każdym dniem jest lepszy.
Daj znać jak smakował!
-
2017/01/29 07:31:43
Chciałabym przygotować tort dla przyjaciółki,która obchodzi urudziny 15 lutego.Kiedy zacząć przygotowywanie tortu?Chciałabym by był idealny,tak jak ten na zdjęciu wyżej.
-
Gość: viridianka, *.stjo.dyn.salzburg-online.at
2017/01/30 15:46:58
Surowe ciasto powinno leżakować 3 dni, złożone również mniej więcej tyle samo czasu:-) powodzenia!
-
Gość: malami, *.range109-154.btcentralplus.com
2017/08/09 19:09:09
Surowe ciasto rzeczywiscie bardzo sie klei, ale po prostu posypalam je dosc duza iloscia maki, rozplaszczałam ręką a póżniej poprawiałam wałkiem.
Ciasto troche rośnie w piekarniku, więc nie ma raczej szans, zeby zachowało swój pierwotny rozmiar.
Dodalam tylko 150gr cukru i masa jest wystarczajaco slodka.
Masa zwazyla sie przy dodaniu mascarpone. Nie pomoglo podgrzewanie nad para. Uratowalo mnie 50gr masla ubite na puch, do ktorego dodawalam powoli zważoną mase. Probowalam dodac jeszcze raz mascarpone - odlozylam troche masy i dodawalam po lyzeczce mascaropne - niestety znow zaczal sie wazyc. Moze to wina mascarpone, bo kupilam light (?). Mase dalam do lodowki, zeby stwardniala przed smarowaniem blatow.
Zobaczymy jak bedzie smakowac...
-
Gość: malami, *.range109-156.btcentralplus.com
2017/08/14 22:54:42
Wyszedl bardzo smaczny i inny niz wiekszosc tortow. Nie rozlatuje sie przy krojeniu.