Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pączki z tahini i konfiturą morelową

Wprowadzą Was w klimat Bliskiego Wschodu dzięki dodatkowi tahini, czyli pasty z sezamu. Dzięki niej słodko pachną i delikatnie smakują chałwą, bo to właśnie ona jest jej głównym składnikiem. Pączki możecie nadziać konfiturą morelową albo różaną - w obu wersjach są przepyszne i warte wypróbowania. Polecam!

składniki na tahini:

  • 200g sezamu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 75g cukru pudru
  • 200g tahini
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża szczypta mielonego kardamonu
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki likieru morelowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 100g masła, roztopionego
  • olej roślinny do smażenia
  • konfitura morelowa
  • cukier puder

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej!

Sezam wsypać na dużą patelnię. Mieszając drewnianą łyżką podprażyć kilka minut aż będzie lśniący i przyrumieni się na złoto, nie powinien mocno zbrązowieć bo pasta będzie gorzka. Odstawić do ostudzenia. Następnie zmiksować z olejem w malakserze lub ręcznym blenderem na gładko.

Drożdże rozpuścić w 200ml ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru oraz dwie mąki, składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na 15-20 minut. Jajka, żółtka i cukier ubić na jasny, puszysty krem. Dodać wyrośnięty zaczyn, tahini, wanilię, likier morelowy oraz śmietanę. Zamieszać kilka razy mieszadłem do ubijania i zamienić je na zagniatające. Do misy przesiać mąkę z solą i kardamonem. Miksować 2-3 minuty aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dolewać masło i zagniatać 10-15 minut - ciasto będzie nieco klejące, nie należy dosypywać mąki, w czasie wyrastania stanie się mniej luźne. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2h w ciepłe miejsce.

Po tym czasie na stolnicy, podsypując mąką, rozpłaszczyć ciasto na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką wycinać krążki o średnicy 5-6cm, dodatkowo można w każdym krążku wyciąć dziurkę na środku za pomocą malutkiej foremki lub kieliszka. Powtarzamy czynność aż do wyczerpania ciasta, zagniatając resztki z wycinania. Ciasto można podzielić również na 50-55g kawałki, z każdej uformować kuleczkę tak by łączenia były jak najbardziej zatarte. Pączki układać w ciepłym miejscu na podsypanej mąką stolnicy do porządnego napuszenia się pod ściereczką. Gotowe powinny być leciutkie i delikatne w dotyku. Każdy otrzepać z nadmiaru mąki, a następnie smażyć po 4-5 sztuk w oleju nagrzanym do temp. 175-180st.C po kilka minut z obu stron. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Pączki odsączać na ręczniczkach papierowych. Jeszcze ciepłe nadziewać konfiturą morelową i oprószać cukrem pudrem.

Buon Appetito! :)

 

 

poniedziałek, 24 lutego 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

Komentarze
2014/02/24 19:03:49
O kurczę! Chałwowe pączki.. to brzmi już, jak za dużo dobroci w jednym ;)
-
2014/02/24 19:06:55
Dokładnie to samo sobie pomyślałam, "chałwowe pączki"-świetny pomysł.
-
2014/02/24 19:43:38
Uwielbiam tureckie drozdzowe 'buleczki' z tahini, wiec i Twoje paczki z cala pewnoscia by mi posmakowaly! :)
-
2014/02/24 20:00:17
i znowu się znęca, no! :-)
cuuuuuuuuuuuudne!!!
-
2014/02/24 20:11:36
zdjęcie numer 1- mega!
-
2014/02/24 21:47:01
Wow, jaki wspaniały pomysł! : )
Pączki królewskie!
-
2014/02/24 21:58:03
ojej! Fantastyczne!
-
2014/02/24 22:31:52
świetny pomysł :) Wyglądają przepysznie!
-
2014/02/25 07:30:30
Pysznie wygladają , piękne zdjęcia i z tahini , mniam
-
2014/02/25 17:13:33
Dziękuję! Miło, że się podobają :)
Dajcie znać jeśli się skusicie jak smakują.

Pozdrowienia.
-
2014/02/25 20:22:02
Cudowne !
Mega zdjęcia!
Pączki muszą smakować wspaniale. Pozdrawiam ciepło :)
-
2014/02/25 21:31:45
Jak się nadziewa te pączki, skoro mają dziurkę na wylot? Szprycą? Strzykawką?
-
2014/02/25 21:44:47
Nadziewałam rękawem cukierniczym z metalową tyłką w takim kształcie, pod kątem by nie przebić na wylot.
2/3 zrobiłam klasyczne, a resztę oponki :)
-
2014/02/26 15:04:27
Pączków z tahini to ja jeszcze nie widziałam, bardzo ciekawy (i smakowity) pomysł :)
-
2014/02/27 19:32:52
Najbardziej lubię pączkową klasykę, ale nie byłabym sobą nie proponując znacznie mniej tradycyjnych połączeń ;)
-
2014/02/28 10:05:25
Muszą być pyszne! Ja planuję niedługo zrobić ślimaczki drożdżowe z nadzieniem tahini :)
-
2014/03/01 12:06:15
Piekłam ślimaczki z chałwą i mielonymi orzechami włoskimi, były cudne :)
Ja zrobię kiedyś wieniec drożdżowy z tahini, yum yum!
-
2014/03/03 16:09:22
Rewelacja, z tahini!!! Kurcze Asiu, powiem ze zaluje, ze wlasnei zagniotlam ciasto Disslowej, no ale wszystko przede mna, jeszcze bedzie nei jeden karnawal :)
-
2014/03/04 20:00:21
Basiu a ja zrobiłam Twoje ciasteczka chałwowe (bez fot niestety), cudne! Do powtórzenia i na pewno upiekę drożdżowe zawijane z chałwą :)
-
2014/05/14 11:24:07
Asiu, a ja zerkam do Ciebie, widze roze (wlasnie powoli przygotowuje tegoroczny o niej wpis), zerkam nizej i znow mysle "poprosze 5 tych pączkow, nei pakowac" :)))) Tahini w wypiekach to jest to! Sciskam!
-
2014/05/20 21:45:48
Basiu :) :*