Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ravioli z kaczką, kozim twarożkiem i ziołami

Nasze rodzime pierogi mają na słonecznym południu włoskie kuzynki, ravioli. Podobnie jak w Polsce nadziewa się je na tysiące sposobów. Uwielbiam klasyczne połączenie szpinaku, czosnku i ricotty lub wersji deserowej, na słodko - dyni i cynamonu. Wspaniałe są również ziołowe ravioli z kaczką oraz kozim twarożkiem, które chciałabym Wam dzisiaj polecić.
Ciasto i nadzienie pierożków przygotowałam z dodatkiem smalczyku. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie silnym aromatem ziół i aby podkreślić ich smak dodatkowo do ciasta wwałkowałam ich świeże listki. Dzięki nim ravioli pięknie pachną, atrakcyjnie wyglądają i są przepyszne!

składniki na ciasto:

  • 300g mąki semoliny
  • 3 duże jajka
  • 3-4 łyżki roztopionego smalczyku Smakowita Pajda z ziołami
  • świeże zioła

składniki na nadzienie:

  • 250g upieczonego mięsa z kaczki
  • 150g serka koziego, kremowego
  • 3 łyżki roztopionego smalczyku Smakowita Pajda z ziołami
  • biały pieprz i sól

Przygotować ciasto. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać jajka i roztopiony smalczyk. Zagniatać tak długo aż ciasto zacznie się odrywać od ścianek miski, będzie miękkie i elastyczne. Ciasto szczelnie owinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na min. 30 minut.

Przygotować farsz. Mięso z kaczki pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski razem z serkiem, roztopionym smalczykiem oraz białym pieprzem i solą do smaku. Wymieszać widelcem by mięso nieco rozdrobnić, a farsz ujednolicić. Włożyć do lodówki na czas chłodzenia ciasta by nieco zgęstniało.

Z ciasta odkrawać kawałki ciasta (resztę od razu zawijać w folię spożywczą, by nie wyschło). Wałkować na długie prostokąty (bardzo pomocna jest maszynka do makaronu, poziom 6). Docisnąć listki ziół, złożyć na pół i jeszcze raz cienko rozwałkować (poziom 4). Na jednym płacie układać porcje nadzienia o wielkości większego orzecha laskowego, lekko je spłaszczać. Ciasto wokół nadzienia posmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie, nakryć kolejnym płatem ciasta. Dociskać okrążając nadzienie by pozbyć się powietrza ze środka. Wykrawać kwadratowe pierożki foremką o boku 5cm. Układać na deseczkach oprószonych mąką pod lekko wilgotną ściereczką. Z resztek zagnieść ponownie ciasto i postąpić tak samo. Powtórzyć z pozostałym ciastem i nadzieniem.

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ravioli wrzucać partiami na wrzącą wodę, gotować kilka minut od ponownego zagotowania. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać z sosem z pieczenia kaczki lub skropione smalczykiem/oliwą z kilkoma listkami świeżych ziół.

Buon Appetito! :)

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 



poniedziałek, 10 lutego 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/11 07:39:22
Zawsz podziwiam piękną aranżację stołu. Poza tym ravioli muszą smakować bosko...
-
2014/02/11 08:53:13
mmm ... ravioli... :)
-
2014/02/11 13:59:07
Dzięki Dziewczyny! Spodobała mi się wytrawna fotografia kulinarna, trochę się przebranżowię ;)
-
2014/02/11 14:11:36
Na mnie też znajomi naciskają, żebym zaczęła wrzucać wytrawne przepisy, ale jakoś jeszcze do tego nie dorosłam. Zazwyczaj takie potrawy znikają u mnie szybciej, niż byłabym w stanie je sfotografować :D
Ps. foty jak zwykle piękne :)
-
2014/02/11 14:19:37
Mam teraz ferie, więc do południa nie plącze mi się nikt po domu i też nie podjada:)
Na mnie nikt nie naciska (choć mój Tata byłby przeszczęśliwy;)), ale ja zawsze uważałam i nadal uważam, że fotografia wytrawnych dań to level wyżej niż słodkości, więc warto się poduczyć :)
-
2014/02/11 14:57:34
Mi tam o "levele" nie chodzi :) Raczej o przyjemność z pieczenia, a potem dekoracji i fotografowania. Przy wytrawnych potrawach tego nie mam :) Mąż już się ze mnie śmieje, że mi to nawet się śnią desery i ciasta :D
-
2014/02/11 18:17:26
Wyglądają pysznie! Ja nie robiłam jeszcze sama ravioli .
Pozdrówki ślę :*
-
2014/02/11 20:06:58
Przy daniach na ciepło trzeba szybko się uwijać z robieniem zdjęć, żeby nie wystygły :) Ja na razie wciąż uczę się fotografować słodkości ;) Ravioli śliczne i na pewno pyszne :)
-
2014/02/12 14:01:49
Cupcake Factory a ja właśnie bałam się fotografowania wytrawnych dań, moją absolutną mistrzynią w każdej kwestii jest Małgosia z Pieprz i Wanilia. Lubię nowe i lubię się uczyć, dlatego za kilka miesięcy w wakacje jeśli nic nie pokrzyżuje moich planów zacznę się szkolić :)
Pieczenie i dekoracja to swoją drogą, nie było by naszych blogów gdyby nie to uwielbienie;)

Majanka to polecam :) Zamów na najbliższą okazję wałkowarkę do makaronu - moim zdaniem to najlepszy przydaś z przystawek od KitchenAida. Świetna zabawa :D

Elisabella łatwiej przeznaczyć jedną porcję do zdjęć wcześniej, a potem podwójną dać Tacie ;) Ja tak zrobiłam i to dobry patent ;)

Pozdrawiam!
-
Gość: kuzynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/12 14:10:02
Bardzo smaczne! Listki ziół na żywo wyglądały jeszcze bardziej efektownie niż na zdjęciu:)
-
2014/02/12 15:55:29
:*
też to zauważyłam ;)
-
2014/02/13 09:29:41
Świetnie się prezentują te pierożki!
-
Gość: Magda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/14 18:33:14
a jak przygotowywałaś mięso z kaczki? piekłaś z podstawowymi przyprawami czy robiłaś coś specjalnego?
-
2014/04/14 21:39:23
Mama upiekła ;) ale w dość podstawowym składzie w jabłkach i z tymiankiem.
-
Gość: wicia00, 185.31.48.*
2015/01/05 13:29:17
Hej! Podczas ostatnich moich wkacji jadlam najlepsze ravioli z nadzieniem quattro formaggi polane delikatnym sosem serowym. Od tej pory probuje odtworzyc ich smak. Czy masz moze pomysl jak takie pysznosci przygotowac?

Za kazde inne nadzienie do tych pysznych pierozkow bede rowniez wdzieczna!!! :)

Pozdrawiam,
Monika
-
2015/01/05 17:29:35
Najpierw musisz poszukać serów, których użyli. Jak będziesz je znała to potem pójdzie już łatwo, bo włoska kuchnia lubi prostotę przygotowania:-)