Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Red Velvet Cake z różą, malinami i białą czekoladą

Moja propozycja na Walentynki - Red Velvet Cake z konfiturą różano-malinową i kremem z białej czekolady ♥

składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 250ml maślanki/mleka
  • 200ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka, większe
  • 2 łyżki miodu
  • ~14g czerwonego barwnika spożywczego w żelu*

składniki na krem z serka:

  • 100g masła
  • 600g serka kremowego, typu Philadelphia
  • 150g białej czekolady
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

składniki na konfiturę różano-malinową:

  • 300-350g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki konfitury różanej

dodatkowo:

  • 300ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 170st.C. Tortownicę (18cm) posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do większej miski przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, kakao, sodę i sól. W drugiej zmiksować blenderem maślankę z olejem, jajkami, miodem i barwnikiem spożywczym. Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać szybko widelcem lub drewnianą łyżką tylko do połączenia składników, nie przemieszać ciasta bo może nie wyrosnąć. Ciasto przelać do foremki i piec ok. 45-60 minut do suchego patyczka. Ciasto ostudzić i przeciąć na 3 blaty.

Przygotować konfiturę. Na patelni podgrzać maliny z cukrem i sokiem cytrynowym. Gdy się rozgotują całość przetrzeć przez sitko by pozbyć się pesteczek. Puree wymieszać z konfiturą różaną. Odstawić do ostudzenia. 

Przygotować krem. Śmietankę podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i zestawić z ognia, po kilku minutach wymieszać na gładko. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po 200g serka i miksować do połączenia zbierając krem ze ścianek oraz dna miski. Do kremu wlewać powoli czekoladę i wymieszać na gładki krem. Krem najlepiej przełożyć do rękawa z okrągłą końcówką.

Śmietankę ubić z cukrem na sztywny krem. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować 1/3 konfitury, wycisnąć 1/3 kremu z serka, dwukrotnie powtórzyć. Ciasto posmarować dodatkowo z wierzchu (cieniej) i po bokach (grubiej) bitą śmietaną. Ciasto schłodzić przed podaniem min. 30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Buon Appetito! ♥

*użyłam czerwonego barwnika spożywczego 'Red Red' firmy Wilton. Intensywniejszy kolor uzyskacie z barwnikiem 'Christmas Red'. Jeśli nie jesteście pewni swojego barwnika, dodajcie go na początku mniej, a potem zwiększcie ilość. Uwaga - po upieczeniu kolor ciasta będzie ciemniejszy!

zmodyfikowany przepis na blaty ciasta z książki 'Lomelinos tårtor' Lindy Lomelino


wtorek, 11 lutego 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/11 17:39:47
o jesionie! jakie to musi być pyyyyyyyyyyyyyyyszne!
kiedyś zrobię! oj tak, kiedyś zrobię!
-
2014/02/11 18:08:02
Jesteś niesamowita Viri! Róża, maliny, biała czekolada. Zakochać się można w Twoim torcie....
-
Gość: Aisha, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/11 19:02:33
Piękne zdjęcia! :)
-
2014/02/11 19:48:48
Piękne :)
-
2014/02/11 20:58:35
Cudowna propozycja! :)
-
2014/02/12 08:12:16
mmm musi być pyszne :) piękne zdjęcia i patera :)
-
2014/02/12 09:14:29
Kochana!! Cudowny tort! Bajka!
A zdjęcia po prostu mega fantastyczne! :)
Uściski:*
-
2014/02/12 10:54:56
Jakie ciacho! Chce być Twoją walentynką :)
-
Gość: mmonisia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/12 11:01:58
piękny, może zrobię na walentynki :) gdzie można kupić książkę z której korzystałaś? pozdrawiam :)
-
2014/02/12 13:36:30
wspaniałe! :)
-
2014/02/12 13:52:47
Ojojoj jak miło :) Dziękuję za wszystkie piękne, miłe komentarze!

Redhead :D

Mmonisia super, daj znać jak Ci wyszedł i czy smakował :)
Ja kupiłam w szwedzkiej księgarni (w języku szwedzkim), księgarnię znalazłam na stronie Lindy Call me Cupcake. Wiem, że Linda 'tłumaczyła' swoją pierwszą książkę na angielski i niemiecki, ale nie wiem czy już są w sprzedaży. Czytając o wiele łatwiej ten język zrozumieć niż ze słuchania ;)

Pozdrawiam ciepło!
-
2014/02/13 09:31:26
Pierwsze zdjęcie jest piękne!
-
2014/02/14 20:52:28
Dziękuję:)
-
Gość: asiek, *.range81-156.btcentralplus.com
2014/02/16 23:47:25
-
2014/02/17 13:49:04
To samo, tylko przepis inny.
-
2014/02/17 18:06:11
Pyszne połączenie malina z różą, udany związek ;)
-
2014/02/18 22:04:46
PRZECUDOWNE!
-
2014/02/19 11:39:11
Dziękuję:)
-
2014/02/28 13:48:34
Najpiękniejszy tort jaki ostatnio widziałam! Ten kontrast jest niesamowity!
-
2014/03/01 12:06:31
Bardzo dziękuję :)
-
Gość: Amofiori, 213.158.221.*
2014/12/25 17:29:14
Tort wyglada pięknie ale niestety w przepisie jest jakiś bład bo pomimo dwukrotnego podejscia nie udało mi sie go upiec. 10/10 pkt za wyglad ale poproszę o poprawienie przepisu :)
-
2014/12/25 21:09:19
Oczywiście, że jest i bardzo przepraszam. Pomyłka jest w ilości mąki, poprawiłam.