![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Red Velvet Cake z różą, malinami i białą czekoladąMoja propozycja na Walentynki - Red Velvet Cake z konfiturą różano-malinową i kremem z białej czekolady ♥ składniki na ciasto:
składniki na krem z serka:
składniki na konfiturę różano-malinową:
dodatkowo:
Piekarnik nagrzać do 170st.C. Tortownicę (18cm) posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do większej miski przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, kakao, sodę i sól. W drugiej zmiksować blenderem maślankę z olejem, jajkami, miodem i barwnikiem spożywczym. Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać szybko widelcem lub drewnianą łyżką tylko do połączenia składników, nie przemieszać ciasta bo może nie wyrosnąć. Ciasto przelać do foremki i piec ok. 45-60 minut do suchego patyczka. Ciasto ostudzić i przeciąć na 3 blaty. Przygotować konfiturę. Na patelni podgrzać maliny z cukrem i sokiem cytrynowym. Gdy się rozgotują całość przetrzeć przez sitko by pozbyć się pesteczek. Puree wymieszać z konfiturą różaną. Odstawić do ostudzenia. Przygotować krem. Śmietankę podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i zestawić z ognia, po kilku minutach wymieszać na gładko. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po 200g serka i miksować do połączenia zbierając krem ze ścianek oraz dna miski. Do kremu wlewać powoli czekoladę i wymieszać na gładki krem. Krem najlepiej przełożyć do rękawa z okrągłą końcówką. Śmietankę ubić z cukrem na sztywny krem. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować 1/3 konfitury, wycisnąć 1/3 kremu z serka, dwukrotnie powtórzyć. Ciasto posmarować dodatkowo z wierzchu (cieniej) i po bokach (grubiej) bitą śmietaną. Ciasto schłodzić przed podaniem min. 30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu. Buon Appetito! ♥ *użyłam czerwonego barwnika spożywczego 'Red Red' firmy Wilton. Intensywniejszy kolor uzyskacie z barwnikiem 'Christmas Red'. Jeśli nie jesteście pewni swojego barwnika, dodajcie go na początku mniej, a potem zwiększcie ilość. Uwaga - po upieczeniu kolor ciasta będzie ciemniejszy! zmodyfikowany przepis na blaty ciasta z książki 'Lomelinos tårtor' Lindy Lomelino wtorek, 11 lutego 2014, viridianka
Komentarze
2014/02/11 18:08:02
Jesteś niesamowita Viri! Róża, maliny, biała czekolada. Zakochać się można w Twoim torcie....
2014/02/12 08:12:16
mmm musi być pyszne :) piękne zdjęcia i patera :)
2014/02/12 09:14:29
Kochana!! Cudowny tort! Bajka!
A zdjęcia po prostu mega fantastyczne! :) Uściski:*
Gość: mmonisia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/12 11:01:58
piękny, może zrobię na walentynki :) gdzie można kupić książkę z której korzystałaś? pozdrawiam :)
2014/02/12 13:52:47
Ojojoj jak miło :) Dziękuję za wszystkie piękne, miłe komentarze!
Redhead :D Mmonisia super, daj znać jak Ci wyszedł i czy smakował :) Ja kupiłam w szwedzkiej księgarni (w języku szwedzkim), księgarnię znalazłam na stronie Lindy Call me Cupcake. Wiem, że Linda 'tłumaczyła' swoją pierwszą książkę na angielski i niemiecki, ale nie wiem czy już są w sprzedaży. Czytając o wiele łatwiej ten język zrozumieć niż ze słuchania ;) Pozdrawiam ciepło! 2014/02/13 09:31:26
Pierwsze zdjęcie jest piękne!
Gość: asiek, *.range81-156.btcentralplus.com
2014/02/16 23:47:25
2014/02/28 13:48:34
Najpiękniejszy tort jaki ostatnio widziałam! Ten kontrast jest niesamowity!
Gość: Amofiori, 213.158.221.*
2014/12/25 17:29:14
Tort wyglada pięknie ale niestety w przepisie jest jakiś bład bo pomimo dwukrotnego podejscia nie udało mi sie go upiec. 10/10 pkt za wyglad ale poproszę o poprawienie przepisu :)
2014/12/25 21:09:19
Oczywiście, że jest i bardzo przepraszam. Pomyłka jest w ilości mąki, poprawiłam.
|
kiedyś zrobię! oj tak, kiedyś zrobię!