Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tartaletki z konfiturą cebulową, jabłkami i serem cheddar

Tartaletki które możecie przygotować na lekką kolację w towarzystwie sałatki z rukoli skropionej cytrynowym dressingiem lub na jej zakończenie jako wytrawny deser. Połączenie warzywnych konfitur lub chutney'a z serami to przecież klasyka często serwowana po posiłku.
Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem roślinnego smalczyku. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że z jej udziałem ciasto jest jeszcze bardziej kruche oraz momentami zabawnie chrupie dzięki kawałeczkom prażonej cebulki. Tartaletki nadziałam plasterkami kwaskowatych jabłek zapieczonych w delikatnym śmietankowym kremie, wspaniałą konfiturą z czerwonej cebuli i wędzonych śliwek, a całość pod skorupką z sera cheddar. Przepyszne na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam!

składniki na kruche ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 95g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda, z cebulką i jabłkami
  • 95g masła
  • 3-4 łyżki zimnej wody

składniki na konfiturę cebulową z wędzonymi śliwkami:

  • 1kg cebuli czerwonej
  • 125ml czerwonego wina wytrawnego
  • 25ml octu balsamicznego
  • 25ml oliwy z oliwek
  • 25g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda, z cebulką i jabłkami
  • 2-4 łyżki miodu
  • 8 śliwek wędzonych, dużych
  • czarny pieprz i sól

oraz:

  • 125ml śmietanki kremówki
  • 2 żółtka
  • 1 jabłko, duże (najlepiej kwaskowate)
  • 150-200g sera cheddar
  • tymianek
  • czarny pieprz i sól

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i sól. Wymieszać i dodać zimny smalczyk oraz masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by tłuszcz połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dolać wodę, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto*. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 45-60 minut. Foremki na tartaletki** posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremki. Schłodzić 3-4h lub najlepiej całą noc.

Przygotować konfiturę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W dużym garnku rozgrzać smalczyk i oliwę. Dodać cebulę, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić 25-30 minut. Po tym czasie wlać wino czerwone, ocet balsamiczny, miód, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz czarny pieprz i sól do smaku. Konfiturę podgrzewać na małym ogniu do momentu aż cebula zmięknie i będzie szklista (~30-45 minut). Spróbować i ew. doprawić. Ostudzić.

W miseczce wymieszać śmietankę z żółtkami, dodać pieprz i szczyptę soli. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać, wydrążyć i pokroić na cienkie plasterki. Na schłodzonych spodach układać po kilka plasterków jabłka, wlać po 2-3 łyżki śmietankowej mieszanki, nakryć grubą warstwą konfitury z cebuli (konfitury zostało mi 3-4 łyżki), posypać startym serem i listkami świeżego tymianku. Piec 30-40 minut w 175st.C, najlepiej z grzaniem od dołu. Podawać na ciepło lub w temp. pokojowej.

Buon Appetito! :)

*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

**8 sztuk.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 



czwartek, 06 lutego 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/06 23:03:45
Zamieszczanie tak smakowitych zdjęć na blogach o późnej porze powinno być karalne. Czy wiesz ile osób przez Ciebie może w tym momencie zaglądać do lodówki? :)
-
2014/02/06 23:08:40
Ha ha przepraszam! :) Ale nie będą same, ja właśnie zajadam Red Velvet Cake;)
-
2014/02/07 07:29:46
Cudne tartaletki!
-
2014/02/07 08:13:30
Przekonałaś mnie :)
-
2014/02/07 08:17:05
Jak zwykle zdjęcia boskie! :)
-
2014/02/07 08:18:53
Przecudne zdjęcia. W tle zima, a tartaletki rozgrzewają samym wyglądem, to co dopiero smakiem! WOW!
-
2014/02/07 08:26:57
Dziękuję, dziękuję! :)))

Tartaletki polecam, są bardzo smaczne!

Pozdrawiam ciepło.
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/07 14:43:38
Wspólne delektowanie - się, nawet w wyobraźni- ma swoje zalety -robi większe wrażenie -pobudza apetyt -
-
2014/02/07 21:51:19
O mniam! Ależ muszą być pyszne!
Dziękuję Ci za udział w konkursie. Pozdrówki ciepłe :)
-
Gość: chocofields, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/07 22:20:10
Konfitura cebulowa...niebo.
Zapraszam do mnie chocofields.blogspot.com/
-
2014/02/08 00:43:42
A ja abstrahując od apetycznych Tartaletek mam pytanie zgoła innej natury jeśli pozwolisz.Spodobały mi się zdjęcia i ciekawi mnie jakiego aparatu użyłaś do ich zrobienia.Są wyjatkowe
-
2014/02/08 09:57:21
A ja jeszcze bardziej niz tartaletek zazdroszcze... sniegu! U nas to produkt deficytowy tej zimy ;)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2014/02/08 15:06:01
Podoba mi się to połączenie, szczególnie że bardzo lubię konfitury cebulowe.
-
2014/02/08 15:10:29
Samira body Canon 7D i wymiennie dwa obiektywy 50mm f/1.4 oraz ukochany 100mm f/2.8L. Dziękuję - bardzo się cieszę, że się podobają! :)

Beo śnieg mam tylko od pólnocno-wschodniej strony domu.. ;) i tam właśnie robiłam zdjęcia.

Dziękuje i pozdrawiam ciepło!
-
2014/02/09 17:02:58
Wow obłędne ! Poproszę o jedną ;) !
-
2014/02/09 17:34:58
To się nazywa smakowita kompozycja na stole! Takie tartaletki to tylko w towarzystwie dobrego wina :)