Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Syrop z czarnego bzu i róży

Już wkrótce zakwitnie czarny bez.
Niedługo później róża.
A potem wrócę ja z nowymi przepisami! :)

  • 20 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 100g płatków róży
  • 1,5kg cukru
  • 1 litr wody
  • 1 duża cytryna
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego

Kwiaty czarnego bzu i róży należy zebrać z miejsc dalekich od ruchliwych ulic i miasta, w suchy dzień. Należy je przetworzyć w dzień zebrania, ponieważ czarny bez bardzo szybko więdnie, róża wytrzyma w chłodnym miejscu do kilku dni. W domu rozłożyć kwiaty na papierze by pozbyć się robaczków - kwiatami czarnego bzu nie potrząsamy, ponieważ pozbędziemy się w ten sposób większości pyłku. Płatki róży oderwać zazwyczaj jednym ruchem od środka kwiatu, z czarnego bzu pozbyć się większości zielonych łodyżek, a wszystkie kwiaty umieścić w słoiku.

Cytrynę dokładnie umyć i pokroić na plasterki. Przygotować syrop z cukru, wody, cytryny i kwasku cytrynowego. Gotować kilka minut by zgęstniał, zestawić z ognia. Syrop przestudzić kilka minut, wyciągnąć cytrynę (wyciskając sok do syropu) i zalać nim kwiaty. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 dni w chłodne, ciemne miejsce. Po tym czasie syrop odcedzić, kwiaty dodatkowo wycisnąć. Podawać rozcieńczając dowolną ilość wodą gazowaną, z plasterkiem cytryny, sezonowymi owocami oraz kostkami lodu (w foremce do lodu możecie zamrozić płatki kwiatów lub listki ziół, co dodatkowo urozmaici Wasz napój).

Buon Appetito! :)

przepis i informacje na temat przygotowania zainspirowane przepisem od Cioci - dziękuję! :)

 

 

wtorek, 13 maja 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Przetwory z pigwy - marmolada, nalewka i pigwa do herbaty

    Lubię uzupełniać naszą spiżarnią o kolejne kilka słoiczków sprawdzonych i nowych - teraz już bardziej jesiennych smaków. Mam to po Mamie, bo odkąd pamiętam nasz

  • Ostatnie cytryny z Limone..

    ..skończyły w słoiku! ♥ Jak zamknąć słońce w słoiku: cytryny najlepiej ekologiczne, bez wosku i koniecznie z cienką skórką włożyć do garnka z zimną wodą,

  • Konfitura z wiśni - najlepsza!

    Nasza ulubiona konfitura! Już od trzech lat planuję się nią Wam pochwalić i mimo, że przewijała się już kilkakrotnie na blogu przygotowując z jej udziałem wypie

Komentarze
2014/05/13 19:49:09
Viri czekam w takim razie. Czarny bez znajdę, gorzej z różą. Ale może się gdzieś nawinie?
-
2014/05/14 11:20:44
Viridianko, jakie piękne zdjęcia, pełne wiosny. :)
Uściski :*
-
2014/05/14 20:10:49
bardzo czekam na Twoje nowe przepisy...pozdrawiam serdecznie!!!
-
2014/05/15 11:54:56
Piękne zdjęcia! I syrop musi być niezły :)
-
Gość: edit, *.ssp.dialog.net.pl
2014/05/18 00:32:28
U mnie róża pod blokiem ma zatrzęsienie kwiatów, czasem skubnę trochę na syropek. Jakie piękne połączenie róży z kwiatem bzu i ten słoik z magicznym zamknięciem - prawdziwa poezja!
-
2014/05/20 21:46:04
Dzięki Dziewczynki! :)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/31 00:03:36
Fotografia robi wrażenie to tak jak z czarami - aż mieni się w oczach -Zapach róży oszałamia - mam różę konfiturową za domem - na działce -po deszczu - wszystkie płatki opadły -tworząc dywan -zastępując trawnik - Ale tworzą się nowe pączki -Kto lubi ten zapach będzie -zauroczony -czy zakochany -
-
2014/06/03 11:01:09
Moja Mama utarła kilka słoiczków róży w tym roku :) Pachnie najpiękniej!
-
2014/06/10 15:27:42
wygląda tak orzeźwiająco, na te upały super,