Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Żytnie ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i daktylami

Wspaniałe, proste ciasto na mąkach żytniej i pełnoziarnistej w zastępstwie pszennej białej, podkreślające orzechowy smak, słodzone miodem lub syropem klonowym. Z jabłkami, włoskimi orzechami i daktylami. Długo zachowuje świeżość, a właściwie na kolejne dni coraz smaczniejsze!

składniki:

  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 100g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-1 1/2 łyżeczki sody
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta soli
  • 3 jajka
  • 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę (szara reneta)
  • 160g miodu/syropu klonowego
  • 120ml oliwy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 6 daktyli medjool, pokrojonych w kostkę

Średniej wielkości keksówkę lub tortownicę 20cm posmarować cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski miksera wlać miód/syrop klonowy, oliwę, ekstrakt waniliowy i żółtka. Ubić kilka minut aż masa będzie gładka i gęsta. Przesiać wszystkie sypkie składniki, wsypać do miodowej masy razem z orzechami, skórką cytrynową, daktylami i jabłkami, dokładnie wymieszać. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dodawać w trzech partiach do ciasta delikatnie mieszając (dodałam też dwie łyżki mleka). Przełożyć do foremki, piec ok. 60 minut w 170st.C. Ostudzić na kuchennej kratce. Przed podaniem delikatnie skropić miodem/syropem klonowym.

Buon Appetito! :)

przepis zmodyfikowany Amber Rose 'Love bake nourish

niedziela, 08 czerwca 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2014/10/20 10:35:15
kocham jesień za takie właśnie wypieki :)