Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z kremem jaglanym, truskawkami i kruszonką

Kasza jaglana nieco zapomniana na nowo zaskakuje swoimi wartościami odżywczymi i możliwościami zastosowania. Od kilku miesięcy jest podstawą moich śniadań - uwielbiam ugotowaną na sypko z domową konfiturą i waniliowy krem ze świeżymi owocami - lub obiadów w połączeniu z sezonowymi warzywami, doprawiona ziołami i skórką z cytryny smakuje wspaniale.
Ciasto z kremem jaglanym, owocami i kruszonką to pyszna propozycja na początek lata. Możecie je upiec z truskawkami, malinami, porzeczkami lub polskimi borówkami. Krem jaglany jest bardzo delikatny, waniliowy, nie domyślicie się że jest w nim kasza :) Bardzo polecam!


Fanom płatków owsianych polecam również ciasto z owsianką i jeżynami :)

składniki na kruche ciasto:

  • 125g mąki
  • 25g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 75g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany

składniki na krem jaglany:

  • 500ml mleka
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 100g kaszy jaglanej, zmielonej
  • 60g cukru z prawdziwą wanilią

składniki na kruszonkę:

  • 75g mąki pszennej
  • 50g masła, pokrojonego w kostkę
  • 25g cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli

oraz:

  • ok. 500g truskawek, malin, polskich borówek lub porzeczek

Przygotować ciasto. Foremkę ok. 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę* przesiać mąkę pszenną, cukier i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto. Następnie dno foremki wyłożyć ciastem (można rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywcze lub jak ja wylepić palcami). Ciasto ponakłuwać widelcem i schłodzić 1h w zamrażarce. Piec ok. 20-25 minut w temp. 170st.C na lekko rumiany kolor. Ostudzić.

Przygotować krem jaglany. Do garnka wsypać zmieloną kaszę jaglaną oraz cukier, wlać mleko i śmietankę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać aż krem zgęstnieje - nie musi być bardzo gęsty, po ostudzeniu znacznie zgęstnieje. (gorący krem można jeszcze zmiksować za pomocą ręcznego blendera). Przykryć folią spożywczą, ostudzić. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę. Schłodzić 1h.

Na ostudzonym spodzie rozsmarować równomiernie krem jaglany, następnie rozłożyć owoce lekko wciskając je w krem (większe pokroić na mniejsze kawałki), posypać kruszonką. Piec 30-40 minut na złoty kolor. Ostudzić, można również schłodzić, ale przed podaniem wyciągnąć z lodówki na kilka minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Buon Appetito! :)

*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

 

 

niedziela, 22 czerwca 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/06/23 00:17:01
przez te zbliżenia dostałam ślinotoku, może się skuszę....dzisiaj kupiłam jaglaną.
talerzyk cudny do tego ciasta:-) Szkoda, że dzisiaj nie ma takiej ładnej porcelany jak kiedyś:-(
-
2014/06/23 18:50:08
Sam budyń jest tak dobry, że warto sobie go przygotować ;)
Jest na.. Allegro i targach staroci ;) czasem uda się coś fajnego i nie przesadnie drogiego upolować!
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/06/23 19:29:08
ale mogę kaszę zblenderować podczas gotowania lub po ugotowaniu, bo nie mam młynka?:-)
-
2014/06/23 19:50:51
Robię tak na studiach - po ugotowaniu - i nie jest idealnie gładki, ale może być to wina mojego starego blendera, i tak jest pyszny ;)
Gotowałaś już kaszę jaglaną? Moja Mama kupuje bardzo dobrej jakości i nie jest gorzkawa, bo niektóre lubią takie być. Wcześniej więc trzeba ją uprażyć w suchym garnku - podgrzać aż zacznie pachnieć orzechowo i zalać niewielką ilością wrzącej wody. Wypłukać, zalać gorącym mlekiem i gotować. Ja nauczyłam się ją gotować z tego bloga: gotujzdrowo.com/jak-ugotowac-kasze-jaglana/
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/06/23 21:00:46
no to nastawiłam kaszu, będę eksperymentować, trzeba się odkwasić po tej Pawłowej. A jutro zrobię chyba to ciacho.
dzięki!
-
2014/06/23 21:21:45
Moja już gotowa na jutrzejsze śniadanio;)
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/06/23 22:39:57
O jejku jaka pychota, zmiksowałam ją sobie z mlekiem i bananem. Nie spodziewałam się ,ze może być taka pyszna. Od dziś koniec z codzienną owsianką na śniadanie!!!!!
-
2014/06/24 08:08:33
Również zrezygnowałam z owsianki na rzecz jaglanki, piątka :D
Cieszę się, że Ci smakuje! Spróbuj jeszcze z truskawkami!
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/24 21:55:38
Wszystko wydaje się niezwykłe -
gdy zauważy się serce człowieka-
Ciasto apetyczne i pachnące -
nawet przez ekran komputera-
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/06/25 11:45:33
Zrobiłam wczoraj, doskonałe! tylko spód trochę mi kiepsko wyszedł, bo nastawiłam 70 stopni zamiast 170. Mam nową kuchenkę i jak widać jeszcze nie opanowałam jej za bardzo. Kaszka po upieczeniu żadnych grudek nie ma, myślę, że mielenie zbędne.
Naprawdę fajne i zdrowe ciacho. Dzięki za przepis!
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/06/25 11:48:47
ps. a dlaczego trzeba spód po upieczeniu studzić? Ja dałam od razu:-)
-
2014/06/25 12:15:29
Zazdroszczę :D Nasz piekarnik ma już 16 lat! Ale jeszcze daje radę 'staruszek' ;)
Bardzo się cieszę i dziękuję za informację! W takim razie to wina mojego blendera.
Gorące ciasto wchłania wilgoć z kremu i może wyjść zakalec ;) A ostudzone jest bardziej oporne dzięki braku różnicy temperatur między kremem i ciastem.

Pozdrawiam!
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/06/25 14:59:58
Właściwie to stary piekarnik ale elektryczny , wcześniej piekłam w gazowym.
Po moim blenderowaniu też były troszkę grudki, ale w pieczeniu masa mi zgęstniała i rozpulchniła się jednocześnie. Został już tylko kawałeczek:-)
-
2014/06/25 16:29:38
:)
-
2014/07/01 07:45:41
Pięknie się prezentuje :)
-
Gość: Ilona, *.hsi17.unitymediagroup.de
2014/07/25 22:00:58
rozumiem że masa kaszy w składnikach podana jest przed ugotowaniem(czyli sucha)?
-
2014/07/25 22:03:50
Tak.
-
Gość: atynusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/29 11:46:58
Robiłam to ciasto z malinami. Jest przepyszne! Polecam zakup dobrej kaszy ekologicznej, bo jest duża różnica w smaku.
-
2014/08/29 14:48:37
Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz :)