Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ravioli z botwinką i kozim serkiem

Zadziwiające, że dopiero w tym roku odkryłam jak smakuje botwinka! Majowe obiady rządziły się więc jej prawami w towarzystwie zielonych szparagów i pierwszych malinowych pomidorów. Dieta wegetariańska uczy mnie gotować prawie od początku, odkrywam więc inne połączenia smaków, wymyślam i szukam ciekawych przepisów, próbuję nowego. Nigdy wcześniej nie pomyślałabym o buraczkowych pierożkach! A okazuje się, że są po prostu przepyszne :) Nadzienie to najprostsze połączenie duszonej botwinki, ulubionego koziego serka, parmezanu oraz soku z cytryny. Musicie spróbować!

składniki na ciasto:

  • 200g mąki semoliny
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego

składniki na nadzienie:

  • 1 mały pęczek botwinki
  • 150g serka koziego, kremowego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sok cytrynowy
  • biały pieprz, cukier i sól

Przygotować ciasto. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać jajka, olej i jogurt. Zagniatać tak długo aż ciasto zacznie się odrywać od ścianek miski, będzie miękkie i elastyczne. Ciasto szczelnie owinąć w folię spożywczą, schłodzić min. 60 min.
Przygotować farsz. Botwinkę umyć pod bieżącą wodą. Buraczki odciąć, wyszorować, odciąć co niepotrzebne. Zetrzeć na tarce o małych oczkach lub drobniutko posiekać. Łodyżki pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, włożyć botwinkę i poddusić aż zmięknie i wyparują soki. Przełożyć do miseczki i ostudzić. Następnie dodać kozi serek, parmezan oraz do smaku sok z cytryny, sól, biały pieprz i cukier. Dokładnie wymieszać.

Z ciasta odkrawać kawałki ciasta (resztę od razu zawijać w folię spożywczą, by nie wyschło). Wałkować na długie prostokąty (bardzo pomocna jest maszynka do makaronu, poziom 5). Na jednym płacie układać porcje nadzienia. Ciasto wokół nadzienia posmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie, nakryć kolejnym płatem ciasta. Dociskać okrążając nadzienie by pozbyć się powietrza ze środka. Wykrawać pierożki foremką lub kieliszkiem do wina. Układać na deseczkach oprószonych mąką pod lekko wilgotną ściereczką. Powtórzyć z pozostałym ciastem i nadzieniem.

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ravioli wrzucać partiami na wrzącą wodę, gotować kilka minut od ponownego zagotowania. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać z jogurtem naturalnym i parmezanem.

Buon Appetito! :)

wtorek, 03 czerwca 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/06/04 07:28:57
Smakowicie wygląda :)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/04 23:55:05
Potrawa wygląda bardziej apetyczną -gdy ma w sobie pewien czar -A fotografia -potęguje -apetyt -Zaraz się wydaje że jest inna niż taka sama którą znam -Wyobraźnia podpowiada że buraczki to -samo zdrowie-
-
Gość: ma, *.internetia.net.pl
2014/06/06 02:13:46
Dlaczego nie jesz ryb?!
-
2014/06/06 07:26:07
Napisałam w notce, jestem na diecie wegetariańskiej :)
-
2014/06/10 15:26:57
ale super połączenie, uwielbiam se kozi, a ostatnio kupiłam takie fajne stempelki do ravioli, koniecznie muszę wypróbować ,
-
Gość: Ithilia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/16 12:56:16
Ile procji wychodzi z tego przepisu? ;)
-
2014/06/17 08:15:13
Myślę, że tak 3-4.
Choć u mnie to było tak, że Tata sam zjadł ponad połowę :)