Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Torcik truskawkowy z bezą

Ostatnio przeczytałam, że jedyne co może nas ograniczać w próbowaniu nowych połączeń i tworzeniu przepisów to nasza wyobraźnia. W tym tygodniu mija piąty rok od kiedy prowadzę mojego bloga i w trakcie tego czasu nauczyłam się, że to właśnie wyobraźnia podpowiada najciekawiej. Zanim wyciągnę składniki, włączę najlepszego kuchennego przyjaciela jakim jest mikser KitchenAid zwany pieszczotliwie kicusiem:) gotowy wypiek muszę sobie wyobrazić. Czasami wystarcza sama myśl, a innym razem przekładam ją na kartkę.
Torcik truskawkowy składa się z trzech warstw mięciutkiego biszkoptu, jednej słodkiej bezy, dwóch kremów z truskawkowym puree i kawałeczkami owoców oraz domowej konfitury - przepysznie smakuje odpowiednio schłodzony! Jest wystarczająco soczysty, więc nie wymaga ponczowania i mimo swojej wysokości kroi się na zgrabne porcje.
Tort przygotowałam piętrowy, jednak poniżej znajdziecie proporcje na standardową wielkość tortownicy, aby łatwiej Wam się go upiekło. Zainteresowanych proszę o informację to podzielę się wskazówkami jakie proporcje ma mój torcik i jak do niego podejść;)

składniki na biszkopt:

  • 5 jajek, w temp. pokojowej
  • 220g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

składniki na bezę:

  • 2 białka, w temp. pokojowej
  • 75g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

składniki na krem:

  • 750g serka mascarpone
  • 300g śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 350-400g truskawek

oraz:

  • konfitura truskawkowa (kilka łyżek)*
  • truskawki
  • kwiaty

Przygotować biszkopt. Dno foremki (22-24cm) posmarować cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180st.C, od razu na jego dno lub półkę niżej położyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Obie mąki przesiać. Do garnuszka wlać wodę i olej. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową cukru na puszysty, gęsty kogel-mogel. Osobno ubić białka na średnio sztywno ze szczyptą soli. Następnie dosypywać po łyżce pozostałego cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą ubite na sztywną, lśniącą pianę (miskę odwracamy do góry nogami, białka muszą pozostać w misce ;) ). Do białek dodać żółtka i połączyć za pomocą szpatułki. Następnie dosypać 1/2 suchych składników, wlać część płynu, mieszać bardzo delikatnie, dodać pozostałe składniki i znowu mieszać bardzo delikatnie, ostrożnie połączyć. Masę biszkoptową przelać do foremki i piec ok. 40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i upuścić  z wysokości ok. 50cm na drewnianą deskę by bąbelki powietrza równomiernie uciekły z ciasta**. Dalej ostudzić na kuchennej kratce. Polecam przygotować biszkopt dzień wcześniej. Przed przygotowaniem tortu przekroić go na 3 blaty.

Przygotować bezę. Dno foremki (22cm) posmarować cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 140st.C. Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać stopniowo po łyżce cukru.  Na końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę pszenną. Bezę przełożyć do foremki, piec 1-1,5h aż będzie chrupiąca z wierzchu. Piekarnik wyłączyć, bezy nie wyciągać z piekarnika. Zostawić na całą noc by stała się jeszcze bardziej chrupiąca.

Przygotować kremy. Truskawki umyć i odszypułkować. 150g truskawek zmiksować na puree. Serek mascarpone ubić z kremówką i cukrem na sztywny krem. Do połowy dodać 200-250g pokrojonych w małą kosteczkę truskawek, do drugiej wlać puree i ubić na sztywno. Oba kremy schłodzić przed przełożeniem, polecam przygotować dzień wcześniej szczególnie krem z truskawkowym puree.

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, rozsmarować połowę kremu z kawałeczkami truskawek. Bezę posmarować drugą częścią kremu z kawałeczkami truskawek i nałożyć na biszkopt na paterze. Przykryć drugim blatem biszkoptu, rozsmarować konfiturę i nakryć ostatnim biszkoptem. Cały tort posmarować kremem z truskawkowym puree. Ozdobić truskawkami i kwiatami. Schłodzić 30 minut i podawać.

Buon Appetito! :)

*najlepiej domowej. Z owoców usunąć szypułki i umyć. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na 1h by puściły sok. Aby zachować w konfiturze większe kawałki owoców - co bardzo polecam - odłóżcie ich część (około 1/3 owoców) do osobnej miseczki, dodajemy je stopniowo w czasie przygotowywania dżemu. Podgrzewać aż do zagotowania na większym ogniu, potem już na najmniejszym by konfitura parowała - owoce mieszamy co kilka minut aby nie przywarły do dna. Konfiturę gotować na malutkim ogniu tak długo aż osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję (w międzyczasie dodajemy sok z cytryny, ewentualnie więcej cukru oraz odłożone wcześniej owoce). Gotowanie można przerywać co jakiś czas i na wyłączonym gazie pozwolić konfiturze spokojnie parować. 

**pomysł na 'rzucanie' biszkoptem podpatrzony u Dorotki z Moich Wypieków.

środa, 11 czerwca 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/06/12 14:09:13
Śliczny ten torcik :) Jak byś mogła udzielić wskazówek, jak przygotowałaś ten torcik właśnie w takiej formie, podać średnice tortownic, to byłabym wdzięczna, bo prezentuje się genialnie :)
-
2014/06/12 15:02:33
Tortownica dolna 15cm, górna 9cm.
Biszkopt piekłam z 3 jajek, czyli sypkich składników dodałam po 60%, a wody i oleju po 1 łyżce. Krem z 500g serka, 200g śmietanki, 2 łyżek cukru i 100g puree truskawkowego do połowy kremu, do drugiej pokrojone. Bezę piekłam z tej samej proporcji, ale z małych jajek.
Torcik jest bardzo leciutki, nie tylko w smaku, ale i strukturze dlatego umocniłam go dwoma drewnianymi patyczkami.

Daj znać jak upieczesz :) Pozdrawiam!
-
2014/06/13 14:09:27
Aha zapomniałam dodać, że górna tortownica - jak ją wyżej nazwałam - to w rzeczywistości obręcz cukiernicza od dołu zabezpieczona folią aluminiową i krążkiem papieru do pieczenia. Tak małej tortownicy nie widziałam jeszcze :)
-
2014/06/13 21:00:31
Kochana życzę ci następnych lat w blogowaniu, a torcik jest taki cudny, do schrupania; pozdrawiam
-
2014/06/14 12:35:13
Dziękuję :)
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/14 22:03:46
Takie torciki to istne marzenie - gdy siadam przy stoliku - a przypomina mi się niesamowity tort z internetu - o którym śniłem - to coś niesamowitego -co robi wrażenie - Smak -tak bajeczny -jak czytanie bajek w okresie zielonych lat -
-
2014/06/16 20:36:39
Dzięki za wskazówki :) Jak zrobię to na pewno się pochwalę ;)
-
2014/06/18 21:35:23
Jest po prosty bajeczny, śliczny i taki... Delikatny :)
-
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/06/19 18:46:21
ale cudny, uwiedziesz każdego...
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/21 00:13:43
Bez wyobraźni nie ma nic -ani poezji -ani bajek - ani radości - A czy można czynić cuda w kuchni ?bez wyobraźni - też nie !!!-Czy piękno to też wyobraźnia? Tak bo gdy sobie coś wyobrażamy-marzymy-życie staje się kolorowe - radosne-pełne słońca-
Więc ma Pani rację -Wyobraźnia podpowiada -pomysły na słodkości -łatwiej przychodzą do głowy - gdy w sercu jest dużo miejsca na wyobraźnie -
-
2014/06/21 22:03:52
jest przeuroczy :)