Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Anielskie ciasto z agrestem

Smaczny sposób na wykorzystanie białek, jeśli nie macie ochoty na kolejne blachy makaroników lub tortu Pavlovej (chociaż w lecie smakuje najpyszniej!). Angel Food Cake to klasyczne amerykańskie ciasto pieczone na samych białkach jaj, bez dodatku masła i oleju. Ciasto jest puszyste, lekko gąbczaste, nieco przypominające biszkoptowe wypieki. Słodycz przełamana kwaskowatym agrestem i nutą cytryny przyjemnie smakuje z mrożoną herbatą lub kompotem.

składniki:

  • 220g białek (6 sztuk)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 165g cukru
  • 80g mąki pszennej
  • 200-250g agrestu

Agrest oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowych ręczniczkach. Białka przelać do misy miksera, dodać skórkę i sok z cytryny oraz sól. Miksować na średnich obrotach miksera aż powstanie lejąca się piana, zwiększyć nieco prędkość i ubijać aż powstanie prawie sztywna piana. Następnie dosypywać stopniowo cukier i ubijać na mniejszych obrotach aż będzie sztywna. Dosypać 1/3 mąki, mieszać delikatnie łopatką, dosypując kolejne dwie porcje mąki. Na koniec dodać większą część owoców, wymieszać. Przełożyć do 'suchej' tortownicy 22-23cm, na wierzch powciskać pozostały agrest. Piec 35-40 minut w 175st.C do suchego patyczka. W czasie pieczenia piekarnika nie wolno otwierać. Ostudzić na kuchennej kratce do góry dnem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Buon Appetito! :)

przepis z tej strony, zmodyfikowany


wtorek, 08 lipca 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2014/07/08 19:14:34
mniam!
-
2014/07/08 19:42:50
Piekłam anielskie ciasto 2 razy i 2 razy wyszedł mi zakalec ale to było dawno temu:-). Teraz gdy patrzę na Twoje ponownie nabrałam na nie ochoty więc kto wie może dam sobie kolejną szansę i zrobię kolejne podejście do tego sztandarowego amerykańskiego wypieku:-)
-
2014/07/08 19:58:24
Jak dawno temu to się nie liczy ;)
-
2014/07/08 20:46:06
Wow, to ciasto jest świetne! : )
Wygląda pięknie i zachęcająco! *.*
Z chęcią wypróbuję!
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/07/08 22:58:25
znowu zaskakujesz nowościami...na pewno upiekę, już jestem ciekawa jak to smakuje.
Uwielbiam pieczony agrest, choć ostatnio zrobiłam Twoją tartę i trochę kwas agrestu mnie skręcił. Chyba dałam za mało dojrzały:-(
-
2014/07/08 23:01:45
Z agrestem trzeba ostrożnie, jak mam od Babci to piekę ciasta, jak mam z rynku to najczęściej jednak ląduje w kompocie ;)
Myślę, że to ciasto fajnie sprawdzi się z malinami, jak coś :)
-
2014/07/11 22:10:42
Piękne ciasto i piękna wakacyjna fotka :) Z agrestem dawno ciasta nie piekłam, bo jakoś nam ten agrest kiepsko rośnie.
-
2014/07/12 20:30:12
Dziękuję :)
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/07/18 22:02:00
Zrobiłam, wyszło pięknie. Dodałam rabarbar, bo agrestu nie było. Bardzo smaczne, delikatne ciasto i tak ładnie wyrasta:-)
-
2014/07/18 22:47:07
Dzięki za komentarz! :*
To ciasto sprawdzi się na pewno w jakimś fajnym torciku ;) Zatrzęsienie ostatnio z rabarbarem! Widzę go wszędzie, u praktycznie każdego sprzedawcy na targu ;)
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/07/19 00:03:20
Polski rolnik nie w ciemię bity, nie będzie sobie porzeczkami czy agrestem głowy zaprzątać, nie taki głupi żeby to zbierać. Kosiarką pole rabarbaru przeleci i taki poleży sobie w chłodni nawet z dwa miesiące.
W sumie to ja go bardzo lubię, uwielbiam w kompocie tylko, że na stawy zdaje się zabójczy.
-
2014/07/19 08:57:18
Gdyby był to rabarbar malinowy to może dałabym radę im wybaczyć :D
Rabarbar jest specyficzny i nie dla każdego to na pewno, nawet ja przy braku nadwrażliwości pokarmowej (poza psychiczną;)) na cokolwiek źle się po nim czuje, a co dopiero osoby z innych działek jak nefrologicznej lub jak piszesz reumatycznej itd.
-
Gość: Anonimowy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/19 22:28:02
Tak .tak - kamica nerkowa-może odebrać niektórym apetyt na rabarbar -Czarodzieje czy wróżki kulinarne -czasami stosują różne sztuczki -aby zniwelować ujemne skutki-