Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pavlova z czereśniami, rumem i pistacjami

Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana.
Z czereśniami, rumem i pistacjami.

składniki na bezę:

  • 4 białka, średnie
  • 240g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 75g pistacji, posiekanych

składniki na krem:

  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 200ml śmietany gęstej 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

oraz:

  • 450g czereśni
  • 200ml rumu
  • pistacje, do dekoracji

Białka powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 150st.C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować koło o średnicy 18cm. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodawać stopniowo po łyżce cukier, za każdym razem dokładnie miksując na sztywno. Gdy cukier się skończy zwiększyć obroty i ubić pianę jeszcze kilka minut. Na koniec wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną, sok cytrynowy i posiekane pistacje. Ubić jeszcze raz do połączenia składników. Za pomocą łyżki na blaszce szybko rozsmarować bezę formując ją tak by po bokach piana tworzyła wyższe ranty, na środku powinno być wgłębienie na krem i owoce. Włożyć blaszkę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120st.C - piec ok. 90-120 minut. Ostudzić w piekarniku, najlepiej zostawić ją tak na całą noc.

Czereśnie pozbawić ogonków, umyć i wydrylować. Włożyć ciasno do słoiczka i zalać rumem. Odstawić do lodówki na 1-2 dni lub dłużej.

Śmietankę kremówkę 30% ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać gęstą śmietanę i jeszcze raz ubić na sztywny krem. Bezę położyć na dużym talerzu, udekorować kremem, odsączonymi czereśniami i kilkoma posiekanymi pistacjami. Podawać od razu.

Buon Appetito! :)

przepis z książki 'Scandilicious Baking' Johansen Signe, zmodyfikowany

 

wtorek, 22 lipca 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/07/22 15:50:35
Od dawna zaglądam na Twój blog ale dzis odważyłam się pierwszy raz skomentować.Jestem pod wrażeniem fotografi,którymi ilustrujesz przepisy, ociekają one pasją i smakiem, moje kubki smakowe czują Pavlovą przez monitor :)
-
2014/07/22 16:34:24
Pisz częściej! :) Będzie mi bardzo miło!
Dziękuję, staram się jak mogę :)
-
2014/07/22 17:39:27
Piękne zdjęcia! Na obu jesteś Ty, czy może w sesji towarzyszyła Ci siostra, o której często wspominasz? ;) Pavlova cudna, z czereśniami jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam gorąco!
-
2014/07/22 17:41:35
Na obu jestem ja, towarzyszył mi statyw i kot ;)
Dziękuję, super że się podobają!
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/07/23 12:47:09
Też chcę taką!!!!! cudowne zdjęcia!!! Viridianko czy ten jaki środek bezy to zostaje w nim dużo miękkiego czy mało, a może wcale?
-
2014/07/23 13:14:08
Dziękuję :)
Dużo miękkiego, spójrz na drugie zdjęcie - na nim dobrze widać, że skorupa jest chrupiąca a środek jest mięciutki (to najbardziej biała część ciasta z pistacjami), górna warstwa kremowa to śmietana.
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/07/23 19:28:30
ach no właśnie zauważyłam, że środek wygląda na miękką pianę, ale sądziłam, że muszą być wysuszone w środku jak bezy z cukierni czy ze sklepu.
-
2014/07/23 19:42:16
Nie, Pavlova to nie jakaś tam beza ;) To beza specjalna - chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku dzięki dodatkom mąki ziemniaczanej i soku cytrynowego.
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/07/23 20:06:02
achaaa..... proszę, ile to się człowiek musi uczyć żeby coś wyszło wreszcie porządnie. Dzięki wielkie!
-
2014/07/23 23:00:50
Pyszne dodatki :)
-
2014/07/30 10:05:37
Królowa!