Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Suflet malinowy

Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na delikatne, lekkie i słodko rozpływające się w ustach suflety malinowe.
Równie gorąco polecam czekoladowe klik z przepisu Michela Roux.

  • 300g malin
  • 100g cukru drobnego, w proporcji 30+70g
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki wody
  • 5 białek
  • masło, cukier drobny

Maliny przetrzeć przez sito. Puree przelać do garnka, dodać sok cytrynowy oraz 30g cukru. Podgrzewać aż cukier się rozpuści i całość zagotuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dolać do puree malinowego. Mieszać ok. 1 minuty. Przelać do miseczki, nakryć szczelnie folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180st.C. Foremki posmarować miękkim masłem i dokładnie obsypać drobnym cukrem. Białka przelać do misy miksera i ubić do momentu miękkich wierzchołków ('soft peaks'). Ubijając stopniowo dosypywać pozostały cukier (70g) aż piana będzie błyszcząca. Delikatnie wmieszać malinowe puree. Piec 12-15 minut. Gotowe oprószyć cukrem pudrem, podawać natychmiast z kilkoma świeżymi malinami.
Proporcje przepisu na 6-8 porcji, z 1/3 porcji upiekłam dwa suflety w większych filiżankach.

Buon Appetito! :)

przepis Donny Hay, zmodyfikowany

 

 

czwartek, 24 lipca 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/07/24 12:32:07
kiedyś zapytano Hitchcock'a -czego najbardziej się pan boi?- a on odpowiedział- najbardziej się boję jak wkładam suflet do piekarnika, czy mi nie siądzie:-)
Przepiękne, prostota i elegancja, bardzo jestem ciekawa jak smakują:-)
-
2014/07/24 12:40:52
Też się bałam, że siądą ale nie w piekarniku tylko zanim zrobię zdjęcia!
Taka słodka malinowa pianka:)
-
2014/07/24 14:54:54
Cóż za wspaniały widok!
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/07/24 19:24:26
a może i powiedział, że się boi jak wyciąga z piekarnika:-) w sumie żadnych sufletów nie piekłam, a kiedyś to suflety chyba były bardzo popularne.
-
2014/07/24 20:12:44
Pewnie też martwił się czy uda mu się zrobić zdjęcia! ;)
-
Gość: Ithilia, *.adsl.inetia.pl
2014/07/24 22:22:18
Czy naczynia muszą być żaroodporne? ;)
-
2014/07/25 13:10:41
Tak, chociaż ja zaryzykowałam piekąc w ceramicznych filiżankach (na stronie producenta jedynie było napisane, że można używać w zmywarkach i mikrofalówce) i jak widać - nie pękły :)
-
Gość: Anonimowy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/27 14:07:46
Wydawać by się mogło że rzeczywistość nie jest aż tak kolorowa- Ale patrząc na te wszystkie fotografie - doskonałości i perfekcji- Mam wrażenie że i w życiu zdarzają się bajkowe wspomnienia- Lepie wspominać czar -niż szarość dni - W każdej fotografii - w każdym przepisie -odnajduję coś wyjątkowego - stad ta magia -
-
2014/07/28 07:31:06
I szukać kolorów w ciągu dnia :)
-
2014/07/30 16:57:05
Piękny! nie widziałam, że suflet może powstać z owoców! Ja niestety nie robię sufletów- pozostanę mistrzynią tart "z gwoździa", jednak mój M. chce się ich nauczyć. Podsunę mu ten przepis, dziękuję!
-
2014/07/30 20:51:48
och...bosko cudownie malinowe....wirtualnie rozpłynęły mi się na ustach..
-
2014/07/30 22:10:37
Marta w takim razie dla Ciebie dzisiaj pojawił się wpis z tartą :D Dajcie znać jak suflety się upieką!

M.agga :)
-
Gość: Ithilia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/22 11:05:47
Pyszny, przyjemnie różowy ;) niestety po ok 2 minutach opadł, co mogłam zrobić nietak?
-
Gość: Ithilia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/22 12:10:20
To mogło być jednak 5 minut. Teraz czytam, że to normalne przy sufletach.
Pozdrawiam! ;)
-
2014/08/22 16:26:03
Hah opadają raz-dwa, dlatego tak ważne jest by podawać je zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, a pomyśl jak szybko musiałam robić zdjęcia! :D
Czekoladowy z przepisu M.Roux 'trzyma się' nieco dłużej.

Pozdrawiam.
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/08/25 20:19:03
Zrobiłam dzisiaj, genialne, pychota i cudnie się prezentuje w filiżankach. Chyba sobie kupię specjalnie jakiś komplecik, bo dziś były każda z innej parafii:-)
-
2014/08/25 20:24:50
Bardzo się cieszę! :)
-
2014/09/03 19:38:03
Ależ Ci wyrosły! Wyglądają fantastycznie :)