Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z kremem czekoladowym, borówkami i bezami

W tegorocznym sezonie na polskie borówki upiekłyśmy z Mamą nieprzyzwoitą ilość jagodzianek.. Owoce jadłam ze śniadaniowym musli i na kolację, a Babcia lepiła co sobotę najlepsze pierogi z borówkami ♥ Niestety granatowy sezon nieubłaganie dobiega końca. W tym tygodniu upiekę ostatnie borówkowe bułeczki i zjemy babcine naleśniki z twarogiem i borówkami. Tymczasem przepis na słodką tartę z białoczekoladowym kremem, śmietanką, mnóstwem borówek i bez. Bardzo polecam!

składniki na kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

składniki na krem z białej czekolady:

  • 250g serka mascarpone
  • 125ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki likieru z białej czekolady
  • 150g białej czekolady

oraz:

  • 4 łyżki dżemu jagodowego*
  • 100ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 100g śmietany gęstej 18%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400g borówek polskich i/lub amerykańskich
  • kilka pokruszonych bez

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, cukier puder i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać żółtka, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto**. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut. Dużą formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremkę. Zmrozić 1h lub dłużej w lodówce np. przez całą noc. Spód nakryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem/fasolą.  Piec 18 minut w 175st.C, potem ściągnąć papier i dopiec jeszcze 10 minut aż się zarumieni. Ostudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera. Dodać likier i roztopioną czekoladę, całość wymieszać do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.

Ostudzony spód posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę i gęstą ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać borówki i pokruszone bezy.

Buon Appetito! :)

*zastąpiłam domowym kisielem - 150g polskich borówek zagotować z dwoma łyżeczkami cukru, w miseczce wymieszać dwie płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej z łyżką wody. Mieszając borówki dolać rozpuszczoną mąkę do gotujących się owoców, zamieszać aż zgęstnieje i ostudzić w miseczce przykryte folią spożywczą.
**ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)


przepis z książki 'Moje wypieki i desery' Doroty Świątkowskiej, zmodyfikowany



I na koniec Rysia, bo dawno jej nie było na blogu:

środa, 30 lipca 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/07/30 22:37:50
zdjęcia mistrzostwo świata! modelka przepięknej urody(to sister czy Ty?) i tarta też cudna w cudnej oprawie(czy to nasz Bolesławiec?), no i kocisko przepięknej urody.
ech jagody się kończą trzeba zapasy na zimę szykować, o ile jeszcze dostanę...
-
2014/07/30 22:47:37
Dziękuję! ale z tą moją przepięknością to przesada :D trzeba się po prostu dobrze ustawić;)
Tak - to przepiękne (i tu to słówko idealnie pasuje;)) Bolesławiec i kicia!
My już zrobiłyśmy zapasy w zamrażarce i konfiturce :) spiesz się, bo coraz mniej na targu i coraz więcej gorzkawych niestety.
-
Gość: Kajka, *.centertel.pl
2014/07/30 23:21:55
kocham Rysię <3
-
Gość: Anonimowy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/31 01:15:40
Do przepiękności to zależy czy patrzy nań serce życzliwe -czy takie krytyczne -złośliwe -
bo takie serce widzi wszystko na czarno - Kotka-i przepis -niezwykłe - że tak powiem urodziwe-Wszystko się może zdarzyć jak w tej piosence Lipnickiej -
i bajka i sen i marzenia- na Takie ciasto warto nawet popatrzeć -nie tylko - go smakować i wzdychać - Profesjonalizm we wszystkim - w fotografowaniu też !!!
-
2014/07/31 08:47:17
Kajka - Rysia kocha Ciebie <3 :D

Anonimowy bardzo dziękuję!
-
2014/07/31 09:11:43
U mnie też już ostatnie borówki wiszą na krzakach, ale nie wiem czy jeszcze coś będziemy z nich robić. Może muffinki? Już zaczynają się brzoskwinie, jabłka i jesienne maliny, które zapewne będą wiodły prym w domowych wypiekach :)
-
2014/07/31 10:47:35
Sylvvia jeśli piszesz o amerykańskich borówkach to te jeszcze będą dłuuugo :)
Najbardziej cieszę się na jeżyny i brzoskwinie <3
-
2014/07/31 15:29:28
Mi w sezonie udało się zrobić tylko tartę - podobna do twojej, tylko z kremem cytrynowym :) cupcakefactory.pl/tarta-z-jagodami-i-budyniem-cytrynowym/
A foremka przecudna!
-
2014/07/31 15:57:56
Fajna!
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/07/31 22:27:55
to jeszcze z dedykacją dla rudego www.youtube.com/watch?v=p6I_FfIBZv0
-
2014/08/01 12:34:08
Ryszarda nie ogarnia, ale dziękuje ;)

Pozdrawiam!
-
2014/08/01 13:57:00
Perfekcyjna tarta! Mniam <3!!
-
2014/08/02 13:11:29
Świetna ta tarta! ; )
Prezentuje się wspaniale! *.*
Uroczy kotek tak poza tym. :D
-
2014/08/02 22:24:52
Wspaniała. I przepiękne zdjęcia.
Uwielbiam Bolesławiec :)
-
2014/08/09 22:32:20
Kurczę Viri, ale zdjęcia, boskie no! :)
Piękna tarta, ale modelka pierwsza klasa! Mówię oczywiście o Tobie. Rysia też cudowna oraz Sis, która takie zdjecia czyni.:)
Pozdrawiam Was serdecznie.
-
2014/08/13 08:17:46
Boski pieszczoch!!! :))
-
2014/08/16 21:24:42
Dziękuję, dziękuję, dziękuję! :)