Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarty marcepanowe z czerwoną porzeczką

Tarty bardziej niż pyszne! Idealnie kruche ciasto, kremowe marcepanowe nadzienie i kwaśne czerwone porzeczki - zamiast nich doskonale sprawdzą się również połówki wiśni, czereśni, maliny lub morele. 

składniki na kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

składniki na nadzienie marcepanowe:

  • 250g marcepana
  • 75g masła
  • 50g mąki pszennej
  • 2 jajka, średnie
  • 2 łyżki cukru pudru (pominęłam)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

oraz:

  • 250-300g czerwonych porzeczek

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, cukier puder i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać jajko, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto*. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut. Foremki na tartaletki (6-8 sztuk zależnie od wielkości lub jedna duża) posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremki (również z resztek). Zmrozić 1h lub dłużej w lodówce np. przez całą noc. Spody nakryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem/fasolą.  Piec 18 minut w 175st.C aż się lekko zarumienią. Ostudzić.

Do blendera włożyć wszystkie składniki nadzienia (bez porzeczek) i zmiksować na gładki krem.
Na ostudzone spody nałożyć po 2 łyżeczki porzeczek, nakryć nadzieniem marcepanowym i powciskać resztę owoców. Piec 18-20 minut lub dłużej aż ciastka się zarumienią (piekąc dużą tartę czas pieczenia należy wydłużyć). Ostudzić na kuchennej kratce, ew. oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

Buon Appetito! :)

*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

piątek, 18 lipca 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/07/18 21:56:23
Ale cudne, wyglądają bardzo smakowicie i jaka piękna kompozycja, napatrzeć się nie mogę. Szkoda, że ten marcepan u nas taki drogi i jak na lekarstwo go dają do sklepów. Jak kupię na zapas to zaraz wyjem:-( A we Francji to całe półki w każdym markecie.
-
2014/07/18 22:25:00
Wyglądają wspaniale! ; )
Świetne zdjęcia! *.*
Bardzo ciekawe połączenie smaków!
-
2014/07/18 22:48:52
Edit dziękuję :)
Też kupuję na zapas, ostatnio w Lidlu w okolicach Świąt i właśnie stopniowo zaczęłam wykorzystywać ;)

Marta dziękuję i polecam!
-
2014/07/19 12:59:04
Przepięknie się prezentują...
Marcepan lidlowy kupiłam gdzieś początkiem wiosny, dobrze, że mi przypomniałaś...
-
2014/07/19 15:12:51
Dziękuję :)
-
Gość: Agata, *.dynamic.chello.pl
2014/07/24 18:04:42
Ciasto piekło się dużo dłużej, marcepan za żadne skarby nie chciał dać się przerobić na gładką masę. Ale mimo to tarta wygląda genialnie, a smakuje (o ile to w ogóle możliwe) jeszcze lepiej! Ogromnie dziękuję za przepis, od dzisiaj mój absolutnie ulubiony :)
-
2014/07/24 18:29:42
Haha cieszę się, że mimo przeciwności losu;) ciasto ładnie się upiekło i smakowało! Myślę, że z malinami będzie smakowało równie pysznie. A piekłaś jedną tartę czy kilka małych? Jeśli jedną to pewnie rzeczywiście powinno piec się dłużej.

Pozdrawiam!
-
Gość: Agata, *.dynamic.chello.pl
2014/07/25 00:13:04
Masz rację - piekłam jedną dużą. W sumie jak się dłużej piecze, to dłużej ładnie pachnie... ;) A z malinami - koniecznie wypróbuję ;)
-
2014/07/30 10:06:44
Cudownie się prezentują :) Bardzo apetyczne zdjęcia :)
-
2014/07/30 22:07:12
Dziękuję! :)