Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Film kulinarny. Torta della Nonna e Limone sul Garda.

Podobno torta della nonna (ciasto babci pl.) została wymyślona przez włoskiego szefa kuchni o imieniu Guido we Florencji.. Podobno w XVIII wieku, gdy crema pasticcera stała się popularna zaczęto piec kolejne wersje ciast z budyniowym nadzieniem i pojawiła się torta della nonna.. I podobno.. Podobno po raz pierwszy zrobiła ją włoska nonna dla swoich wnucząt.
Torta della nonna to bardzo prosta, rustykalna i pyszna krucha tarta z budyniem oraz piniowymi orzeszkami. Najpopularniejszą wersję pachnącą wanilią znajdziecie w całej Italii! Jednak w trakcie tegorocznych wakacji w uroczym, włoskim Limone po raz pierwszy spróbowałam jej z cytryną, dlatego chciałabym by dla mnie taka już została ♥

Dzisiaj zapraszam Was również na premierę mojego nowego filmu z cytrynowymi migawkami torta della nonna i miasteczka Limone. Sama sobie byłam reżyserem, scenarzystą, operatorem kamery, dźwiękowcem, aktorką, stylizowałam i piekłam, dlatego z efektu jestem zadowolona :) Dajcie koniecznie znać jak Wam się podoba i oglądajcie w jakości HD!

składniki na kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru
  • 150g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

składniki na budyń cytrynowy:

  • sok i skórka z 1 dużej cytryny
  • 500ml mleka
  • 75g cukru pudru
  • 30g mąki pszennej
  • 5 żółtek

oraz:

  • mała garść orzeszków piniowych

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać żółtka i 2 łyżki ziemnej wody, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto*. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut. Formę na tartę (24cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części (2:1). Większą rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremkę, drugą część rozwałkować na koło o średnicy foremki. Schłodzić w lodówce min. 2h lub dłużej np. przez całą noc. 

Mleko zagotować z drobno posiekaną skórką cytrynową. Żółtka roztrzepać w misce z cukrem i mąką. Gorące mleko powoli dolewać do masy żółtkowej, cały czas mieszając trzepaczką. Całość przelać z powrotem do garnka i podgrzewać aż budyń wyraźnie zgęstnieje. Gotowy przełożyć do czystej miseczki, szczelnie nakryć folią spożywczą i ostudzić. Następnie dodać sok cytrynowy i wstawić do lodówki na czas przygotowania kruchego ciasta.

Na schłodzony spód równomiernie rozłożyć budyń, nakryć pozostałym ciastem i docisnąć do brzegów. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypać orzeszkami piniowymi i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 35-40 minut w 180st.C na najniższej półce piekarnika aż ładnie się zarumieni. Ostudzić na kuchennej kratce, następnie schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

Buon Appetito! :)

*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

poniedziałek, 25 sierpnia 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Tarty orkiszowo-kokosowe z jeżynami

    Tarty z mąki orkiszowej, z makaronikowym nadzieniem z wiórek kokosowych i słodkimi jeżynami. Chrupiące i bardzo smaczne. Polecam! składniki na ciasto: 140g mąki

  • Tarta z kremem czekoladowym, borówkami i bezami

    W tegorocznym sezonie na polskie borówki upiekłyśmy z Mamą nieprzyzwoitą ilość jagodzianek.. Owoce jadłam ze śniadaniowym musli i na kolację, a Babcia lepiła co

  • Tarty marcepanowe z czerwoną porzeczką

    Tarty bardziej niż pyszne! Idealnie kruche ciasto, kremowe marcepanowe nadzienie i kwaśne czerwone porzeczki - zamiast nich doskonale sprawdzą się również połów

Komentarze
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/08/25 21:17:59
mało!mało! raj, ale piękne ujęcia:-)
-
2014/08/25 21:39:29
mi się film bardzo podobał!
Można oglądać i oglądać, uchwyciłaś naprawdę piękne momenty :) Oby częściej i więcej!


p.s czy montaż takiego filmu jest trudny? chętnie sama bym zmontowała krótki kulinarny film :)
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/08/25 22:25:18
najbardziej podoba mi się ostatnia scena kobiety podchodzącej do okna z widokiem na kwitnące ogrody, a może jezioro. Bardzo nastrojowo, romantycznie, malarskie ujęcia:-)
-
2014/08/25 22:55:36
Soulstorm-everywhere cieszę się :) dziękuję!

Edit ta o której piszesz i z surowym ciastem to moje ulubione :) Widok z balkonu miałam na roślinki, a patrząc na prawo jezioro i góry, z każdej strony góry!
Limone jest najcudowniejsze
-
2014/08/26 07:59:44
cytrynowe smaki i takie widoki - ubóstwiam!
-
2014/08/26 14:09:37
ulalala poczułam się jakbym oglądała cytrynową wersję "Czekolady" super :)
-
Gość: Aisha, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/26 19:43:58
Film super a zdjęcia jak zwykle świetne! ;)
-
2014/08/26 20:14:22
Dziękuję, dziękuję, dziękuję!

Endżi ha ha to bardzo miłe! :))
-
2014/08/27 14:32:48
Lubię cytrynowe smaki! :D Ciasto wygląda cudnie, a widoki... zapierają dech w piersiach :)
-
Gość: Kajka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/29 14:21:22
w tym filmie to mi tylko Rysi brakuje ;)! ale faktycznie pięknie i można to oglądać bez końca... no i cytryna <3
-
2014/08/29 14:48:13
Pierwotnie była, ale scena z nią wyszła bardzo nieostra i przy poprawce już nie chciała małpa współpracować ;)
Bardzo dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam!