Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ostatnie cytryny z Limone..

marmellata

..skończyły w słoiku! ♥

Jak zamknąć słońce w słoiku: cytryny najlepiej ekologiczne, bez wosku i koniecznie z cienką skórką włożyć do garnka z zimną wodą, gotować przez 15 minut, wylać wodę i czynność powtórzyć. Owoce ostudzić, następnie posiekać w drobną kostkę usuwając pestki. Przełożyć na patelnią o grubym dnie i podgrzewać razem z cukrem tak długo aż wyraźnie zgęstnieje (ok. 1-1,5h), po tym czasie można ją zmiksować lub nie, jak wolicie. Na 1kg cytryn potrzebne jest 400-500g cukru, można też dodać ziarenka z połowy laski wanilii. Otrzymacie 3 duże słoiki najlepszej marmolady cytrynowej!
Przepis znalazłam
na blogu Kuchnia pod wulkanem.

 

piątek, 29 sierpnia 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Przetwory z pigwy - marmolada, nalewka i pigwa do herbaty

    Lubię uzupełniać naszą spiżarnią o kolejne kilka słoiczków sprawdzonych i nowych - teraz już bardziej jesiennych smaków. Mam to po Mamie, bo odkąd pamiętam nasz

  • Konfitura z wiśni - najlepsza!

    Nasza ulubiona konfitura! Już od trzech lat planuję się nią Wam pochwalić i mimo, że przewijała się już kilkakrotnie na blogu przygotowując z jej udziałem wypie

  • Syrop z czarnego bzu i róży

    Już wkrótce zakwitnie czarny bez. Niedługo później róża. A potem wrócę ja z nowymi przepisami! :) 20 baldachów kwiatów czarnego bzu 100g płatków róży 1,5kg cukr