Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ricciarelli - włoskie migdałowe ciasteczka z cytryną i wanilią

riccatelli_11

Włoskie ricciarelli to przepyszne migdałowe ciasteczka o delikatnym aromacie cytryny i wanilii, chrupkie z zewnątrz a w środku miękkie, lekko ciągnące, rozpływające się w ustach. Idealne z cappuccino lub espresso.
W toskańskiej Sienie historia ciasteczek sięga XIV wieku. Główne składniki ricciarelli - migdały i cukier, wtedy tak cenne sprzedawane były jedynie w aptekach obok leków oraz innych egzotycznych przypraw. Marcepan stał się bardzo popularny w mieście i poza granicami Sieny, a ciasteczka z niego przygotowane były zarezerwowane jedynie na wystawne bankiety dla najbogatszych. Obecnie włoskie rodziny pieką je głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia na kawałkach opłatków, ale są na tyle popularne i lubiane, że włoskie cukiernie oferują je cały rok!

składniki (ok. 20 ciasteczek):

  • 2 białka
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 200g mielonych migdałów
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z gorzkich migdałów*
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • cukier puder, do obtoczenia ciasteczek

Zmielone migdały wymieszać z cukrem, posiekaną skórką cytrynową i ziarenkami waniliowymi. Białka ubić na sztywno z kilkoma kroplami soku cytrynowego. Dodać sypkie składniki i ekstrakt z gorzkich migdałów. Dokładnie wymieszać, ciasto owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc (min. 4h).
Na deseczkę wysypać cukier puder, przełożyć ciasto i uformować długi wałek. Podzielić go na min. 20 równych kawałków. Z każdej formować wałeczek, który dodatkowo obtaczać w cukrze pudrze. Lekko spłaszczać i układać w odstępie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 160st.C przez ok. 18 minut. Po tym czasie ciasteczka są jeszcze mięciutkie, ale po ostudzeniu uzyskają właściwą konsystencję.

Buon Appetito! :)

*można zastąpić zmielonymi pestkami moreli, czyli gorzkimi migdałami - ja dałam jedną łyżeczkę.

przepis i historia ciasteczek z bloga Juls' kitchen 


 

 

 

czwartek, 28 sierpnia 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/08/28 14:44:46
od samego patrzenia przybywa mi kilogramów :-P straszna, straszna i okropna CG!! :-D

-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/08/28 15:35:45
Przepiękny krak na ciasteczkach wyszedł, naprawdę artystyczny. Krakelura tak nazywają się takie spękania na starych farbach lub ceramice. Skład niestety burżujski, ale zaiste niebo w gębie:-)
-
Gość: kocie-smaki, *.bestgo.pl
2014/08/28 16:20:39
dla mnie idealne. zapisuję przepis! :)
-
2014/08/28 16:50:51
Lena :))

Edit mi się marzy taka decha ze spękaną farbą! Yy.. z krakiem :D To tak pięknie wygląda na zdjęciach, że wow :)

Kocie smaki proszę bardzo!
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/08/28 17:52:36
można to łatwo zrobić techniką decoupage. Kupujesz specjalny płyn do krakowania i smarujesz tym płynem, a na to jak podeschnie kładziesz farbę, która wysychając kurczy się i pęka. Na drewniane rzeczy kupuje się płyn jednoskładnikowy, bo na imitację ceramiki używasz dwuskładnikowego. Można też pierwszą warstwę zrobić ciemniejszą żeby spękania były ciemniejsze. Kupisz w każdym papierniczym w necie też.
-
2014/08/28 19:44:08
Edit ja chyba do Ciebie napisałam na @, możesz sprawdzić? ;)
Dziękuję Ci bardzo za informację, zrobię więc sama, bo na strychu zalega mi kilka nówek desek. Jeszcze dokupię drucianą szczotkę i będę miała super tła.
-
Gość: Aisha, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/29 12:25:03
Muszą być smakowite. ;)
-
2014/09/03 19:36:47
Zachwycające maleństwa, zauroczył mnie :)