Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Włoski sernik z marmoladą cytrynową (crostata di ricotta e marmellata di limoni)


W cytrynowym Limone, miasteczku otoczonym górami słońce wschodzi wyjątkowo późno. Ale nie potrzebowałam jego ostrych promieni, ani tym bardziej budzika by wcześnie wstać. Wiązałam wysoko włosy, ubierałam sukienkę i cicho wybiegałam z pokoju.
Spacerując uliczkami dopiero po kilku minutach spotykałam pierwszych dostawców - uśmiechniętych i z daleka wołających ciao!, biegaczy na deptaku i leniwie przeciągającego się burego kota. Tradycyjnie zaglądałam przez okno piekarni, podziwiałam idealnie nacięte bagietki, okrągłe bochenki chleba, drożdżowe panettone, proste tarty z owocami i sernik. Sernik który wyglądał jak upieczony w krakowskiej cukierni, na kruchym cieście, z kratką, ciężką masą serową z ricotty, drobinkami kandyzowanej skórki cytrynowej, posiekanymi suszonymi owocami i orzechami.
Włoska ricotta to ser prawdopodobnie najbardziej przypominający nasz pyszny twaróg. Jest lekko ziarnista, kremowa, neutralna w smaku, ale w połączeniu z odpowiednimi składnikami w kuchni słonej i słodkiej sprawdza się doskonale. Do sernika odsączam ją na gazie, łączę z sokiem cytrynowym, przepyszną marmoladą.. Spróbujcie jaki jest smaczny!

składniki na kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru
  • 150g masła
  • 2 żółtka
  • duża szczypta soli

składniki na masę serową:

  • 1kg sera ricotta
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki likieru limoncello
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

oraz:

  • 350g marmolady cytrynowej*

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać żółtka i 1-2 łyżki zimnej wody, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto**. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 60 minut. Dno tortownicy (24-26cm) posmarować masłem i wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremkę, drugą na duży prostokąt który pociąć na długie paski. Paski z ciasta zapleść w kratkę i ułożyć na deseczce. Schłodzić w lodówce 2h lub dłużej np. przez całą noc. 

Ser ricotta przełożyć na sito wyłożone gazą i odstawić na całą noc do odsączenia (najpierw w lodówce, potem na przynajmniej 2h przed przygotowaniem w temp. pokojowej). Do misy miksera włożyć odsączoną ricottę, wsypać cukier i cukier waniliowy. Miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dodawać po jednym jajku. Na koniec sok cytrynowy, limoncello oraz przesianą mąkę ziemniaczaną.

Kruche ciasto w foremce ponakłuwać widelcem i podpiec w 180st.C 12-15 minut na delikatnie złoty kolor. Ostudzić. Kratkę przyciąć odpowiednio do średnicy foremki, posmarować mlekiem (lub odrobiną jajka odłożonego z dodawanych do masy serowej) za pomocą pędzelka. Na ostudzonym cieście równomiernie rozsmarować marmoladę, na nią przełożyć masę serową i nakryć kratką z kruchego ciasta. Piec 60 minut w 150st.C aż sernik się zetnie (na niższej półce piekarnika), a kratka zarumieni. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Z każdym dniem smakuje lepiej!

Buon Appetito! :)

*przepyszna jest domowa, na którą przepis znajdziecie tutaj.
**ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

 

niedziela, 31 sierpnia 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Sernik dyniowy z syropem klonowym i skórką pomarańczową

    Sernik w prześlicznym pomarańczowym dyniowym odcieniu, pyszny, a słodzony głównie syropem klonowym. Masę twarogową wzbogaciłam o purée z pieczonej dyni oraz sk

  • Sernik owsiany z konfiturą malinową

    Płatki owsiane to jeden z tych produktów w mojej kuchni, który nigdy się nie kończy :) I mimo, że słój ze śniadaniową granolą pełny, a z piekarnika wyskakują co

  • Sernik z borówkami

    Czy wspominałam już, że uwielbiam polskie borówki? ;) To dobrze, bo tydzień rozpoczynam po raz kolejny właśnie z nimi i dzisiaj następna propozycja - sernik w p

Komentarze
2014/08/31 10:02:37
Kochana , jest cudowny!
-
2014/08/31 10:15:39
Dla Majanki idealny! :)
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/08/31 11:37:49
Super, uwielbiam cytrynowe serniki, a tak dawno już nie jadłam:-( Marmoladka ściemniała w pieczeniu?
-
2014/08/31 11:44:47
poproszę natychmiast wynaleźć teleporter i przesłąć, bo tu umrę z zaślinienia! :-D
boski! pożądam namiętnie!
-
2014/08/31 11:50:20
Edit zrobisz to zjesz! :)
To raczej kwestia różnych sprzętów i programu do retuszowania, ale chyba ciut też ściemniała jak mu się tak przyglądam w porównaniu do zapasteryzowanych słoiczkach :)

Lena ha ha się robi! Chwileczkę :)
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/31 12:23:33
Łezki same cisną się do oczu gdy czyta się takie przepisy-patrzy się na takie fotografie!!!
kulinarne oczywiście- Też z nutką przyrody -widoki- wzruszające serce-
-
2014/08/31 12:30:16
Uśmiechać się poproszę do zdjeć, nie płakać :))
Dziękuje i pozdrawiam!
-
2014/09/01 18:32:51
ze zwykłego sernika robisz cudo. koniecznie muszę go wypróbować :)

smak serników z ricottą jest zawsze obłędny.

miłego dnia!
-
2014/09/02 08:23:14
Dziękuję i czekam na opinię! :)
-
2014/09/03 19:35:49
Mmm, obłędnie kremowy, mocno cytrynowy, musiał smakować bajecznie :)