Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Castagnaccio moderno - kasztanowe ciasto z bakaliami i marmoladą

Mąka kasztanowa jest zaskakująca, słodkawa i pachnąca lekko orzechowo. Jest jednak również nieco neutralna, dlatego lubię ją dobrze doprawić. Smacznie łączy się z czekoladą, wanilią, cytrusami, innymi orzechami i suszonymi owocami. Nie należy do najtańszych, ale nadaje wypiekom kasztanowego aromatu i naturalnej słodyczy, więc szczególnie teraz kupuję jej małe woreczki i dodaję do ciast.
Castagnaccio to tradycyjne, włoskie (a jakże!) ciasto/pudding. Podstawą jest mąka kasztanowa, dlatego najważniejszym jest by była najlepszej jakości - musi być aromatyczna i słodka, ponieważ do ciasta nie dodaje się cukru. W dawnych czasach było daniem ubogich, obecnie jest bardziej popularne szczególnie na północy Włoch, a w zależności od regionu różni się kilkoma szczegółami.
Moje jest nowocześniejsze, na kruchym cieście, z marmoladą, pięknie pachnie pomarańczą, dodałam orzechy włoskie, migdały i piniowe oraz wanilię i odrobinę rozmarynu. Castagnaccio to wypiek oryginalny, bardzo lubimy, ale koniecznie z gęstym jogurtem i miodem.

składniki na kruche ciasto:

  • 150g mąki orkiszowej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 125g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

składniki na pudding kasztanowy:

  • 150g mąki kasztanowej
  • sok pomarańczowy/woda

oraz:

  • 150g marmolady pomarańczowej
  • 75g orzechów włoskich
  • 75g migdałów
  • 50g orzeszków piniowych*
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • kilka listków rozmarynu, oliwa z oliwek
  • gęsty jogurt/śmietana oraz miód, do podania

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól. Dodać cukier trzcinowy i masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać żółtka i 2 łyżki ziemnej wody, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto**. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut. Formę na tartę (24cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremkę. Schłodzić w lodówce min. 2h lub dłużej np. przez całą noc. Spód nakryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem/fasolą. Piec 16 minut w 175st.C, ostudzić.

Mąkę kasztanową wymieszać ręczną trzepaczką z sokiem pomarańczowym i/lub wodą oraz wanilią i solą do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego. Ostudzony spód posmarować marmoladą pomarańczową, przelać pudding kasztanowy, posypać posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową, rozmarynem i skropić oliwą. Piec 25-35 minut w 200st.C aż wierzch ciasta popęka (w międzyczasie przykryć ciasto folią aluminiową jeśli bakalie za bardzo się rumienią).

Buon Appetito! :)

*oryginalnie dodaje się również rodzynki.
**ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

 

 

poniedziałek, 15 września 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2014/09/15 22:18:44
Zupełnie wyjątkowe, nie potrafię nawet wyobrazić sobie tego smaku :)
-
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/09/15 22:33:42
piękne, chyba majątek wydałaś na zrobienie tego ciasta:-)
jak byłam we Francji to chodziłam do lasu na te kasztany było ich tam w brud, nikt poza mną ich tam nie zbierał. A piniowe to jadłam raz w strudlu z jabłkami, ale rewelacja, co za smak!
-
2014/09/16 08:30:56


Gin jest inne, ale takie fajne ;) i koniecznie z dodatkami (jogurt/śmietana i miód). Nie da się zjeść więcej niż małego kawałeczka, bo jest naprawdę syte, prawdziwie już jesienne.

Edit trochę tak, ale już piniowe orzeszki są tylko na połowie ciasta, bo już mi nie wystarczyło :) zastanawiam się jakie są ich ceny (i mąki) we Włoszech i ogólnie na południu Europy, może warto je przywozić z wakacji bo u nas ich kupowanie boli ;) Też bardzo lubię!
-
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/09/16 11:18:20
Pewno jakbyś się dobrze rozejrzała to orzeszki piniowe na ulicy byś tam znalazła. Szyszki piniowe wszędzie leżą, tylko te orzeszki wydłubać z ich łupin jest masakrą.
Sądzę, że jest tam taniej z produktami, które tam rosną, tak samo marcepan u nas bardzo drogi.
-
2014/09/16 13:51:58
Wiem, dlatego są takie drogie.
Marcepan robiłam ostatnio sama, dodałam kilka gorzkich migdałów i wyszedł nieporównywalnie smaczniejszy niż ten sklepowy!
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2015/12/18 23:00:35
Czy można użyć kremu kasztanowego ze słoiczka.
-
2015/12/20 08:49:41
Tak, ale myślę że powinnaś zmodyfikować przepis o m. in. jajka, śmietankę by miał szansę się ściąć w czasie pieczenia.