Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową, cynamonem lub żurawiną. Ciasto jest mało słodkie, dlatego idealnie smakuje posmarowane masłem i miodem z kubkiem kakao. Polecam!

składniki na zaczyn:

  • 20g drożdży świeżych
  • 40ml mleka, ciepłego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki orkiszowej

składniki na ciasto:

  • 350g mąki orkiszowej
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 50g miękkiego masła
  • 180g puree z upieczonej dyni*
  • 2 łyżki mleka
  • zaczyn
  • dodatki: skórka otarta z 1-2 pomarańczy, żurawina, cynamon

Drożdże pokruszyć, połączyć z mlekiem, mąką i cukrem. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na 10-20 minut. Mąkę przesiać z solą i cukrem do dużej miski miksera. Dodać puree dyniowe, masło, zaczyn i ew. dodatki. Zagnieść ok. 10 minut dolewając mleko - ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne, ale lepiej by było bardziej lepiące. Ciasto przełożyć do nasmarowanej olejem miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (tutaj najlepiej sprawdza się wyrastanie lodówkowe przez całą noc).

składniki na kruszonkę:

  • 25g masła
  • 75g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Mąkę rozetrzeć w palcach z masłem. Następnie dodać cukier i jeszcze chwilę rozcierać aż powstaną okruchy. Schłodzić.

Podsypując mąką z ciasta uformować długi wałek, zwinąć w literę U, potem przekręcić wokół siebie i włożyć do keksówki. Odstawić na 45 minut do napuszenia. Posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec 30-40 minut w 175st.C. Ostudzić na kratce kuchennej.

Buon Appetito! :)

*lepsze będzie bardziej soczyste, nie suche purée.

A tak wyglądają puszyste bułeczki na jogurcie z przepisu, na podstawie którego przygotowałam drożdżowe dyniowe:

poniedziałek, 22 września 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem

    Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych ow

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Pączki z tahini i konfiturą morelową

    Wprowadzą Was w klimat Bliskiego Wschodu dzięki dodatkowi tahini, czyli pasty z sezamu. Dzięki niej słodko pachną i delikatnie smakują chałwą, bo to właśnie ona

Komentarze
2014/09/22 18:32:58
Zaciekawiła mnie ta dyniowa drożdżówka, tylko mam pytanie co do pieczenia - w jakiej foremce (rozmiar) i jak długo należy ją piec, bo opis jest na pieczenie bułeczek :)
-
2014/09/22 18:33:45
Widzę, że się mi przepisy pomieszały :) cofam swoje pytanie :)
-
2014/09/23 08:17:39
Cudowne wypieki Viri!
-
2014/09/23 08:47:54
Witam,
Kolor ciasta jest przecudny.
Pozdr.
=)
-
2014/09/23 09:37:23
Wypieki Beaty :) daj znać czy smakowała!

Dziękuję i pozdrawiam!
-
2014/09/23 20:10:24
Cudowna drożdżówka! :-)
-
Gość: Marzena, *.hfc.comcastbusiness.net
2014/09/25 04:34:48
Faktycznie ma piekny kolor! :) Az chce sie urwac kawalek :)
-
Gość: Beti, *.net146.okay.pl
2014/09/26 20:12:03
napisz proszę jak zrobić to puree z dyni
-
2014/09/26 20:23:25
Dynię myjesz, kroisz na kawałki, usuwasz włókna i nasiona. Układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Pieczesz w 200st.C aż będzie miękka (widelec wbity w dynię łatwo się zagłębia), w zależności od rodzaju dyni od 40-60 minut, czasem dłużej. Łyżką wydrążasz miąższ i miksujesz blenderem.
Tutaj lepsze są dynie bardziej soczyste, jeśli masz dynię która jest sucha może trzeba będzie dodać do ciasta dodatkową ilość płynu.
-
2014/09/27 16:20:53
ciasto zrobione :) dziękuję za przepis :)
-
2014/09/27 21:40:10
Super! :)
-
2014/09/29 01:34:31
Ależ ma kolor! :)
-
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/10/02 22:27:29
A czy nie można tej dyni utrzeć na tarce, ewentualnie poddusić. Taż to pieczenie 60min w dobie kryzysu i nadchodzącej wojny z ruskimi jest rozpustą i marnotrawstwem.
Ostatnio zresztą piekłam bakłażana w piekarniku i wcale mi się nie upiekł:-(
-
2014/10/03 17:08:11
Zależy jaką masz dynię ;) niektóre i w 20-25 minut są gotowe, a ja zazwyczaj je piekę w dużych ilościach, albo jak mam coś jeszcze w piekarniku więc dobrze jest to sobie zorganizować :) Możesz też ugotować dynię, tutaj najlepsze jest mniej suche, mniej zwarte, a soczyste puree.
Bakłażana w całości zawijam w folię aluminiową, jeśli jest duży i gruby to przekrawam wzdłuż na pół, nakłuwam kilka razy i w 200st. po 20-25 minutach jest gotowy.
-
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/10/03 19:31:21
ale widzę, że do ciasta marchwiowego dawałaś utartą surową marchew. To w tym wypadku dynia nie przejdzie surowa?
-
2014/10/04 08:50:59
Tak i do ostatnich babeczek z masłem orzechowym też dodałam surową, startą dynię :)
Pewnie możesz, tylko struktura ciasta po upieczeniu może być inna, wygląd i pewnie będziesz musiała skorygować ilość płynów, ale ekspertem nie jestem. A puree dyniowe działa w ciastach jak jajka, a tarta nie wiem czy tak zadziała, bo strukturą już go nie przypomina.
-
2014/10/04 08:54:15
Właśnie oglądnęłam jak ktoś zrobił puree z dyni ugotowanej, wyglądało jak z upieczonej ;)
-
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/10/04 11:11:42
acha:-) drożdżowe to jednak nie biszkoptowe. Może spróbuje z ugotowanej na parze:-)
-
2014/10/04 11:52:27
Nie, ale i tak myślę że drożdżowe zniesie więcej ;) biszkoptu bez jajek nie zrobisz, a drożdżowe jak widać już tak. Daj znać jak zrobisz!
-
2014/10/16 08:17:08
Bardzo mi się ten pomysł połączenia ciasta drożdżowego i dyni podoba :)
-
2014/10/17 17:06:17
Polecam!
-
2014/11/03 12:31:03
180 g puree z dyni to mniej więcej ile szklanek? Nie mam wagi kuchennej :)
-
2014/11/03 13:35:59
1 szklanka (250ml) to ok. 280g puree z dyni <- znalazłam w necie ;-)