Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny orkiszowe z owsianką i jeżynami

Typowo śniadaniowe muffiny :) Na mące orkiszowej, z włoskimi orzechami, prawdziwą owsianką zaskakującą ze środka muffina, jeżynami oraz chrupką kruszonką z płatków owsianych. Miękkie, słodzone miodem, jak dla mnie bardzo pyszne!

składniki (12 muffinów):

  • 170g mąki orkiszowej
  • 50g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150ml mleka
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 100g miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ok. 200g jeżyn

składniki na owsiankę:

  • 200ml mleka + 2 łyżki
  • 50g płatków owsianych, rozdrobnionych
  • 2 łyżki cukru waniliowego

składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła

Składniki na muffiny powinny być w temp. pokojowej.

Przygotować kruszonkę: wymieszać w miseczce mąkę i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć opuszkami palców na okruchy, włożyć do lodówki.

Przygotować owsiankę: Do garnka wsypać zmielone płatki owsiane i cukier, dodać mleko. Zamieszać, odstawić na 1h. Po tym czasie podgrzać do zagotowania i zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, ostudzić. Tuż przed pieczeniem muffinek wymieszać z 2 łyżkami mleka.

Piekarnik nagrzać do 175st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką mleko, olej, miód, jajka i wanilię. Do suchych składników wlać mokre. Szybko wymieszać widelcem tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki. Na cieście rozłożyć po czubatej łyżeczce owsianki (resztę możecie zjeść!) oraz 3-4 jeżyny. Posypać kruszonką i piec 16-20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)


 

 

czwartek, 04 września 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Muffinki a'la szarlotka

    Stoiska na targu wypełnione po brzegi borówkami, malinami, porzeczkami i wiśniami. Tuż obok polskie jabłka - moje ulubione i kwaśne papierówki. Są też owoce mor

  • Muffiny daktylowe z orzechową kruszonką

    Zanim przejdę do truskawek na blogu (które nota bene wykorzystuję już w kuchni od kilku dni) zaproponuję Wam fantastyczne muffinki. O nieco zimowym smaku, ale t

  • Muffiny z białą czekoladą i malinami

    M uffinki z białą czekoladą i malinami. Mięciutkie, bardzo smaczne. Od siebie dodałam odrobinę kruszonki. Składniki na 12 sztuk: 150 g mąki pszennej 100 g mąki

Komentarze
2014/09/04 18:13:01
Piękne zdjęcia. Muffinki bardzo pysznie wyglądają.
-
2014/09/04 20:11:40
Przepiękne zdjęcia, muffiny palce lizać. Zjadłabym na śniadanko.:)
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/09/04 22:08:07
mniam mniam, jakie apetyczne, muszę takie zrobić! Poluję na jeżyny od tygodnia, choć tak mnie zawalili teraz robotą...I ryża koszka na piknik przyszła, jak miło:-)
-
2014/09/04 23:26:04
Wygląda bardzo apetycznie :)
-
2014/09/05 16:40:00
Dziękuję! :)
-
Gość: Dominika, *.wroclaw.vectranet.pl
2014/09/06 08:54:26
czy mogę wykorzystać mrożone jeżyny?
-
2014/09/06 09:51:39
Tak, ale nie odmrażaj ich wcześniej i daj znać jak smakowały ;)
-
Gość: Marzena, *.hfc.comcastbusiness.net
2014/09/06 23:13:48
wygladaja bosko! kotek cudny w tle :)
-
2014/09/08 13:52:06
Czy mogę zamienić mąkę orkiszową na pszenną?
-
2014/09/08 14:05:08
Tak.