Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Placki dyniowe ze śliwkami

Kto rano wstaje ten ma placki z dynią na śniadanie! :)
Są puszyste, mocno korzenne, świetnie pasują do nich śliwki węgierki i syrop klonowy.

składniki (18 sztuk):

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 1 1/2 szklanki mleka (360ml)
  • 1 1/4 szklanki puree z upieczonej dyni (305g)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego, nierafinowanego (67g)
  • 3 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka, małe
  • śliwki węgierki

Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej blenderem zmiksować mleko, dyniowe puree, cukier, masło, wanilię i jajka. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do momentu aż składniki się połączą, ciasto będzie gęste. Ciasta na pancakes nie powinno się przemieszać, ponieważ zbyt długo mieszane nie wyrosną tak ładnie. Porcje ciasta smażyć na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą masła patelni. W każdy placuszek powciskać po 3-4 połówki śliwek skórką do dołu. Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor na średnim ogniu. Pancakes podawać z syropem klonowym lub miodem oraz dodatkową porcją owoców.

Buon Appetito! :)

przepis zmodyfikowany znaleziony tutaj


 

sobota, 27 września 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/27 11:12:41
Wszystko jak zwykle fantastyczne, ale powiedź skąd masz taki cudny szlafrok? :)
-
2014/09/27 12:12:59
Powinnam zostać kulinarną szafiarką, bo prawie co zdjęcie ktoś mnie pyta o ubrania ;) na metce jest napisane Cocoon Lyon, ale nic mi to nie mówi więcej ;)
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/09/28 10:47:47
mniam jakie puszyste, smaki jesienne - bardzo fajne połączenie, piękna tacka:-)
-
2014/09/28 10:53:28
Pyszne placki i przepiękne zdjęcia! Można wiedzieć jaki masz model aparatu i obiektyw? :)
-
2014/09/28 14:44:53
Canon EOS 7D oraz obiektywy 50mm f/1.4 i 100mm f/2.8L.
-
2014/09/28 22:50:40
Viri dawaj na szafiarkę. Wiesz, że te Twoje sukienki uwielbiam, szlafrok też. No i taca rewelacja.
-
2014/09/29 18:41:34
Heh nie!! :D
-
2014/10/08 18:58:47
Nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia.Czy do fotografowania używasz naturalnego światła?
-
2014/10/10 16:03:23
Tak, dziękuję!
-
2014/10/11 09:48:52
W takim razie jesteś mistrzem,ja zawsze mam problem żeby zneutralizować odbijanie światła od białych elementów :/
Nie wiem czy aparat ma znaczenie,bo używam cyfrówki (takiej lepszej ale wciąż cyfrówki)
Jeśli masz jakieś rady będę bardzo wdzięczna :)
-
2014/10/11 11:37:07
Myślę, że musisz dobrze ustawić swoją kompozycję w stosunku do kierunku padania światła. Ja nie tylko robię zdjęcia w naturalnym świetle, przede wszystkim robię je na zewnątrz domu. Mistrzem nie jestem, to po prostu praktyka samouczka :)
Są książki dla początkujących o fotografii kulinarnej, np. Dujardin Helene, która z pewnością lepiej wytłumaczy Ci co i jak.
-
2014/10/11 17:05:01
ja też robię wszystko na czuja :) efekty bywają różne,jak nieraz czytam jak inne dziewczyny/blogerki kombinują ze światłem itd to zastanawiam się czy ja jestem dobrym materiałem na fotografa ;)
popróbuję porobic fotki na balkonie,dzięki za radę
-
2014/10/11 22:45:53
Najważniejsze jest znaleźć sobie dobre, jasne miejsce do fotografowania :)
Zdjęcia tarty kasztanowej Castagnaccio albo przetworów z pigwy robiłam w świetle dziennym, ale w domu nie na tarasie i widać różnicę, choć też mają swój urok.
-
2014/10/24 13:46:06
Przepiękne zdjęcia i bardzo apetyczne placuszki:) pozdrawiam
-
2014/11/04 15:03:37
Czyli takie panecakes dyniowe? Jak dla mnie bomba :D! Dziś na obiad robię burger wołowy, ale jutro bardzo chętnie spróbuję czegoś na słodko. A dynie jeszcze mamy po halloween :D - aż szoda, że wcześniej nie znalazłam tego przepisu bo robiłam dla siostrzenicy i jej przyjaciółek imprezę Halloween. A organizowanie imprez to moja specjalność :D
-
Gość: , *.skierniewice.vectranet.pl
2015/10/10 22:06:30
Dzięki tobie już wiem co jutro zjem na śniadanie ! Wyglądają obłędnie :D zapraszam do mnie :) my-tasty-recipes.blogspot.com/
-
2015/10/12 09:10:08
Mam nadzieję, że smakowały:-)
Dziękuję za zaproszenie!