Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Przetwory z pigwy - marmolada, nalewka i pigwa do herbaty

Lubię uzupełniać naszą spiżarnią o kolejne kilka słoiczków sprawdzonych i nowych - teraz już bardziej jesiennych smaków. Mam to po Mamie, bo odkąd pamiętam nasza piwnica nigdy nie była pusta, a późną jesienią i zimą domowe przetwory są po prostu niezastąpione.
Pigwę poznałyśmy i doceniłyśmy dopiero w ostatnim roku. O słodkim, wręcz cukierkowym zapachu, chociaż naprawdę niesamowicie kwaśna polska cytrynka. Wspaniałe jest kilka plasterków dodane do herbaty, złoto-bursztynowa nalewka na zimowy wieczór, a śniadaniowo pyszna marmolada rozsmarowana na ciepłych tostach.

marmolada:

  • pigwa
  • cukier
  • cytryny

Owoce dokładnie umyć i oczyścić z meszku, pokroić na ćwiartki, włożyć do szerokiego garnka o grubym dnie. Zalać wodą by przykryła owoce i gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Całość przetrzeć przez gęste sito, zważyć i wymieszać z cukrem (3/4 wagi owoców) oraz sokiem cytrynowym. Gotować na najmniejszym ogniu aż zgęstnieje (aby sprawdzić konsystencję kilka kropli marmolady przełożyć na talerzyk). Gorącą marmoladę przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

pigwa do herbaty:

  • pigwa
  • cukier

Owoce dokładnie umyć i oczyścić z meszku, pokroić na plasterki. Układać warstwami w słoiku, zasypując kolejne porcjami cukru. Odstawić na kilka dni.

nalewka:

  • 1,5kg pigwy
  • 1 litr spirytusu
  • 500g cukru kryształu/trzcinowego
  • 250g miodu
  • woda

Owoce dokładnie umyć i oczyścić z meszku, pokroić na kawałki. Przełożyć do słoika, zalać spirytusem rozcieńczonym 400ml przegotowanej wody. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić na 4-5 tygodni, dobrze jest potrząsać słojem co 2-3 dzień.
Po 4-5 tygodniach przygotowujemy syrop z cukru trzcinowego, miodu i wody (700ml), studzimy. Syrop łączymy z wyciągiem z pigwy (owoce można wykorzystać do dalszej obróbki), dokładnie wymieszać i przecedzić przez kilka warstw gazy. Nalewkę zlać do butelek, odstawić w ciemne miejsce na min. 3 miesiące.
Uwaga: kolor nalewki uzależniony jest od cukru: kryształ-złota, trzcinowy-bursztyn.

Buon Appetito! :)

przepisy z zeszytu Mamy

 

 

czwartek, 18 września 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Ostatnie cytryny z Limone..

    ..skończyły w słoiku! ♥ Jak zamknąć słońce w słoiku: cytryny najlepiej ekologiczne, bez wosku i koniecznie z cienką skórką włożyć do garnka z zimną wodą,

  • Konfitura z wiśni - najlepsza!

    Nasza ulubiona konfitura! Już od trzech lat planuję się nią Wam pochwalić i mimo, że przewijała się już kilkakrotnie na blogu przygotowując z jej udziałem wypie

  • Syrop z czarnego bzu i róży

    Już wkrótce zakwitnie czarny bez. Niedługo później róża. A potem wrócę ja z nowymi przepisami! :) 20 baldachów kwiatów czarnego bzu 100g płatków róży 1,5kg cukr

Komentarze
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/09/18 16:12:33
magiczne są takie wielkie słoje mam takie dwa kolosy i służą za wazony w kuchni:-)
a ta pigwa do herbatki to tak na bieżąco do jedzenia, czy w lodówce to trzymać?
-
2014/09/21 18:50:30
Jakie piękne zdjęcia! jestem zauroczona:) pozdrawiam!
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/22 00:59:12
Przepisy wyjątkowe niepowtarzalne tak samo wyjątkowe imię lub inaczej pseudonim - romantyczne jak gdyby z Wenecji czy z Werony
-
2014/09/23 09:35:36
Edit :) u nas leżą słoiczki w piwnicy, po otwarciu trzymamy na kuchennym blacie, dlatego warto robić małe porcje takie do zużycia w krótszym czasie, sporo tam cukru więc nie powinny się psuć mimo wszystko.

Kass dziękuję!

Nieznajomy haha dziękuję :))