Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarty orkiszowo-kokosowe z jeżynami

Tarty z mąki orkiszowej, z makaronikowym nadzieniem z wiórek kokosowych i słodkimi jeżynami.
Chrupiące i bardzo smaczne. Polecam!

składniki na ciasto:

  • 140g mąki orkiszowej
  • 50g wiórek kokosowych, zmielonych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 100g masła, zimnego
  • 2-3 łyżki wody, zimnej

składniki na nadzienie:

  • 3 białka, duże
  • 100g cukru pudru
  • 150g wiórek kokosowych, drobnych
  • 300g jeżyn

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i sól. Wymieszać ze zmielonym kokosem oraz ziarenkami wanilii. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dolać wodę, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto*. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 5-15 minut. Dużą formę na tartę lub sześć małych foremek posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, większą część rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremki. Schłodzić min. 2h lub dłużej. Spody nakryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem/fasolą. Piec 14 minut w 175st.C aż się lekko zarumienią. Ostudzić.

Białka wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi. Na ostudzonych spodach ułożyć po kilka jeżyn, przykryć nadzieniem i powciskać jeszcze kilka owoców (niektóre poprzekrawajcie na połówki, po upieczeniu bardzo ładnie wyglądają). Piec w 175st.C przez 15-20 minut aż wierzch tart ładnie się zarumieni. Ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)

*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

inspiracja od Marthy Stewart

wtorek, 02 września 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/09/02 19:35:48
Bardzo ciekawa receptura, zwłaszcza nadzienie widzi mi się genialne smakowo. Uwielbiam bezę z wiórkami, a do tego jeżynki- mniam. No i pięknie grafitowo:-)
Widzę, że wena Ci powróciła:-)
-
2014/09/02 20:14:19
Nadzienie jest jak popularna kokosanka, jak ktoś lubi to przepis idealny.
Dziękuję! Do pieczenia i gotowania wena jest zawsze, gorzej z fotografią :-)
-
2014/09/02 20:17:35
znowu nie zasnę :-P ych... jakie to musi być pyszne!
-
2014/09/03 08:43:03
świetny pomysł na coś słodkiego ale niekalorycznego :)
-
2014/09/03 11:40:33
Z tymi kaloriami to tak nie do końca, ale na pewno nieco zdrowiej :)
-
2014/09/03 19:34:36
Mmm, musiały smakować bajecznie, świetne połączenie smaków :)
-
2014/09/03 21:42:24
Super zdjęcie! Pyszne te tarty. Z jeżynami muszą być boskie, do tego mój ukochany kokos. Brzmi wspaniale!
Pozdrowionka :)
-
Gość: Dorota, 62.233.175.*
2014/09/04 17:59:27
A skąd ta przepiękna patera? Cudnie wygląda!
-
2014/09/04 18:01:04
Faktycznie jest piękna, zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia :)
Paterę mam z DUKI, tydzień temu była jeszcze promocja!