Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Torcik z marmoladą pigwową i kremem jaglanym

Fantastyczny tort z moim ulubionym waniliowym kremem jaglanym.
Na mięciutkim, puszystym biszkopcie i domową słodką marmoladą z pigwy.

składniki na biszkopt:

  • 5 jajek, w temp. pokojowej
  • 220g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

składniki na krem jaglany:

  • 500ml mleka
  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • 125g kaszy jaglanej, zmielonej
  • 75g cukru z prawdziwą wanilią

oraz:

  • duży słoik marmolady z pigwy (350g)
  • woda z sokiem cytrynowym (do nasączenia, ok. pół szklanki)

Przygotować biszkopt. Dno foremki (22-24cm)* posmarować cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180st.C, od razu na jego dno lub półkę niżej położyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Obie mąki przesiać. Do garnuszka wlać wodę i olej. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową cukru na puszysty, gęsty kogel-mogel. Osobno ubić białka na średnio sztywno ze szczyptą soli. Następnie dosypywać po łyżce pozostałego cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą ubite na sztywną, lśniącą pianę (miskę odwracamy do góry nogami, białka muszą pozostać w misce ;) ). Do białek dodać żółtka i połączyć za pomocą szpatułki. Następnie dosypać 1/2 suchych składników, wlać część płynu, mieszać bardzo delikatnie, dodać pozostałe składniki i znowu mieszać bardzo delikatnie, ostrożnie połączyć. Masę biszkoptową przelać do foremki i piec ok. 40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i upuścić  z wysokości ok. 50cm na drewnianą deskę by bąbelki powietrza równomiernie uciekły z ciasta**. Dalej ostudzić na kuchennej kratce. Polecam przygotować biszkopt dzień wcześniej. Przed przygotowaniem tortu przekroić go na 3-4 blaty.

Przygotować krem jaglany. Do garnka wsypać zmieloną kaszę jaglaną oraz cukier, wlać mleko i śmietankę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać aż krem zgęstnieje - nie musi być bardzo gęsty, ponieważ po ostudzeniu znacznie zgęstnieje, ale kasza musi się ugotować (gorący krem polecam jeszcze zmiksować za pomocą ręcznego blendera). Przykryć folią spożywczą, ostudzić i schłodzić w lodówce. Polecam przygotować dzień wcześniej.

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, , delikatnie go nasączyć, rozsmarować marmoladę, następnie krem. Przykryć drugim blatem i powtórzyć kończąc ostatnim blatem biszkoptu. Cały tort posmarować kremem, schłodzić przed podaniem.

Buon Appetito! :)

*piekłam z 3 jajek w tortownicy 16cm.
**pomysł na 'rzucanie' biszkoptem podpatrzony u Dorotki z Moich Wypieków.


 

 

środa, 17 września 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/17 17:54:15
Wygląda znakomicie! *.*
Wspaniały torcik!
A ten krem bardzo przypadł mi do gustu!
-
2014/09/17 18:16:54
Dziękuję :) Koniecznie spróbuj, w czerwcu jadłam go co drugi dzień z truskawkami na śniadanie, tylko bez śmietanki. Spróbuję upiec z nim jeszcze drożdżówki!
-
Gość: edit, 5.174.39.*
2014/09/17 21:47:18
Pięknie na tym talerzyku wygląda, zdaje się dość prosty, więc go chętnie wypróbuję:-)
Jaglankę wręcz pokochałam, jem ją codziennie zmiksowaną z jagodami i bananem, a'la papka dla smerfów.
-
2014/09/17 22:05:50
Jest bardzo prosty! Tylko wszystkie trzy części najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej, a potem tylko najfajniejsze sobie zostawić, składanie całości :)
Jutro jeszcze podam przepis na marmoladę z pigwy i coś jeszcze!
-
2014/09/17 22:12:02
Muszę kiedyś taki krem wykonać.
-
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/09/17 23:26:45
ps.a co to za porcelana?piękny ten talerzyk:-)
-
2014/09/18 11:28:49
Kabuś zakochasz się ;)

Edit Johnson Bros ENGLAND.