Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ulubione ciasto czekoladowe (torta caprese)

Caprese to nie tylko nazwa sałatki z pomidorów, sera mozzarella, bazylii i oliwy. Z włoskiej wyspy Capri pochodzi również przepyszne czekoladowo-orzechowe ciasto bez dodatku mąki. Podobnie jak wiele deserów powstało najprawdopodobniej z przypadku - kucharz zapomniał dodać mąki, ale efekt był tak smaczny, że z czasem wiele restauracji włączyło je do swojego menu. Jest cudownie czekoladowe, gęste, ale też delikatniejsze niż standardowe brownie. Ma idealną konsystencję z chrupiącą skorupką i miękkim, wilgotnym środkiem. Jest to jedno z moich najulubieńszych czekoladowych! Takie ciasta piekę stosunkowo dość rzadko, ale na zakończenie wakacji, a rozpoczęcie ostatniego! roku studiów i jesieni jest po prostu niezastąpione. 

składniki:

  • 225g masła
  • 225g gorzkiej czekolady
  • 250g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 6 jajek
  • 300g mielonych migdałów/orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki likieru Amaretto
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • duża szczypta soli

Tortownicę 22-24cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło w garnuszku, potem ściągnąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę, wymieszać na gładką masę i ostudzić. W międzyczasie w misce miksera ubić żółtka z 150g cukru aż krem pojaśnieje. Osobno ubić białka z solą, do sztywnych powoli dosypywać cukier i miksować aż się rozpuści a piana będzie sztywna. Ostudzoną masę maślano-czekoladową wlewać powoli do ubitych żółtek, dodać orzechy, kakao i likier. Następnie w dwóch porcjach ubite białka, delikatnie wymieszać. Piec w 160st.C przez 55-65 minut. Ostudzić w foremce, następnie posypać cukrem pudrem lub gorzkim kakao.

Buon Appetito! :)


 

wtorek, 30 września 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/09/30 19:50:52
O mniam, mniam....wygląda pięknie. Zjadłoby się, ale najwyższy czas na odchudzanie nadszedł, niestety:-(
-
2014/09/30 20:07:12
Spróbuj jeść zupy, może jeszcze nie teraz ale tak od końca listopada-początku grudnia. Cudownie rozgrzewają, sycą, ja tak zrobiłam w tamtym roku i bardzo polecam taką dietę na zimę :)
-
2014/09/30 22:23:26
Cudowne :). Powodzenia na ostatnim roku!
-
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/09/30 22:26:25
spróbuję - dzięki:-(
a jaką specjalizację planujesz?
-
2014/09/30 22:28:16
Evi przekornie nie dziękuję ;)

Edit napiszę @!
-
2014/10/01 17:59:00
Cudne!!!
Ja mało czekoladowa jestem ale to piękne ciasto bardzo do mnie przemawia
-
2014/10/02 19:39:34
Polecam Mamusiu Alciu ;)
-
2014/10/04 23:22:22
Ciasto wygląda obłędnie Viridianko!
-
2014/10/07 12:38:46
Ooo... ja też lubię TAKIE ciasta czekoladowe!!! :) Trafiłaś nim moje gusta, jak nie wiem co :D
-
2014/10/10 11:48:59
Bardzo smaczne, w smaku przypomina mi orzechową część tortu staropolskiego :) Dodałam mniej cukru (bo mi zabrakło ;) ) i następnym razem dam chyba więcej likieru. Niestety pod koniec pieczenia mi opadło, nie wiem czy tak ma być, jednak smak rekompensuje opadnięcie :)
-
2014/10/10 16:04:07
U mnie też trochę opadło, ale nie za bardzo i popękało :) Taki jego cudny urok!
-
2014/10/26 13:06:19
Ostatni rok to nie przelewki:) ... bardzo smakowicie wygląda to ciasto, słyszę o nim po raz pierwszy:)
-
2014/10/27 15:38:53
Właśnie tego doświadczam.. ;-)
A ciasto jest super, polecam!
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/30 14:34:41
Trzeba wyróżniać bardziej wartościowych - bo dzięki ich talentom z serca - o zdolnościach- nie z tej ziemi -potrafią czynić codzienność bardziej kolorową --Tak jak natura -tworząca pory roku -Aż oczy się śmieją -patrząc na czar stworzony na ziemi -
Można spostrzegać zalety piękna- nikogo nie krzywdząc -oceniając tylko sercem -
-
2015/04/15 23:44:48
Ciasto rewelacyjne. Dzięki za przepis.
-
2015/04/17 10:02:02
Cieszę się, że smakowało! Dzięki za komentarz:-)
-
2015/07/13 21:33:28
o rany boskie...ciasto REWELACJA!!!upiekłam już sporo ciast czekoladowych,ale zawsze mi czegos brakowało..a to jest mega!!!pychota..dziękuje i pozdrawiam serdecznie