Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka czekoladowa

Ta szarlotka jest czekoladowa, słodka, krucha, bardzo jabłkowa i.. bez pszenicy. Mam nadzieję, że lubicie kulinarne nowości, bo trochę ich tutaj przemycę choć już od dłuższego czasu mają się nadzwyczaj dobrze w mojej kuchni. Zobaczcie, obfitości na Czekoladowym Kocie jednak nie zabraknie, np. taka szarlotka jak dzisiaj. Duża blaszka pachnącej czekoladą, cynamonem i wanilią, z mnóstwem plastrów miękkich, kwaskowatych jabłek, a z ciastem z kompletnie odmiennych mąk. Jest fajne, bo sypkie i smaczne, ale dla mnie trochę jeszcze nie idealne, bo jak kruche to powinno być bez proszku do pieczenia, dopracuję.

składniki na ciasto:

  • 400g mieszanki mąk bezglutenowych (100g ryżowej, 150g mąki kukurydzianej, 50g ziemniaczanej, 50g mielonych migdałów bez skórek, 50g mąki kokosowej)*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 50g cukru waniliowego
  • 50g gorzkiego kakao
  • 250g masła
  • 2 jajka

oraz:

  • 2kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
  • sok z 1 cytryny + szczypta skórki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 150-200g gorzkiej czekolady 70%, drobno posiekanej

Na stolnicę przesiać mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodać cukry i masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać jajka, zagnieść szybko rękoma**. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 60 minut. Formę (20x30cm lub większą) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki, włożyć do garnka z sokiem i skórką cytrynową, miodem, cukrem i cynamonem. Dusić kilka minut aż nieco zmiękną. Lekko ciepłe wymieszać z drobno posiekaną czekoladą. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie nierówne części, większą wylepić foremkę, a drugą rozwałkować podsypując papier i wałek mąką. Jabłka przełożyć do foremki na pierwszy blat ciasta, nakryć drugim. Wstawić formę do piekarnika i piec w 180st.C przez około 40-45 minut. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i kakao, podawać z lodami waniliowymi, śmietaną lub sosem toffi.

Buon Appetito! :)

*lub zwykłe kruche ciasto z dodatkiem gorzkiego kakao np. takie z podwójnej porcji, spód przed nałożeniem jabłek podpiekamy i studzimy.
**ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

zmodyfikowany przepis Asi z Kwestii Smaku klik

 

wtorek, 21 października 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

Komentarze
2014/10/22 11:16:09
Nie no coś pysznego muszę koniecznie spróbować tego w domu u siebie :)
-
2014/10/22 14:11:36
Fantastycznie się zapowiada...
-
2014/10/22 22:31:18
Ach, Och! Jaka cudowna!
Już chciałabym ją upiec, a od dziś jestem na diecie warzywno-owocowej przez co najmniej twa tygodnie...

Czekam na eksperymentalne przepisy!

Pozdrawiam,
Praline
-
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/10/23 00:11:42
Mniam, mniam, fantastyczne połączenie jabłek z czekoladą, piękne kolory na zdjęciu, muszę zrobić:-)
-
2014/10/23 08:51:18
cudo :)
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/23 13:11:42
Czy to już jesień ? Bo obok ciasta upadł liść lub listek czekoladowy- ciasto pełne cudowności -poprawiających nastrój mimo ze dzień nie sprzyja romantycznym uniesieniom- warto zauważyć- niepowtarzalność chwili -Smacznego-wszystko zależy od rąk i umysłu tworzących cukiernicze baśni-
-
2014/10/24 22:40:03
Piekne zdjecia!

Ładnie urosło
-
2014/10/26 13:07:55
Fantastyczne ciasto ... szarlotki w wersji czekoladowej to ja jeszcze nie piekłam, czas to nadrobić:)
-
2014/10/26 17:35:26
Fantastyczna propozycja! Czekoladowej szarlotki jeszcze nie jadłam. Piękne zdjęcia Asiu.
Uściski :*
-
2014/10/26 20:17:41
Dwa najlepsze smaki w jednej szarlotce. Genialny przepis, muszę upiec to ciasto :)
-
2014/10/27 15:38:17
Dziękuję bardzo! :)
-
2014/11/03 09:24:31
Najlepsiejsza <3
-
2014/11/03 13:33:38
Upiekłaś? :-)
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/11/25 00:14:17
a czy ze zwykłej mąki będzie dobra?
-
2014/11/25 09:16:12
Tak, w jednej z gwiazdek pod przepisem o tym napisałam :-)
Albo mam jeszcze jedną czekoladową na blogu tutaj
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/11/30 17:43:56
Zrobiłam dzisiaj, bardzo dobra, w gwiazdki udekorowałam. Chociaż serowa mi się bardziej udała. Ta trochę z wierzchu mi się zjarała i jabłka za bardzo upieczone, ale i tak bardzo ciekawa:-)
-
2014/12/02 13:46:50
Ajj ten piekarnik niedobry!
Cieszę się i dziękuję za komentarz, na Ciebie można zawsze liczyć:*