Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Rogale Św. Marcina

Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie żadne inne ciasto nie wchodzi w grę jak nie półfrancuskie-drożdżowe przygotowane w odpowiedni sposób. Gotowy rogal musi mieć odpowiednie rozmiary i musi wyglądać. Rumiana skórka, maślane i listkujące ciasto. Nadzienie w smaku słodkie, marcepanowo-orzechowe, z lukrem i posiekanymi orzeszkami. Efekt jest jednak bajeczny i warto spróbować, koniecznie na 11 listopada!

ciasto półfrancuskie drożdżowe:

  • 500g mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200ml zimnego mleka + dodatkowo
  • 2 jajka, z lodówki
  • 200g masła, zimnego

makowe nadzienie:

  • 300g białego maku
  • 250ml mleka
  • 100g marcepanu
  • 75g cukru pudru
  • 100g orzechów włoskich, zmielonych
  • 100g migdałowych płatków, zmielonych
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 gorzkie migdały, zmielone
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Z mąki formujemy kopczyk, dodajemy cukier i sól. Pośrodku robimy wgłębienie - wlewamy tam mleko z drożdżami i wbijamy jaja. Wyrabiamy (najlepiej z początku nożem) aż składniki się połączą ew. dolewamy więcej mleka - ja dolałam, formujemy kulę, owijamy folią i zamrażamy 30 minut*. Oziębione wałkujemy na prostokąt 3 razy dłuższy niż szerszy. Masło ucieramy mikserem i połowę rozkładamy równomiernie na 2/3 ciasta. Składamy: najpierw górną część bez masła na środkową, a na nią dolną. Zamrażać 30 minut, potem 1h w lodówce. Ponownie rozwałkować i złożyć na 3 części, rozwałkować i rozłożyć pozostałe masło na 2/3 - składać jak uprzednio kilkakrotnie  za każdym razem chłodząc.
Mak zmielić dwukrotnie w młynku. W garnuszku podgrzać mleko. Do gorącego dodać posiekany marcepan i mieszać aż się roztopi - uwaga by nie przypalić. Zmielony mak zalać gorącym mlekiem marcepanowym. Odstawić na min. 2h lub całą noc. Potem dodać mielone orzechy i migdały, cukier, śmietanę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wymieszać i skosztować.
 
Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkować na podłużne prostokąty**. Następnie ciąć trójkąty, na każdym rozsmarować grubo nadzienie, zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy. Rozłożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i schłodzić 1,5-2 godzin (moje chłodziły się całą noc). Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC, rogale posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i piec około 18-25 minut aż się ładnie zezłocą. Jeszcze ciepłe lukrować, obsypać posiekanymi orzeszkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Buon Appetito! :)

*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)
**w zależności od preferowanej wielkości otrzymacie 12-24 rogali.

zmodyfikowane przepisy na ciasto z przepisu Pierra Herme i nadzienie Bajaderki


 

wtorek, 04 listopada 2014, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/04 21:30:28
Boszszszsz, cudne. Trzeci rok się przymierzam...:)
-
2014/11/05 07:37:15
Wyglądają fantastycznie!
-
2014/11/05 08:42:47
Cóż tu komentować, piękne :)
-
2014/11/05 13:22:47
Dziękuję i polecam! :-)
-
2014/11/05 13:36:01
Wyglądają obłędnie
ciastko-joli.blogspot.com
-
Gość: edit, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/11/05 19:45:42
wyglądają perfekcyjnie, i co za ciekawy przepis na ciasto:-) a czy z czarnym makiem można by zrobić?
-
2014/11/05 20:40:50
Jejku, sa przepiękne!
Ja raz robiłam, były tak pyszne, mniam, mniam.
Śliczne te Twoje !
-
2014/11/05 21:52:29
Edit jasne!
-
Gość: Kajka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/06 10:27:44
śliczności :)! też będę robić w tym roku, ale z zupełnie innego przepisu, zakochałam się w cieście półfrancuskim z książki 'Bourke Street Bakery', a farsz hmmm mam swój sprawdzony przepis i preferuję migdały zamiast masy marcepanowej. zwijam też troszkę inaczej, bo robię nacięcie, co nie zmienia faktu, że już się obśliniłam patrząc na Twoje :D
-
2014/11/06 13:58:08
Dziękuję :-) to może podzielisz się przepisem na ciasto? Chętnie spróbuję w przyszłości i porównam! U mnie migdały też są, nawet bardzo dużo ;-)
A co do nadzienia jeszcze to wczoraj widziałam przepis do którego dodawało się 300g masła!! na 250g maku.. i drugie tyle masła do ciasta. I jak kocham masełko :D w wypiekach to nadal zastanawiam się dlaczego? ;-)
-
Gość: Kajka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/06 14:46:35
przepis na to ciasto półfrancuskie jest u Doroty na blogu (nie wiem czy wolno mi tu reklamować ;p, ale jest to np. przy przepisie na bułki z budyniem i orzechami w karmelu), w każdym razie robi się dzień wcześniej ferment i chyba dzięki niemu utrzymuje dłużej świeżość (chyba sobie tego nie ubzdurałam, no i jest przepyszne :D). a wracając do rogali, czy był ktoś w Muzeum Rogala w Poznaniu :)? tam można zrobić swojego osobistego rogala :)
-
2014/11/07 14:44:02
A to znam, muszę spróbować :-) poza wcześniejszym zaczynem dużo masła też robi swoje a propos świeżości! Dostałam zaproszenie 2-3 lata temu, ale nie miałam czasu, może kiedyś jeszcze się uda.

Pozdrawiam!
-
2014/11/14 11:44:09
Wspaniałe Ci wyszły :)
-
2014/11/15 17:53:06
Dziękuję!
-
Gość: oszina72@interis.eu, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/17 12:14:35
Spróbowałam, wyszły cudownie pyszne. Jak zadzwonił sekundnik cała rodzinka ustawiła się w kolejce. Achów i ochów nie było końca. Dziękuje :)
-
2014/11/17 15:19:36
Bardzo, bardzo się cieszę :-)
Dziękuje za komentarz i zapraszam jak najczęściej!
-
2015/12/15 22:45:01
Uwielbiam te rogale. Kiedy tylko ktoś znajomy jedzie w tamte strony zawsze proszę o regale. Dziwne, że nigdy ich sama nie robiłam. Może najwyższy czas :)