Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka gryczana z różą

O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi, potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto z mąki gryczanej. O lekko orzechowym smaku, idealnie kruche. Polecam! :-)

składniki na kruche ciasto:

  • 175g mąki gryczanej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 150g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • duża szczypta soli

oraz:

  • ok. 1kg jabłek (szara reneta, antonówka)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • sok z 1 cytryny
  • cynamon
  • konfitura różana

Na stolnicę przesiać mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną i sól. Dodać cukier trzcinowy i masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać ziemnej wody, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto*. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut. Tortownicę (22-24cm) posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Obie rozwałkować na cienkie placki wielkości foremki, pierwszą wyłożyć foremkę, drugą przełożyć na papier do pieczenia, wyciąć kilka dowolnych otworków. Schłodzić w lodówce min. 2h lub dłużej np. przez całą noc. 

Jabłka umyć, obrać i wydrążyć. Pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym. Podgrzewać na małym ogniu aż jabłka się rozpadną i powstały mus zgęstnieje. Doprawić dwoma szczyptami cynamonu, ostudzić.
Ciasto w tortownicy posmarować 3-4 łyżkami konfitury, przełożyć jabłkowy mus, nakryć drugim plackiem kruchego ciasta. Piec 60-70 minut w 175st.C (najlepiej z grzaniem od dołu lub góra-dół) aż ciasto ładnie się zarumieni.

Buon Appetito! :)

*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

 

 

 

sobota, 15 listopada 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Piernik z powidłami śliwkowymi

      Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik sta

  • Szarlotka czekoladowa

    Ta szarlotka jest czekoladowa, słodka, krucha, bardzo jabłkowa i.. bez pszenicy. Mam nadzieję, że lubicie kulinarne nowości, bo trochę ich tutaj przemycę choć j

  • Ulubione ciasto czekoladowe (torta caprese)

    Caprese to nie tylko nazwa sałatki z pomidorów, sera mozzarella, bazylii i oliwy. Z włoskiej wyspy Capri pochodzi również przepyszne czekoladowo-orzechowe ciast

Komentarze
2014/11/15 17:40:54
Bardzo ciekawy przepis na szarlotkę :) W najbliższym czasie napewno go wykorzystam :)
-
2014/11/15 17:55:53
Daj znać jak i czy smakowała ;-)
-
2014/11/16 21:27:29
Pysznie się prezentuje :) I dodatkowo użyłeś tak pysznej mąki, super :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie!
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/11/16 23:42:59
Bardzo ciekawie się prezentuje, piękna stylizacja i te serduszka takie szpiczaste cudne:-)
do tej pory to piekłam tylko jeden jabłecznik, mianowicie tarte tatin - mój ulubiony zresztą. Muszę wypróbować jakiś inny wreszcie.
-
2014/11/17 14:06:04
cudo!
-
2014/11/17 15:18:37
Edit dziękuję i poczekaj, na dniach opublikuję jeszcze jeden przepis:-) i wtedy będziesz miała do wyboru do koloru!
Tatin jeszcze nie piekłam, muszę nadrobić.

Pozdrawiam!
-
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2014/11/17 15:24:40
Uwielbiam to połączenie. Ja też niedawno taką piekłam tylko do ciasta dodałam jeszcze orzechów.
pistachio-lo.blogspot.com/2014/10/smaki-jesieni-szarlotka-na-ciescie.html
Pozdrawiam.
-
2014/11/17 18:14:37
O na pewno pyszna jest. Jeszcze z dodatkiem róży, mniam !:)
Uściski :*
-
2014/11/18 21:12:38
Lo już sama mąka ma bardzo przyjemnie delikatnie orzechowy smak, wiec muszę następnym razem dodać mielonych włoskich by go podkręcić:-)
Ostatnio namiętnie smażę też z niej naleśniki i piekę ciasteczka!

Majanko dziękuje!
-
2015/01/07 18:27:43
Oj dawno mnie tu nei bylo, tak szybko "przelecialam" Twoje wpisy Asiu i moje oko zatrzymalo sie na tych przepieknych serduszkach na wierzchu ciasta, jakie bylo moje zdziwienie gdy zobaczylam, ze we wpisie tym mnie wspominasz ;-)
Usciskow moc noworocznych!
-
2015/01/08 20:36:05
Basiu cieszę się, że Cię przyciągnęły, dziękuję za inspirację:-) pozdrawiam i ściskam równie mocno!