Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik z powidłami śliwkowymi


 
Od kilku lat szukam przepisu na piernik, który mogłabym określić mianem ulubionego, ale do tej pory zawsze coś było nie tak. Nawet tak słynny piernik staropolski, który jest na prawie co drugim blogu kulinarnym, tak wychwalany i polecany, a nas.. kompletnie nie zachwycił. O wiele bardziej podobał mi się sam wielotygodniowy proces przygotowania oraz wybierania mas do przełożenia - kto piekł, wie o czym mówię :-)
Mój piernik jest z przeciwnej drużyny, bo szybki, prosty, przełożony nadzieniem jeszcze przed pieczeniem, gotowy do podjadania od razu, ale najlepiej pozwolić mu na leżakowanie minimum przez jeden dzień, może dwa. Po tym czasie jest taki dobry! - mięciutki, aromatyczny, z pysznymi powidłami od Mamy, a jak ktoś nie lubi to konfiturą z moreli. Bardzo polecam!
 
składniki na ciasto:  
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie przyprawy do piernika (27g)
  • 200g miodu
  • 100g cukru trzcinowego
  • 100g masła
  • 1 jajko, duże
oraz:
  • duży słoik powideł śliwkowych, najlepiej domowych
  • opcjonalnie: płatki migdałowe, starty marcepan, kandyzowana skórka pomarańczowa
Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą. W garnuszku rozpuścić miód z masłem, cukrem i przyprawą do piernika, masa ma być ciepła jednak nie wrząca. Do sypkich składników wlać mokre, wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Do letniego ciasta dodać lekko ubite jajko i wymieszać raz jeszcze. Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na kilka godzin.
Foremkę (20-30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na wielkość foremki. Pierwszą przełożyć do foremki, posmarować powidłami i ew. posypać płatkami migdałowymi, startym marcepanem i/lub skórką pomarańczową, nakryć drugą częścią ciasta. Piec 35-45 minut w 175st.C na niższej półce piekarnika, najlepiej z termoobiegiem i grzaniem od dołu. Gorące posmarować lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i soku cytrynowego. Odstawić do ostudzenia. Ciasto owinąć w papier do pieczenia i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.

Buon Appetito! :-)

pomysł na pieczenie piernika z nadzieniem znaleziony w zeszycie Babci, przepis własny

piątek, 26 grudnia 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Szarlotka z twarogowym ciastem

    Macie ochotę na jeszcze jedną wspaniałą szarlotkę? :-) To jedno z naszych ulubionych ciast, które od dawna jest już na blogu, ale teraz w ładniej zaprezentowany

  • Szarlotka gryczana z różą

    O połączeniu jabłek z różą przeczytałam po raz pierwszy u Basi , potem o nim zapomniałam by niedawno odkryć na nowo. A jest naprawdę pyszne, podobnie jak ciasto

  • Szarlotka czekoladowa

    Ta szarlotka jest czekoladowa, słodka, krucha, bardzo jabłkowa i.. bez pszenicy. Mam nadzieję, że lubicie kulinarne nowości, bo trochę ich tutaj przemycę choć j

Komentarze
Gość: Kajka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/26 09:39:12
ja osobiście kocham pierniki wszelakie i staropolski z masą z orzechów włoskich i powidłami zdecydowanie podbił moje serce, ale widzę że ten Twój też z pewnością pokocham :)! choć teraz marzę o jakimś pierniku na ciemnym piwie, który spełnił by wszystkie moje marzenia...
-
2014/12/26 12:04:42
To może mi podpowiesz jakie są Twoje ulubione? Chętnie szukam dalej do kolekcji:-)
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/12/26 23:18:05
A ja nie lubię pierników:-P Ale ten wygląda apetycznie:-)
-
2014/12/27 14:20:09
My tez! Dlatego tak wybrednie szukam;-)
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/27 17:15:42
Jeśli szukam pierniczków w sklepie -to wybieram te nadziewane -są lepsze -ale taki pierniczek w Pani twórczości - jest milion razy smakowitszy niż ten ze sklepu -dodatek powideł śliwkowych lub morelowych - to już więcej niż rarytas -Możliwe ze też jestem wybredny-ale z rąk ukochanej osoby zjem - nawet się obliżę -Nie stosuję złośliwości - Bo serce ma swoje prawa -U niektórych osób zauważam-ich wysiłek -Wiem że ktoś bardzo się stara - i nie warto nikomu podcinać skrzydeł krytykowaniem -Nawet gdyby wyszedł zakalec - to lepiej okazać zrozumienie i pocieszyć -Nie wolno tylko kłamać - bo ktoś zauważy -
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/12/27 17:29:24
Natomiast uwielbiam pierniczki choinkowe z lukrem:-)
-
Gość: Joanna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/28 22:20:23
Bardzo przepraszam, ale nie żadne "powidło" tylko POWIDŁA . Nie " z powidłem" tylko "z powidłami"...
A przepis wyglada ciekawie, postaram się przetestować na Nowy Rok, bo również nie jestem fanką tych długodojrzewajacych. Lubię, ale....ciągle szukam:)
-
2014/12/28 22:43:49
Ok poprawione, dzięki!
Napisz jak upieczesz :-)
-
2014/12/30 10:29:15
To chyba jest piernik dla mnie :) wygląda pysznie!
-
Gość: Kajka, *.centertel.pl
2015/01/02 11:07:51
w końcu mam czas żeby upiec Twój piernik! (jakoś w okolicach niedzieli zrobię i później napiszę Ci jak moje wrażenia). co do pierników, które kocham to raczej na razie są to ciasteczka (tak jak Ci napisałam, nie mogę znaleźć wymarzonego przepisu na piwku :(). przede wszystkim Speculoosy, Lebkuchen i Pepparkakor. swoją drogą mam jakąś dziwną miłość do niemieckich wypieków świątecznych :). a z takich rarytasów piernikowych na piwie, to jak będziesz kiedyś w Świdnicy to musisz spróbować "gryz Bolka" -naszaswidnica.pl/blog/2013/06/06/gryz-bolka-restauracja-rynek-44-zaprasza-wideo/
-
2015/01/02 21:11:45
W takim razie czekam na opinię :-)
Rok temu piekłam piernik na Guinnessie, był fajny ale bez szału i bardziej smakował jak ciasto o smaku piernika, niż piernik. Chyba z przepisu Nigelli, więcej przepisów nie znam.
Zakręć się wokół 'bolków' i podpytaj o dodawane składniki;-)
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2015/01/02 23:02:39
O! to u mnie we wsi, muszę je sprawdzić:-)
-
2015/01/03 19:13:31
Wyczajcie przepis jak takie dobre te ciacha! ;-)
-
Gość: Kajka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/07 18:10:40
moje pierwsze skojarzenie jak spróbowałam ten piernik to miękkie Speculoosy :)! bardzo nam smakował, zupełnie inny od staropolskiego, prosty i smaczny, na pewno jeszcze nie raz zagości u mnie w domu :)
-
2015/01/08 12:05:57
Zostałam poczęstowana podobnym i szukając przepisu trafiłam tutaj. "kradnę" ten przepis :)
-
2015/01/08 20:37:16
Kajka dziękuję za komentarz, bardzo się cieszę że Wam posmakował!

Beata daj znać czy smakował podobnie! :-)

-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/09 20:49:39
Można się zastanawiać ale - wynagrodzić może to że nikt nie krytykuje-Szkoda że nie można skopiować smaku i odczuwać językiem - czy rozpływa się w ustach - Ale chyba to nie sucharek piernikowy do schrupania -chociaż jak smaczny to nic złego -się nie stanie -Ja osobiście przełożył bym warstwy kremem pomarańczowym -musem -czy syropem nasączył -
-
2015/01/10 08:17:47
Kremu/musu nie polecam, ponieważ to jak napisałam we wpisie piernik pieczony razem z nadzieniem, a te które Pan napisał nie nadają się. Za to dżem z pomarańczy jak najbardziej! :-)
-
Gość: Wandka, *.serv-net.pl
2016/12/19 11:00:39
Poproszę o informację, czy piernik można przechowywać w temperaturze pokojowej czy też powinien być w lodówce, niestety chłodnej piwnicy nie posiadam.
-
2016/12/19 17:06:10
Lepsza będzie temp. pokojowa:-)
-
Gość: , *.range86-162.btcentralplus.com
2016/12/24 15:54:02
Hej jak chlodne musi byc to miejsce do przechowywania piernika przed trzy dni. Czy moge go zostawic w lodowce lub Na zewnatrz ? Czy mozna jesc go wczesniej ?
-
2016/12/25 09:07:11
W lodówce i na zewnątrz nie polecam, lepsza będzie temp. pokojowa:-)
Jasne, można podjadać od razu - po 2-3 dniach się przegryzie jak to piernik, ale to nie jest koniecznie!
Daj znać jak smakował, u nas w tym roku z dżemem truskawkowym i marcepanem:-)
Pozdrawiam.
-
Gość: , *.range86-162.btcentralplus.com
2016/12/29 22:50:48
Piernik wyszedl bardzo dobrze. U nas z powidlami i platkami migdalowymi. Dzieki
-
2017/08/25 08:48:09
Wyglądają obłędnie, chociaż sama zamieniłabym mąkę pszenną na np. orkiszową:)