Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Stollen - niemieckie ciasto z bakaliami, rumem i marcepanem



Przepyszne tradycyjne, świątecznie ciasto niemieckie z mnóstwem bakalii. Maślane, aromatyczne, słodkie i takie moje ulubione, pełne suszonych i kandyzowanych owoców, rumu i marcepana ♥ chociaż u nas zdania są podzielone :-)
 
Mam nadzieję, że wszystkie Wasze wypieki smakują przepysznie i doskonale się prezentują. Wybraliście jakieś smakołyki z mojej strony? :-) Spędźcie Boże Narodzenie w gronie najbliższych, tak jak najbardziej lubicie, uśmiechajcie się i rozmawiajcie, śmiejcie się, wypocznijcie. Do przeczytania po Świętach!

składniki na bakalie:

  • 340g suszonych owoców (mieszanki suszonych żurawin, moreli, rodzynek, kandyzowanych skórki pomarańczowej i wiśni)
  • 110ml rumu
składniki na zaczyn:
  • 120ml mleka
  • 70g mąki pszennej
  • 24g świeżych drożdży
składniki na ciasto:
  • 285g mąki pszennej
  • 30-45g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duże jajko
  • 3-4 gorzkie migdały, starte
  • 75g masła o temperaturze pokojowej
  • 55ml mleka
  • 100-150g marcepana (pokrojonego w drobną kostkę lub w ruloniku)
  • 50g płatków migdałowych
  • rozpuszczone masło (około 70g)
  • cukier puder do posypania
Owoce pokroić w zależności od wielkości, zalać alkoholem, przykryć folią i odstawić na min. kilka godzin.
Przygotować zaczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wymieszać z mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
 
 
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, cynamon i starte skórki z cytrusów oraz gorzkie migdały. Dodać zaczyn, jajko, masło i mleko. Wyrabiać ciasto mikserem (końcówki haki) przez 2-4 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut. Dodać owoce wraz z alkoholem i połączyć je z ciastem przy pomocy dłoni lub miksera na wolnych obrotach (około 4 minut). Przełożyć ciasto do czystej miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto nie musi podwajać swojej objętości. Ciasto rozwałkować na dobrze oprószonym mąką blacie na prostokąt (20x12 cm). Wierzch posypać marcepanem i ew. płatkami migdałów. Ciasto złożyć wzdłuż na pół, a następnie ponownie na pół. Można również złożyć ciasto klasycznie jak typowe stollen. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć delikatnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w cieple na godzinę. Ciasto ma zwiększyć swoją objętość 1-11/2 razy. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 90 stopni. Piec 40-50 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnobrązowy, a postukane w spód, powinno wydać głuchy odgłos. Ciasto przełożyć na kratkę i posmarować roztopionym masłem i posypać obficie przez sitko cukrem pudrem. Powtórzyć te czynności jeszcze 2-3 razy. Kroić po ostudzeniu.
Buon Appetito! :-)
przepis Petera Reinhart'a z książki "The bread baker's apprentice" znaleziony u Lo, zmodyfikowany

wtorek, 23 grudnia 2014, viridianka

Polecane wpisy

  • Rogale Św. Marcina

    Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie ż

  • Drożdżowe ciasto dyniowe z kruszonką

    Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową,

  • Pączki z tahini i konfiturą morelową

    Wprowadzą Was w klimat Bliskiego Wschodu dzięki dodatkowi tahini, czyli pasty z sezamu. Dzięki niej słodko pachną i delikatnie smakują chałwą, bo to właśnie ona

Komentarze
2014/12/23 13:11:53
Wygląda świetnie, smakuje zapewne jeszcze lepiej. Sama wypróbuje i podzielę się zdjęciami na moim blogu: twojmlunch.blogspot.com/

Pozdrawiam gorąco :)
-
2014/12/23 20:32:18
Cudowne zdjęcia, przepiękne strucle . Wesołych Świąt Asiu i Agnieszko :)
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2014/12/23 21:03:04
zawsze mnie ciekawiło jaki skład tego ciasta, wygląda świetnie, przepiękne zdjęcia. Wesołych Świąt i udanych wypieków. Jutro wyślę fotkę, urwanie ogona miałam z tym lukrem:-)
-
2014/12/24 07:31:13
Serdeczne życzenia radosnych Świąt
w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.
-
2014/12/25 21:16:50
Dziękuję, dziękuję!
Buziaki dla Was Dziewczynki:*
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/25 23:47:39
To magia fotografii bo nawet przypudrowywanie ciasta -wygląda magicznie -Smak pyszność to inna sprawa -zajęcie dla języka-
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/26 00:00:05
A może to wpływ zaczarowania choinki -A ona iskrzy -śnieżnie obsypana -i wywołuje wrażenie na oczach -Taka bajeczna formułka-" Sezamie otwórz się " "Fata Morgana"Tak rozprasza że można wyjść na balkon - i wylądować w zaspie śnieżnej -którego to śniegu jak na razie nie widać -Radosnych -magicznie pięknych -Świąt Bożego Narodzenia życzę - Szczęśliwych - spędzonych w atmosferze rodzinnej miłości - Im piękniej tym prawdziwiej -Fotografia urokliwa -
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/26 00:31:54
To wdzianko jakie Pani nosi to chyba Babcia wydziergała na szydełku pod choinkę -Śliczne- wzorek wyjątkowy -
-
2014/12/26 08:45:34
Dziękuję, to samo mówię Tacie, że smak to kwestia subiektywna dla każdego ;-)
A sweterek kupiony, Babcia nie ma czasu na szydełkowanie, ale akurat Mama obiecała że jak znajdzie chwilę to mi coś uszyje :-)
Pozdrawiam ciepło!
-
2015/01/08 14:20:46
Bardzo ciekawe ciasto. Dość proste, zauważyłem, że ciasta świąteczne w różnych krajach często są dość proste w wykonaniu choć nie koniecznie szybkie. Warto czasem zajrzeć do innych krajów i zobaczyć jak oni zmieniają zwykły stół w Stół Wigilijny :)
-
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/18 17:47:52
Jestem właśnie w trakcie robienia tego ciasta, czy można wiedzieć jak zaplata się ten warkocz?
-
2015/02/18 18:34:53
Zaplotłam tak jak zapłata się włosy z trzech pasm ;-)
-
2015/02/19 08:07:22
Aniu udało się zapleść i upiec? :-)
-
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/19 09:52:59
Zrobiłam! Coś pysznego, moja rodzina stwierdziła, że to najlepsze co kiedykolwiek zrobiłam (a piekę już dobre pare lat) :) Niesamowicie aromatyczne i wykwintne ciasto. Do swojego dodałam jeszcze orzechy laskowe, a bakalie namoczyłam w nalewce orzechowej. Od teraz będzie to na pewno numer jeden na święta! Pozdrawiam!
-
2015/02/19 11:22:51
Super! I fantastyczne dodatki:-)
Cieszę się bardzo, że smakowało całej Rodzince.

Pozdrawiam i polecam się na przyszłość:D