Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki z makiem i likierem advokaat

Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scenerii, w zimowych smakach - z makiem doprawionym marcepanem i migdałami oraz ciastem i kremem o smaku likieru advokaat. Są przepyszne!
Jeśli nie macie czasu/ochoty na kilkustopniowe przygotowania masę makową zastąpcie suchym makiem i też będzie pysznie - próbowałam :-)

składniki na masę makową:

  • 100ml mleka
  • 50g maku
  • 50g marcepanu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów
  • 2 gorzkie migdały, starte

składniki na babeczki (12 sztuk):

  • 125g masła
  • 125g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu (40g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki likieru advokaat
  • 60ml mleka
  • 150g mąki pszennej
  • 100g migdałów, bez łupin i zmielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli

Składniki powinny być w temp. pokojowej.

składniki na krem z adwokatem:

  • 250g serka mascarpone
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 100ml likieru Adwokat
  • 125g białej czekolady

oraz:

  • mak, do dekoracji

Masa makowa. Mak zmielić dwukrotnie w młynku. W garnuszku podgrzać mleko. Do gorącego dodać posiekany marcepan i mieszać aż się roztopi - uwaga by nie przypalić. Zmielony mak zalać gorącym mlekiem marcepanowym.  Dodać cukier, mielone migdały i starte gorzkie migdały. Wymieszać. Odstawić na całą noc by masa zgęstniała.

Krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Serek ubić ze śmietanką na sztywno, następnie powoli dodawać likier, potem białą czekoladę. Miksować aż krem zgęstnieje, przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką i schłodzić całą noc w lodówce lub min. 2h

Ciasto. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mąkę przesiać z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem i miodem na jasny, puszysty krem (10-12 minut). Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym na gładką masę. Następnie wlać część mleka i likieru, kolejno połowę sypkich składników, miksować i powtórzyć do wykorzystania składników.
Na spód papilotek nałożyć po równo masy makowej, następnie przykryć ciastem. Piec w 175st.C przez 16-18 minut lub do suchego patyczka. Babeczki ostudzić na kuchennej kratce.

Ostudzone babeczki przed podaniem ozdobić kremem i posypać makiem.

Buon Appetito! :)

środa, 21 stycznia 2015, viridianka

Polecane wpisy

  • Babeczki dyniowe z masłem orzechowym

    Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszk

  • Pierniczkowo-czekoladowe babeczki z bałwankami

    Babeczki mają to do siebie, że pasują do każdej okazji. No dobrze, macie rację - babeczki nie potrzebują okazji! :) Jednak jeżeli chcemy podejść do tematu Świąt

  • Cupcakes pistacjowe z malinami

    Coraz bliżej Święta. Myśli pachnące korzennymi przyprawami, wanilią i kandyzowaną skórką z pomarańczy - na kartkach papieru rysuję konstrukcję domku z piernika,

Komentarze
2015/01/21 22:47:36
Viri a skąd Ty śnieg wytrzasnęłaś? Ja chcę. Babeczki też.
-
2015/01/22 09:17:55
Wpis przygotowałam w czasie ferii świątecznych:-)
-
2015/01/22 09:28:08
Wspaniały przepis. A co do śniegu...u mnie za oknem troszkę go jest, chetnie się podzielę ;)
Pozdrawiam
-
2015/01/22 13:47:35
Tak poproszę, ale za niecały miesiąc jak będę po sesji! Przyda mi się do zdjęć bo mam dwa śnieżne pomysły ;-)
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2015/01/22 17:33:41
Przepiękne!!! Mmm......mascarpone z ajerkoniakiem. Ja dzisiaj roladę orzechową zrobiłam, a do mascarpone zrobiłam karmel.
-
2015/01/22 23:01:48
Brzmi cudownie! :-)
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/23 16:28:50
Takimi uroczymi babeczkami -ozdobić można koszyczek wiosenny -Śliczne.
-
2015/01/23 21:00:10
Cudownie wyglądają, delikatne i eleganckie, jak Asia :)
Pozdrowionka Kochana :*
-
2015/01/23 21:48:41
Przeurocze! Kwintesencja zimy! Jakiego numeru tylku użyłaś?
-
2015/01/24 08:40:15
Dziękuję bardzo ładnie :-)

Vanilia niestety nie mam jak teraz tego sprawdzić, mogę dopiero za niecały miesiąc jak wrócę do domu. Tak wizualnie jest to gwiazdka z 5-6 ramionami.
-
2015/01/26 00:49:04
Wspaniałe babeczki. Widać, że wkładasz serce w ich przygotowanie.
Pozdrawiam

Zapraszam slodkieokruszki.blox.pl
-
2015/01/26 21:26:39
:-)
-
2015/01/27 14:18:24
Rozumiem, nieważne, przy okazji zerknij jaki to numer, jesli Wilton .Buźki!
-
2015/01/29 13:56:36
Tak, Wilton. Ok!
-
2015/01/30 22:07:13
A u nas śnieg właśnie spadł, jest szansa na sanki :).
Te babeczki idealnie mi pasują do kawy i do zimy za oknem :).
-
Gość: , *.warszawa.vectranet.pl
2015/02/05 09:07:52
Cudne są te zdjęcia ! :)

A.
-
2015/02/07 16:46:54
Piękne babeczki
A co do śniegu, to u mnie właśnie zaczął poruszyć
Pozdrawiam


Zapraszam do mnie
-
2015/02/07 16:49:45
Przepraszam Cię za moje wielokrotne wpisy. Pewne małe chochlikowe ;) łapki mi pomagają bardzo...oj bardzo ;)
Ale babeczki naprawdę piękne
-
2015/12/27 13:22:30
Piękne babeczki! :)
-
2016/01/29 22:51:36
Ja też uwielbiam piec babeczki! Twoje wyglądają mega apetycznie :)
-
2016/01/31 13:22:08
Muszę je wypróbować... napewno będą pyszne!
bellissimanathalia.blogspot.com
-
2016/02/29 20:48:45
aż ślinka cieknie
-
2016/06/26 22:41:04
A gdzie Ty się kochana podziewasz?
-
2016/07/16 21:32:57
..zaglądam tutaj kilka razy w tyg..a tutaj tak psuto:((((
-
2016/08/20 13:45:44
Pyszne! :)
-
2016/10/16 14:26:25
pysznie i pieknie
-
2017/04/05 12:42:34
Takie połączenie najbardziej zimowych smaków, migdał, marcepan i mak... I JESZCZE ten adwokat. Ja to już chyba nie wyjdę z tej kuchni:P