Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tort makowy z kremem kawowo-karmelowym i konfiturą wiśniową

"Jest przepyszny, Asia jedno z najlepszych ciast jakie upiekłaś",
myślę, że dzisiaj wystarczy po prostu zdanie moich Najukochańszych :-)

składniki na ciasto:

  • 270g maku
  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 3 łyżki mielonych migdałów lub biszkoptów
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, opcjonalnie

składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g kremu kajmakowego, z puszki
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

oraz:

  • słoik konfitur wiśniowych, domowych
  • likier wiśniowy
  • polewa czekoladowa
  • wiśnie maraschino, mak

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej!

Przygotować ciasto. Sposoby na mak są dwa - pierwszy z użyciem maku zmielonego, należy zalać go wrzącą wodą, przykryć i odstawić do ostudzenia. Potem odcisnąć w lnianym ręczniczku a dla pewności na malutkim ogniu jeszcze odparować i ostudzić. Drugi - mak zalać wrzącą wodą, odstawić do ostudzenia. Odcisnąć i zmielić dwa razy w maszynce.
Dna dwóch, a najlepiej trzech tortownic wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Mak wymieszać z mielonymi migdałami/biszkoptami, proszkiem do pieczenia i opcjonalnie skórką pomarańczową. Białka ubić na średnio sztywno ze szczyptą soli. Następnie dosypywać po łyżce
pozostałego cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą ubite na sztywną, lśniącą pianę (miskę odwracamy do góry nogami, białka muszą pozostać w misce:-) ). Do białek dodawać po jednym żółtku. Następnie dosypać 1/2 suchych składników, mieszać bardzo delikatnie, dodać kolejną część i znowu mieszać do połączenia. Masę przelać do foremek i piec 25-35 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Polecam przygotować dzień wcześniej.

Przygotować krem. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki, gęsty krem. Schłodzić w rękawie cukierniczym z końcówką przez min. kilka godzin.

Wykończenie. Pierwszy blat ciasta posmarować niewielką ilością likieru wiśniowego, najlepiej za pomocą pędzelka. Konfitury wymieszać z dużą szczyptą cynamonu. Nałożyć ich połowę na ciasto, wycisnąć krem. Nakryć kolejnym blatem i powtórzyć. Ostatni blat ciasta posmarować likierem i polać polewą czekoladową. Ozdobić wiśniami maraschino i makiem. Tort przechowywać w chłodnym miejscu.

Buon Appetito! :-)

przepis na blaty makowe z zeszytu Babci


 

czwartek, 08 stycznia 2015, viridianka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Joanna, *.dynamic.chello.pl
2015/01/08 20:35:56
Czy można wykorzystać wiśnie z nalewki (żal wyrzucać - zostały przełożone do osobnego słoika)? Smakują jak wiśnie z likierem w czekoladzie. Nie popsuje to efektu? Chyba ostatni słoik zwykłych wiśni wykorzystałam do rogalików....
-
2015/01/08 20:47:17
Oczywiście, jeśli Ci smakują a nalewka nie zabrała ich całego smaku to jak najbardziej! Z wiśni z soku (czyli trochę podobnie) najczęściej przygotowuję do tortu lub nadziania tarty/babeczek coś jak frużelina z małą ilością soku zagęszczonego mąką ziemniaczaną i dużą wiśni. Możesz zrobić podobnie i odparować część procentów, jeśli owoce są za mocne:-)
-
2015/01/08 20:52:57
Np. jak do tych przepysznych babeczek :-)
-
2015/01/09 08:05:16
Asia, wyszedł tobie tort mercedesowy , piękny jest
-
2015/01/09 13:58:19
Dziękuję Alciu!
-
2015/01/09 15:06:58
Ach,wygląda rewelacyjnie! No i te składniki. Mniam. Nie dziwię się tym komplementom. Przepiękny tort !
Uściski :*
-
2015/01/09 16:34:51
Dziękuję Majanko!
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2015/01/09 19:51:14
Niezły bajer, znaczy się tort z makowca:-)
-
2015/01/09 21:33:22
przepiękny, a co najważniejsze musi smakować nieziemsko!
-
2015/01/10 08:22:12
Dziękuję :-)

Edit Babcia mi jeszcze mówiła o torcie z masy makowej, do niej dodajesz ubite białka i tak pieczesz. Muszę kiedyś spróbować!
A tort-makowiec to masz tutaj! Jeden z naszych najulubieńszych:-) Chociaż pamiętam, że miałaś co do niego wątpliwości ;-)
-
2015/01/10 08:22:39
Nie białka tylko całe jajka.
-
Gość: edit, *.play-internet.pl
2015/01/10 10:47:44
Gdyby nie to, że mak mi ostatnio szkodzi, to chętnie bym go wypróbowała. Ciekawa jestem tego biszkopta.
A jeszcze masz tort makowy ten w różyczkach kremowych, najładniejszy:-)
-
2015/01/10 12:11:03
Hah tak, ale pisałaś o makowcu, a różyczkowemu do niego daleko, choć bez maku niebyłby taki pyszny;-) a mało kto wie że od tyłu róży nie ma bo zrobiłam mniej kremu bo mi było szkoda tylu składników i o, wyszło;-)
-
Gość: Beata, *.ajc.com.pl
2015/01/10 12:42:58
ooooj cudowny! do maku się przekonuje ostatnio nie wiem czy to dzięki Twoim wspaniałym przepisom które namiętnie przeglądam czy za sprawą maleństwa, które rośnie u mnie w brzuszku, ale zabieram się za pieczenie tego cudeńka tak czy inaczej! I mam pytanie czy udało by się upiec jedno ciasto i przeciąć go na trzy blaty, tak jak to się robi zwykle z biszkoptem?
-
2015/01/10 13:54:20
Tak, tak właśnie piekłam.
Poleciłam w przepisie pieczenie oddzielne, ponieważ jest pewność, że równo wyrośnie. Mój koncertowo opadł na środku jednak zapomniałam foremki posmarować masłem i przykleił się do boków więc nie miał szans się ustabilizować na tym samym poziomie ;-)
Mam nadzieję, że uda mi się go powtórzyć w połowie lutego i wtedy będę miała pewność co do lepszego sposobu pieczenia.
-
Gość: Beata, *.ajc.com.pl
2015/01/10 15:13:57
dzięki wielkie za odpowiedź :) :*
-
2015/01/10 15:30:35
Proszę :-) daj znać jak upieczesz!
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/10 15:47:43
Przepraszam że czynię demolkę .(pytając )
Gdybym był cukiernikiem
(z prawdziwego zdarzenia).
nie pytałbym -
Wiedziałbym co do czego-co z czym
ile kroków mogę uczynić
i w którą stronę się skierować -

Pani ze skromności pisze ze coś nie wyszło .
A przecież wiadomo -ile w Pani twórczości
jest doskonałości -perfekcji -

Czytam wszystkie przepisy -Są wyjątkowe!!!
bo należy się uczyć -
od innych od tych mądrzejszych -
doskonalszych-

To wszystko można dostrzec -
patrząc na fotografie-
lub czytając przepis .

Ja nawet pytam czy wziąć parasol gdy wychodzę z domu -
Uśmiech rozjaśnia dzień -Miłego urokliwego dnia życzę .
-
2015/01/10 21:27:39
Dziękuję, są takie dni kiedy nic się w kuchni nie udaje, nie wiem dlaczego :-)
-
2015/01/11 14:33:00
Wygląda bardzo pysznie! :-)
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/12 23:02:25
Jeśli Pani się zdarzają takie dni że coś się nie udaje - to chyba nastrój na to wpływa - Trzeba go okiełznać - nawet swoim mocnym przekonaniem -jestem szczęśliwa- jestem wyjątkowa- Możliwe ze pomogły by zioła -nap;lawenda-melisa -lipa-Najlepiej aby się utworzył taki słoneczny nastrój - to tak jakby stąpać -po płatkach róż --Taka atmosfera na pewno pomaga-Szkoda że człowiek nie ma tyle mocy w sercu- aby wszystko co najlepsze -ukoiło serce drugiego człowieka-aby to przekazywać innym tak bezinteresownie -aby tylko inni nie cierpieli -
-
2015/01/13 10:15:10
Dawno nie widziałam czegoś tak kuszącego! :) Wspaniały tort, dopracowany w każdym szczególe.
-
2015/01/14 17:24:20
Judik dziękuję!

Panie Andrzeju u mnie to co innego, bo ja na nastrój nie muszę na szczęście narzekać :-)

Evi dziękuję, postaram się go poprawić i sprawić jeszcze bardziej kuszącym! :-)

Pozdrawiam.
-
2015/01/14 18:28:18
Wygląda fantastycznie, jestem pewna, że smakował bajecznie :)
-
Gość: , *.warszawa.vectranet.pl
2015/01/14 21:06:49
Czy na Pani zdjęciach blaty są krojone z jednego grubszego placka upieczonego "na raz" czy pieczone 3 cieńsze w osobnych blaszkach. Zastanawiam się, jak to technicznie rozwiązać, bo blaszkę mam jedną i jeden mały piekarnik. Czy surowe ciasto może czekać kilkadziesiąt minut na swoją kolej do upieczenia ? Nie opadnie w misce ?
-
2015/01/14 21:14:25
Piekłam w jednej tortownicy, ale nie wyszedł idealnie, tzn. zapadł się na środku i musiałam trochę go podratować żeby blaty były równe, dlatego na razie polecam rozwiązanie z 2-3 foremkami. Muszę jeszcze raz go upiec, żeby polecić pieczenie w jednej tortownicy :-)
Nie może czekać, musi być pieczone zaraz po przygotowaniu.
-
Gość: Nieznajomy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/14 23:55:47
Motywacja wzrasta do milionowej potęgi -po miłych słowach -po docenianiu- po do wartościowaniu jakie się słyszy z ust , z serc najbliższych -najukochańszych -Ciasto wygląda wyjątkowo apetycznie- Nawet ci którzy są bardziej trunkowi nie przejdą obojętnie obok takiego cudu łakoci -
-
2015/01/17 14:47:34
niezłe to wygląda, chyba namówię żonę żeby mi zrobiła takei ciasto :) ale niesamowicie to wygląda
-
2015/01/18 08:43:09
Dziękuję!
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/01/18 15:05:11
o kurcze , wyglada jak cudo po prostu :) przy okazji zapraszam na mojego bloga www.miesoczyryba.cba.pl
-
2015/01/19 17:12:16
Dziękuję!
-
2015/04/18 21:16:42
Wygląda wspaniale. Składniki... aż chce się biec do kuchni i piec.

Pozdrawiam serdecznie

Zapraszam w wolnej chwili do mnie
-
2015/04/28 11:09:14
Super przepis. wypróbowany i bardzo polecam. przepyszne !
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/06/28 11:44:40
Dzień dobry, przepiękny tort. Pytanie... jakiej wielkości ma być tortownica? I w jakiej temperaturze pieczemy? Czy można każdy blat upiec osobno... czy nic się nie stanie, jak ciasto będzie sobie czekało na swoją kolej do upieczenia? Pozdrawiam Inga
-
2015/06/30 18:03:33
Piekłam w tortownicy o średnicy 22cm, temp. 170st.C.
Jeśli mają czekać to każdy blat przygotowywałabym w trakcie gdy kolejny się piecze. Możesz też spróbować upiec całe ciasto w większej formie i przekroić na dwa blaty, moja Babcia tak piecze:-) lub kupić jednorazowe foremki aluminiowe okrągłe.
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/07/06 19:46:50
O! I tak też zrobię... dzięki :-)
-
2015/07/15 20:32:54
Świetnie to wygląda.
-
2016/03/07 23:19:13
Ale wypasione :D Musi być pyszne!
-
2017/04/27 14:30:29
Bombastycznie wygląda :) Nie lubię tylko kawy w cieście, ale jakoś dam sobie z tym radę.
-
2017/06/14 15:18:00
Wygląda przepysznie!:) Jestem na diecie i uprawiam masochizm, chodząc po takich blogach jak Twój:P