Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
poniedziałek, 14 kwietnia 2014

W imieniu Zuzi i swoim chciałabym bardzo podziękować wszystkim Uczestnikom za nadesłane zgłoszenia oraz pogratulować fantastycznych zdolności kulinarnych! Wiem jednak, że nie możecie już się doczekać wyników konkursu, bo.. popędzacie mnie z każdej strony :) dlatego bez przedłużania - z przyjemnością ogłaszam, że nową właścicielką wałka zostaje: Ania D. z herbaciano-cytrusowymi serniczkami. Gratulujemy :)
Przypominam również, że wszystkie wałki z wzorami możecie znaleźć tutaj i tutaj.



17:43, viridianka
Link Komentarze (5) »
środa, 26 marca 2014

Fakt: jestem kulinarną gadżeciarą! :)
Mam w domu kilka szuflad z uroczymi foremkami do ciasteczek, zbiór cudnych tylek do rękawa cukierniczego, drewnianą formę do pierników w kształcie serca oraz wiele innych cudeniek które po prostu uwielbiam. Ostatnio dołączył do nas również piękny drewniany wałek z wytłoczonym wzorem i od razu - stał się moim ulubieńcem!
Właścicielka Vałka - Zuza, młoda polska projektantka tworzy wałki z niezwykłą starannością i dbałością o szczegóły. Wzory grawerowane są w drewnie bukowym za pomocą ręcznie sterowanego lasera. Sama wybrałam folkowy wzór okręgów, ale nadal nie mogę napatrzeć się na przesłodkie koty i wszystkie inne, które także Wy możecie zobaczyć tutaj lub tutaj.

Wałki są idealne do odciskania wzorów w kruchym cieście albo lukrze plastycznym i upieczenia ciasteczek i tart lub ozdabiania babeczek i tortów. Obie wersje udało mi się już przetestować i jestem bardzo zadowolona. Kruche cytrynowe ciasteczka wyszły nie tylko przepyszne, ale i słodko urocze. A babeczki okryte białym fondantem przyciągały wzrok i zachęcały do spróbowania.
Wałki są impregnowane olejem dzięki czemu nie wchłaniają tak mocno wilgoci i są łatwe do czyszczenia, wystarczy przetrzeć je suchą szmateczką, pędzelkiem lub umyć ciepłą wodą z płynem po czym dokładnie wysuszyć. 

Podoba się? Mamy dla Was coś jeszcze! Razem z Zuzią organizujemy konkurs, w którym będziecie mogli wygrać wałek z dowolnie wybranym wzorem. Zasady są bardzo proste: czekamy na zdjęcia Waszych wypieków i deserów w wiosennym klimacie. Motywem przewodnim ma być wiosna i kolor zielony np. limonkowy, pistacjowy, zielonej herbaty.. Zabawa kończy się 10 kwietnia o północy, niedługo później ogłoszę zwycięzcę. Liczmy na Waszą pomysłowość! Czas start :)

Zgłoszenia wysyłajcie na adres viridianka@gazeta.pl w temacie wiadomości wpisując 'KONKURS + nazwa wypieku'. Uwaga! każde zgłoszenie będę potwierdzała wiadomością zwrotną, jeśli jej nie otrzymasz napisz do mnie jeszcze raz :)


Wpis zawiera lokowanie produktu.

poniedziałek, 24 lutego 2014

Wprowadzą Was w klimat Bliskiego Wschodu dzięki dodatkowi tahini, czyli pasty z sezamu. Dzięki niej słodko pachną i delikatnie smakują chałwą, bo to właśnie ona jest jej głównym składnikiem. Pączki możecie nadziać konfiturą morelową albo różaną - w obu wersjach są przepyszne i warte wypróbowania. Polecam!

składniki na tahini:

  • 200g sezamu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 75g cukru pudru
  • 200g tahini
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża szczypta mielonego kardamonu
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki likieru morelowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 100g masła, roztopionego
  • olej roślinny do smażenia
  • konfitura morelowa
  • cukier puder

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej!

Sezam wsypać na dużą patelnię. Mieszając drewnianą łyżką podprażyć kilka minut aż będzie lśniący i przyrumieni się na złoto, nie powinien mocno zbrązowieć bo pasta będzie gorzka. Odstawić do ostudzenia. Następnie zmiksować z olejem w malakserze lub ręcznym blenderem na gładko.

Drożdże rozpuścić w 200ml ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru oraz dwie mąki, składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na 15-20 minut. Jajka, żółtka i cukier ubić na jasny, puszysty krem. Dodać wyrośnięty zaczyn, tahini, wanilię, likier morelowy oraz śmietanę. Zamieszać kilka razy mieszadłem do ubijania i zamienić je na zagniatające. Do misy przesiać mąkę z solą i kardamonem. Miksować 2-3 minuty aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dolewać masło i zagniatać 10-15 minut - ciasto będzie nieco klejące, nie należy dosypywać mąki, w czasie wyrastania stanie się mniej luźne. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2h w ciepłe miejsce.

Po tym czasie na stolnicy, podsypując mąką, rozpłaszczyć ciasto na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką wycinać krążki o średnicy 5-6cm, dodatkowo można w każdym krążku wyciąć dziurkę na środku za pomocą malutkiej foremki lub kieliszka. Powtarzamy czynność aż do wyczerpania ciasta, zagniatając resztki z wycinania. Ciasto można podzielić również na 50-55g kawałki, z każdej uformować kuleczkę tak by łączenia były jak najbardziej zatarte. Pączki układać w ciepłym miejscu na podsypanej mąką stolnicy do porządnego napuszenia się pod ściereczką. Gotowe powinny być leciutkie i delikatne w dotyku. Każdy otrzepać z nadmiaru mąki, a następnie smażyć po 4-5 sztuk w oleju nagrzanym do temp. 175-180st.C po kilka minut z obu stron. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Pączki odsączać na ręczniczkach papierowych. Jeszcze ciepłe nadziewać konfiturą morelową i oprószać cukrem pudrem.

Buon Appetito! :)

wtorek, 11 lutego 2014

Moja propozycja na Walentynki - Red Velvet Cake z konfiturą różano-malinową i kremem z białej czekolady ♥

składniki na ciasto:

  • 370g mąki pszennej
  • 250g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 250ml maślanki
  • 200ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka, większe
  • 2 łyżki miodu
  • ~14g czerwonego barwnika spożywczego w żelu*

składniki na krem z serka:

  • 100g masła
  • 600g serka kremowego, typu Philadelphia
  • 150g białej czekolady
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

składniki na konfiturę różano-malinową:

  • 300-350g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki konfitury różanej

dodatkowo:

  • 300ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 170st.C. Tortownicę (18cm) posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do większej miski przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, kakao, sodę i sól. W drugiej zmiksować blenderem maślankę z olejem, jajkami, miodem i barwnikiem spożywczym. Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać szybko widelcem lub drewnianą łyżką tylko do połączenia składników, nie przemieszać ciasta bo może nie wyrosnąć. Ciasto przelać do foremki i piec ok. 45-60 minut do suchego patyczka. Ciasto ostudzić i przeciąć na 3 blaty.

Przygotować konfiturę. Na patelni podgrzać maliny z cukrem i sokiem cytrynowym. Gdy się rozgotują całość przetrzeć przez sitko by pozbyć się pesteczek. Puree wymieszać z konfiturą różaną. Odstawić do ostudzenia. 

Przygotować krem. Śmietankę podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i zestawić z ognia, po kilku minutach wymieszać na gładko. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po 200g serka i miksować do połączenia zbierając krem ze ścianek oraz dna miski. Do kremu wlewać powoli czekoladę i wymieszać na gładki krem. Krem najlepiej przełożyć do rękawa z okrągłą końcówką.

Śmietankę ubić z cukrem na sztywny krem. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować 1/3 konfitury, wycisnąć 1/3 kremu z serka, dwukrotnie powtórzyć. Ciasto posmarować dodatkowo z wierzchu (cieniej) i po bokach (grubiej) bitą śmietaną. Ciasto schłodzić przed podaniem min. 30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Buon Appetito! ♥

*użyłam czerwonego barwnika spożywczego 'Red Red' firmy Wilton. Intensywniejszy kolor uzyskacie z barwnikiem 'Christmas Red'. Jeśli nie jesteście pewni swojego barwnika, dodajcie go na początku mniej, a potem zwiększcie ilość. Uwaga - po upieczeniu kolor ciasta będzie ciemniejszy!

zmodyfikowany przepis na blaty ciasta z książki 'Lomelinos tårtor' Lindy Lomelino


poniedziałek, 10 lutego 2014

Nasze rodzime pierogi mają na słonecznym południu włoskie kuzynki, ravioli. Podobnie jak w Polsce nadziewa się je na tysiące sposobów. Uwielbiam klasyczne połączenie szpinaku, czosnku i ricotty lub wersji deserowej, na słodko - dyni i cynamonu. Wspaniałe są również ziołowe ravioli z kaczką oraz kozim twarożkiem, które chciałabym Wam dzisiaj polecić.
Ciasto i nadzienie pierożków przygotowałam z dodatkiem smalczyku. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie silnym aromatem ziół i aby podkreślić ich smak dodatkowo do ciasta wwałkowałam ich świeże listki. Dzięki nim ravioli pięknie pachną, atrakcyjnie wyglądają i są przepyszne!

składniki na ciasto:

  • 300g mąki semoliny
  • 3 duże jajka
  • 3-4 łyżki roztopionego smalczyku Smakowita Pajda z ziołami
  • świeże zioła

składniki na nadzienie:

  • 250g upieczonego mięsa z kaczki
  • 150g serka koziego, kremowego
  • 3 łyżki roztopionego smalczyku Smakowita Pajda z ziołami
  • biały pieprz i sól

Przygotować ciasto. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać jajka i roztopiony smalczyk. Zagniatać tak długo aż ciasto zacznie się odrywać od ścianek miski, będzie miękkie i elastyczne. Ciasto szczelnie owinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na min. 30 minut.

Przygotować farsz. Mięso z kaczki pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski razem z serkiem, roztopionym smalczykiem oraz białym pieprzem i solą do smaku. Wymieszać widelcem by mięso nieco rozdrobnić, a farsz ujednolicić. Włożyć do lodówki na czas chłodzenia ciasta by nieco zgęstniało.

Z ciasta odkrawać kawałki ciasta (resztę od razu zawijać w folię spożywczą, by nie wyschło). Wałkować na długie prostokąty (bardzo pomocna jest maszynka do makaronu, poziom 6). Docisnąć listki ziół, złożyć na pół i jeszcze raz cienko rozwałkować (poziom 4). Na jednym płacie układać porcje nadzienia o wielkości większego orzecha laskowego, lekko je spłaszczać. Ciasto wokół nadzienia posmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie, nakryć kolejnym płatem ciasta. Dociskać okrążając nadzienie by pozbyć się powietrza ze środka. Wykrawać kwadratowe pierożki foremką o boku 5cm. Układać na deseczkach oprószonych mąką pod lekko wilgotną ściereczką. Z resztek zagnieść ponownie ciasto i postąpić tak samo. Powtórzyć z pozostałym ciastem i nadzieniem.

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ravioli wrzucać partiami na wrzącą wodę, gotować kilka minut od ponownego zagotowania. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać z sosem z pieczenia kaczki lub skropione smalczykiem/oliwą z kilkoma listkami świeżych ziół.

Buon Appetito! :)

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 



17:24, viridianka
Link Komentarze (14) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 73