Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
sobota, 27 września 2014

Kto rano wstaje ten ma placki z dynią na śniadanie! :)
Są puszyste, mocno korzenne, świetnie pasują do nich śliwki węgierki i syrop klonowy.

składniki (18 sztuk):

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 1 1/2 szklanki mleka (360ml)
  • 1 1/4 szklanki puree z upieczonej dyni (305g)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (67g)
  • 3 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka, małe
  • śliwki węgierki

Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej blenderem zmiksować mleko, dyniowe puree, cukier, masło, wanilię i jajka. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do momentu aż składniki się połączą, ciasto będzie gęste. Ciasta na pancakes nie powinno się przemieszać, ponieważ zbyt długo mieszane nie wyrosną tak ładnie. Porcje ciasta smażyć na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą masła patelni. W każdy placuszek powciskać po 3-4 połówki śliwek skórką do dołu. Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor na średnim ogniu. Pancakes podawać z syropem klonowym lub miodem oraz dodatkową porcją owoców.

Buon Appetito! :)

przepis zmodyfikowany znaleziony tutaj


piątek, 26 września 2014

Uwielbiam owsiane ciasteczka, a te są naprawdę idealne, przepyszne i zupełnie wyjątkowe dzięki dyniowemu purée. A także trochę bardziej bezkarne, bo z mnóstwem zdrowszych zamienników i dodatków: pestkami, płatkami owsianymi, suszoną żurawiną, gorzką czekoladą, przyprawami korzennymi.. Musicie je upiec!

składniki:

  • 200g masła
  • 180g cukru trzcinowego
  • 100g miodu
  • 3/4 szklanki purée z upieczonej dyni*
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 1 1/2-2 szklanki dodatków (żurawiny, groszków czekoladowych, orzechów, pestek dyni)

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Mąkę przesiać z przyprawami, sodą i solą, wymieszać z płatkami owsianymi. Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, miód, puree z upieczonej dyni, żółtko i wanilię. Dodać sypkie składniki, wymieszać. Na koniec wsypać dodatki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Układać w kilkucentymetrowych odległościach od siebie i spłaszczać szklanką. Piec 14-16 minut w 175st.C aż ciasteczka się zarumienią. Ostudzić.

Buon Appetito! :)

*najlepsza jest hokkaido! purée musi być gęste.

przepis zmodyfikowany znaleziony tutaj

czwartek, 25 września 2014

Sernik w prześlicznym pomarańczowym dyniowym odcieniu, pyszny, a słodzony głównie syropem klonowym. Masę twarogową wzbogaciłam o purée z pieczonej dyni oraz skórkę pomarańczową, a wierzch o polewę z białej czekolady i odrobinę cynamonu. Sernik możecie upiec także z dodatkiem przypraw korzennych, suszonej żurawiny albo ulubionej konfitury.
Nie kupuję już gotowego sera na serniki, twaróg mielę sama - dzięki czemu sernik ma mniej kremową konsystencję, jest bardziej zwarty i tak mój ulubiony.
Bardzo polecam!

składniki na spód:

  • 125g ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki masła, roztopionego

składniki na masę serową:

  • 750g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
  • 150ml syropu klonowego
  • 1 i 1/2 szklanki puree z upieczonej dyni*
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1-2 pomarańczy, małych

oraz:

  • 100g białej czekolady
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • cynamon

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Dno tortownicy 21-24cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić.

Piekarnik nagrzać do 170st.C. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki, bez jaj. Miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dodawać po jednym jajku. Gładki krem serowy przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w 170st.C, następnie 60-70 minut w 125st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce, idealnie całą noc.
Sernik ozdobić polewą przygotowaną w kąpieli wodnej ze śmietanki, syropu i czekolady, oprószyć cynamonem.

Buon Appetito! :)

*najlepsza jest hokkaido!


wtorek, 23 września 2014

Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszkami.

składniki na babeczki (12 sztuk):

  • 160g mąki pszennej
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 75g cukru waniliowego
  • 50g miodu
  • 50g masła
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1-2 pomarańczy
  • 1/2-1 łyżeczki cynamonu
  • 175g dyni, startej na małych oczkach*

Składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej!

składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g masła orzechowego
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • cynamon

oraz:

  • orzeszki ziemne
  • cynamon

Przygotować foremkę na muffiny - wgłębienia wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą i jasną pianę - mają potroić początkową objętość. Masło zrumienić w garnuszku na małym ogniu, aż będzie jasnobrązowe i w smaku oraz zapachu lekko orzechowe - ostudzić. Mleko wymieszać z jogurtem, dynią i masłem. Cały czas ubijając jajka - na najmniejszych obrotach miksera - dodawać na zmianę w trzech partiach mokre oraz sypkie składniki. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową i cynamon. Ciasto przełożyć do foremki. Piec ok. 16 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Dodać serek mascarpone i masło orzechowe, zmiksować na gęsty, gładki krem, ew. dosłodzić i dodać dużą szczyptę cynamonu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką (jeśli wybraliście masło orzechowe crunchy, końcówka musi być szersza), schłodzić 30 minut lub dłużej i wycisnąć krem na babeczki. Ozdobić posiekanymi orzeszkami, oprószyć cynamonem.

Buon Appetito! :)

*na zdjęciach babeczki są z dyniowym puree, ale ze startą dynią smakowały lepiej - są delikatniejsze i bardziej puszyste.

 

 

poniedziałek, 22 września 2014

Wspaniałe, mięciutkie ciasto dyniowe na drożdżach ze słodką, chrupiącą kruszonką. W prześlicznym, słonecznym kolorze i dodatkami do wyboru: skórką pomarańczową, cynamonem lub żurawiną. Ciasto jest mało słodkie, dlatego idealnie smakuje posmarowane masłem i miodem z kubkiem kakao. Polecam!

składniki na zaczyn:

  • 20g drożdży świeżych
  • 40ml mleka, ciepłego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki orkiszowej

składniki na ciasto:

  • 350g mąki orkiszowej
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 50g miękkiego masła
  • 180g puree z upieczonej dyni*
  • 2 łyżki mleka
  • zaczyn
  • dodatki: skórka otarta z 1-2 pomarańczy, żurawina, cynamon

Drożdże pokruszyć, połączyć z mlekiem, mąką i cukrem. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na 10-20 minut. Mąkę przesiać z solą i cukrem do dużej miski miksera. Dodać puree dyniowe, masło, zaczyn i ew. dodatki. Zagnieść ok. 10 minut dolewając mleko - ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne, ale lepiej by było bardziej lepiące. Ciasto przełożyć do nasmarowanej olejem miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (tutaj najlepiej sprawdza się wyrastanie lodówkowe przez całą noc).

składniki na kruszonkę:

  • 25g masła
  • 75g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Mąkę rozetrzeć w palcach z masłem. Następnie dodać cukier i jeszcze chwilę rozcierać aż powstaną okruchy. Schłodzić.

Podsypując mąką z ciasta uformować długi wałek, zwinąć w literę U, potem przekręcić wokół siebie i włożyć do keksówki. Odstawić na 45 minut do napuszenia. Posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec 30-40 minut w 175st.C. Ostudzić na kratce kuchennej.

Buon Appetito! :)

*lepsze będzie mniej zwarte purée.

A tak wyglądają puszyste bułeczki na jogurcie z przepisu, na podstawie którego przygotowałam drożdżowe dyniowe:

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 69