Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
piątek, 29 sierpnia 2014

marmellata

..skończyły w słoiku! ♥
Ciąg dalszy nastąpi wkrótce!

Tagi: cytrusy
14:43, viridianka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 sierpnia 2014

riccatelli_11

Włoskie ricciarelli to przepyszne migdałowe ciasteczka o delikatnym aromacie cytryny i wanilii, chrupkie z zewnątrz a w środku miękkie i rozpływające się w ustach. Idealne z cappuccino lub espresso.
W toskańskiej Sienie historia ciasteczek sięga XIV wieku. Główne składniki ricciarelli - migdały i cukier, wtedy tak cenne sprzedawane były jedynie w aptekach obok leków oraz innych egzotycznych przypraw. Marcepan stał się bardzo popularny w mieście i poza granicami Sieny, a ciasteczka z niego przygotowane były zarezerwowane jedynie na wystawne bankiety dla najbogatszych. Obecnie włoskie rodziny pieką je głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia na kawałkach opłatków, ale są na tyle popularne i lubiane, że włoskie cukiernie oferują je cały rok!

składniki (ok. 20 ciasteczek):

  • 2 białka
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 200g mielonych migdałów
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z gorzkich migdałów
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • cukier puder, do obtoczenia ciasteczek

Zmielone migdały wymieszać z cukrem, posiekaną skórką cytrynową i ziarenkami waniliowymi. Białka ubić na sztywno z kilkoma kroplami soku cytrynowego. Dodać sypkie składniki i ekstrakt z gorzkich migdałów. Dokładnie wymieszać, ciasto owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc (min. 4h).
Na deseczkę wysypać cukier puder, przełożyć ciasto i uformować długi wałek. Podzielić go na min. 20 równych kawałków. Z każdej formować wałeczek, który dodatkowo obtaczać w cukrze pudrze. Lekko spłaszczać i układać w odstępie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 160st.C przez ok. 18 minut. Po tym czasie ciasteczka są jeszcze mięciutkie, ale po ostudzeniu uzyskają właściwą konsystencję.

Buon Appetito! :)

przepis i historia ciasteczek z bloga Juls' kitchen 


wtorek, 26 sierpnia 2014

Il mio numero uno! Przepyszne cytrynowe linguine ze świeżymi pomidorami, ziołami i serem grana padano. Najlepsze w pomidorowym sezonie, gdy koktajlowe pomidorki są słodsze niż cukierki - to klucz do idealnego smaku.

składniki (2 porcje):

  • sok i skórka z 1 cytryny*
  • 200g makaronu linguine
  • 2 duże garście słodkich pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka listków świeżej bazylii lub mięty
  • sól, pieprz, świeża papryczka chili
  • ser grana padano, do posypania

Pomidorki pokroić na połówki, przełożyć do miski. Dodać sok i posiekaną skórkę cytrynową, kilka porwanych liści bazylii/mięty, oliwę oraz do smaku sól, pieprz oraz drobno posiekaną papryczkę chili. 
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu skracając czas o minutę.
Gotowy odcedzić (odlać niewielką ilość wody z gotowania), przełożyć z powrotem do garnka. Na najmniejszym ogniu podgrzewać z sokiem z miseczki, bez pomidorów, aż się wchłonie (ew. dolać wodę z gotowania). Spróbować czy jest odpowiednio doprawiony i al dente. Wyłączyć ogień, wsypać pomidorki i zamieszać krótko. Na talerzach posypać wiórkami grana padano.

Buon Appetito! :)

*jeśli cytryna jest bardzo kwaśna dodaję połowę soku.


Tagi: cytrusy
20:06, viridianka , Wytrawne
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Podobno torta della nonna (ciasto babci pl.) została wymyślona przez włoskiego szefa kuchni o imieniu Guido we Florencji.. Podobno w XVIII wieku, gdy crema pasticcera stała się popularna zaczęto piec kolejne wersje ciast z budyniowym nadzieniem i pojawiła się torta della nonna.. I podobno.. Podobno po raz pierwszy zrobiła ją włoska nonna dla swoich wnucząt.
Torta della nonna to bardzo prosta, rustykalna i pyszna krucha tarta z budyniem oraz piniowymi orzeszkami. Najpopularniejszą wersję pachnącą wanilią znajdziecie w całej Italii! Jednak w trakcie tegorocznych wakacji w uroczym, włoskim Limone po raz pierwszy spróbowałam jej z cytryną, dlatego chciałabym by dla mnie taka już została ♥

Dzisiaj zapraszam Was również na premierę mojego nowego filmu z cytrynowymi migawkami torta della nonna i miasteczka Limone. Sama sobie byłam reżyserem, scenarzystą, operatorem kamery, dźwiękowcem, aktorką, stylizowałam i piekłam, dlatego z efektu jestem zadowolona :) Dajcie koniecznie znać jak Wam się podoba i oglądajcie w jakości HD!

składniki na kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

składniki na budyń cytrynowy:

  • sok i skórka z 1 dużej cytryny
  • 500ml mleka
  • 75g cukru pudru
  • 30g mąki pszennej
  • 5 żółtek

oraz:

  • mała garść orzeszków piniowych

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać jajko, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto (jeśli jest za suche dodać niewielką ilość zimnej wody)*. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut. Formę na tartę (24cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części (2:1). Większą rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremkę, drugą część rozwałkować na koło o średnicy foremki. Schłodzić w lodówce min. 2h lub dłużej np. przez całą noc. 

Mleko zagotować z drobno posiekaną skórką cytrynową. Żółtka roztrzepać w misce z cukrem i mąką. Gorące mleko powoli dolewać do masy żółtkowej, cały czas mieszając trzepaczką. Całość przelać z powrotem do garnka i podgrzewać aż budyń wyraźnie zgęstnieje. Gotowy przełożyć do czystej miseczki, szczelnie nakryć folią spożywczą i ostudzić. Następnie dodać sok cytrynowy i wstawić do lodówki na czas przygotowania kruchego ciasta.

Na schłodzony spód równomiernie rozłożyć budyń, nakryć pozostałym ciastem i docisnąć do brzegów. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypać orzeszkami piniowymi i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 35-40 minut w 180st.C na najniższej półce piekarnika aż ładnie się zarumieni. Ostudzić na kuchennej kratce, następnie schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

Buon Appetito! :)

*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu:
z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello.

składniki:

  • skórka i sok z 1 dużej cytryny*
  • 1/2 szklanki limoncello
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 500g sera mascarpone
  • 125g śmietany gęstej 30%
  • paczka biszkoptów Savoiardi

Skórkę drobno posiekać. W płaskiej misce wymieszać skórkę i sok cytrynowy oraz limoncello. Żółtka ubić z cukrem na gęsty, jasny krem. Osobno ubić śmietanę. Żółtka połączyć z serem, następnie ze śmietaną. Biszkopty maczać w cytrynowym ponczu i układać pojedynczą warstwą na dnie dużej formy lub w pucharkach. Na biszkoptach rozsmarować 1/3-1/2 kremu, przykryć nasączonymi biszkoptami i kremem. Schłodzić - najlepiej całą noc w lodówce. Polecam serwować z owocami.

Buon Appetito! :)

*min. 1/2 szklanki soku. Moje cytryny są łagodniejsze, więc jeśli są za bardzo kwaśne należy sok połączyć z wodą.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 70