Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
poniedziałek, 15 września 2014

Mąka kasztanowa jest zaskakująca, słodkawa i pachnąca lekko orzechowo. Jest jednak również nieco neutralna, dlatego lubię ją dobrze doprawić. Smacznie łączy się z czekoladą, wanilią, cytrusami, innymi orzechami i suszonymi owocami. Nie należy do najtańszych, ale nadaje wypiekom kasztanowego aromatu i naturalnej słodyczy, więc szczególnie teraz kupuję jej małe woreczki i dodaję do ciast.
Castagnaccio to tradycyjne, włoskie (a jakże!) ciasto/pudding. Podstawą jest mąka kasztanowa, dlatego najważniejszym jest by była najlepszej jakości - musi być aromatyczna i słodka, ponieważ do ciasta nie dodaje się cukru. W dawnych czasach było daniem ubogich, obecnie jest bardziej popularne szczególnie na północy Włoch, a w zależności od regionu różni się kilkoma szczegółami.
Moje jest nowocześniejsze, na kruchym cieście, z marmoladą, pięknie pachnie pomarańczą, dodałam orzechy włoskie, migdały i piniowe oraz wanilię i odrobinę rozmarynu. Castagnaccio to wypiek oryginalny, bardzo lubimy, ale koniecznie z gęstym jogurtem i miodem.

składniki na kruche ciasto:

  • 150g mąki orkiszowej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 125g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

składniki na pudding kasztanowy:

  • 150g mąki kasztanowej
  • sok pomarańczowy/woda

oraz:

  • 150g marmolady pomarańczowej
  • 75g orzechów włoskich
  • 75g migdałów
  • 50g orzeszków piniowych*
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • kilka listków rozmarynu, oliwa z oliwek
  • gęsty jogurt/śmietana oraz miód, do podania

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól. Dodać cukier trzcinowy i masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać żółtka i 2 łyżki ziemnej wody, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto**. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut. Formę na tartę (24cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremkę. Schłodzić w lodówce min. 2h lub dłużej np. przez całą noc. Spód nakryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem/fasolą. Piec 16 minut w 175st.C, ostudzić.

Mąkę kasztanową wymieszać ręczną trzepaczką z sokiem pomarańczowym i/lub wodą oraz wanilią i solą do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego. Ostudzony spód posmarować marmoladą pomarańczową, przelać pudding kasztanowy, posypać posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową, rozmarynem i skropić oliwą. Piec 25-35 minut w 200st.C aż wierzch ciasta popęka (w międzyczasie przykryć ciasto folią aluminiową jeśli bakalie za bardzo się rumienią).

Buon Appetito! :)

*oryginalnie dodaje się również rodzynki.
**ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

czwartek, 11 września 2014

Wyjątkowe cantucci - z mąką kasztanową, migdałami i gorzką czekoladą.
Chrupiące, delikatnie słodkie ciasteczka idealnie przepyszne.

składniki:

  • 3 jajka
  • 150g cukru trzcinowego
  • 200g mąki kasztanowej
  • 150g mąki orkiszowej lub owsianej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka drożdży, suszonych
  • 200g migdałów
  • 100g gorzkiej czekolady, posiekanej

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 st.C. Jajka i cukier ubić na gęsty krem. Osobno przesiać suche składniki. Do ubitej masy jajecznej dodać sypkie produkty i mleko. Na koniec migdały oraz czekoladę, równomiernie rozprowadzić je w cieście. Z ciasta uformować dwa podłużne, wąskie bochenki. Piec 25 minut. Następnie ostudzić pokroić lekko na ukos ostrym nożem na ciastka grubości ok. 1,5 cm. Rozłożyć na blaszce i piec dodatkowe 5-10 minut - w połowie pieczenia obracając ciasteczka 'spodem na wierzch' by równomiernie się zarumieniły. Ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)

przepis z 'Kocham Toskanię, kolory smaki i zapachy' Giulia Scarpaleggia

 

wtorek, 09 września 2014

Na jednym z toskańskich wzgórz Włoszka o imieniu Nada piecze to wspaniałe ciasto gdy tylko dojrzeją ciemne, słodkie winogrona odmiany fragola (truskawkowe). Wyobraźcie sobie jak musi cudownie smakować siedząc na ławce w cieniu toskańskiej willi, z filiżanką cappuccino i widokiem na wzgórza porośnięte winoroślami.
Ale nawet w domu jest naprawdę smaczne - lekkie, wilgotne, cytrusowe i bardzo owocowe. Mam jednak nadzieję, że kiedyś poznam Nadę i spróbuję Jej ciasta. Polecam.

składniki:

  • 4 duże jajka
  • 250g cukru
  • 180g stopionego masła
  • 110ml oliwy z oliwek
  • 150ml mleka
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • skórka otarta z 2-3 cytryn
  • 600g słodkich, czerwonych winogron*

Składniki powinny być w temp. pokojowej.

Formę do ciasta o średnicy 25cm (można z kominkiem) lub większą wysmarować dość grubo masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenie. Jajka ubić z cukrem do uzyskania gęstego, jasnożółtego kremu. Następnie dodać masło, oliwę, mleko oraz miąższ wyskrobany z laski wanilii/ekstrakt i starannie wymieszać. Na ciasto przesiać mąkę z proszkiem od pieczenia i solą. Dodać posiekaną skórkę cytrynową i wymieszać drewnianą łyżką/łopatką, aż składniki się połączą. Odstawić na 10 min żeby „odpoczęło”, a piekarnik nagrzać do 175st.C.
Do ciasta dodać 1/4 winogron. Wymieszać i przełożyć łyżką do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min, a następnie wyciągnąć i posypać resztą owoców, delikatnie wciskając je w ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika na 40-50minut lub dłużej, piec do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.
Buon Appetito! :)
*uwaga winogrona mają pesteczki. Ciasto możecie przygotować także z innymi drobnymi owocami jak maliny, jeżyny, borówki, aronia, mirabelki (mniam!) lub połówkami większych np. śliwek, moreli - należy wtedy upiec je w większej blaszce.

wg. przepisu Nady 'Włoska wyprawa Jamiego'


 

piątek, 05 września 2014

Smak kwiatów dyni poznałam po raz pierwszy kilka lat temu we włoskiej trattorii. Klasycznie podane w naleśnikowym cieście, z serowym nadzieniem pachnącym miętą i cytryną tak nam posmakowały, że przygotowuję je przynajmniej raz w sezonie. Są bardzo delikatne, najpyszniejsze tuż po usmażeniu i chociaż to bardziej kaloryczna wersja antipasti to warto spróbować.

składniki (3-4 porcje):

  • 12 kwiatów dyni/cukinii
  • 250g serka ricotta
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • skórka z 1 cytryny
  • mała garść startego sera grana padano
  • mała garść posiekanej mięty
  • sól, pieprz
  • olej roślinny

ciasto naleśnikowe:

  • 1/2 szklanki mąki
  • duża szczypta soli
  • kilka łyżek wody gazowanej
  • 1 jajko

Z kwiatów usunąć pręciki, umyć i osuszyć. Serek ricotta wymieszać z grana padano, miętą, skórką i sokiem cytrynowym oraz do smaku pieprzem i ew. solą. Ostrożnie nadziać kwiaty, końce płatków delikatnie docisnąć.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę gazowaną i jajko. Dokładnie wymieszać, powinno mieć konsystencję nieco rzadszą od gęstej śmietany. Kwiaty maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, odsączać na papierowym ręczniczku. Podawać od razu np. z cząstkami cytryny i dodatkową miętą.
Ciemnozielone końcówki i łodyżki kwiatów są gorzkawe, dlatego najlepiej po usmażeniu je odcinać.

Buon Appetito! :)

 

czwartek, 04 września 2014

Typowo śniadaniowe muffiny :) Na mące orkiszowej, z włoskimi orzechami, prawdziwą owsianką zaskakującą ze środka muffina, jeżynami oraz chrupką kruszonką z płatków owsianych. Miękkie, słodzone miodem, jak dla mnie bardzo pyszne!

składniki (12 muffinów):

  • 170g mąki orkiszowej
  • 50g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150ml mleka
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 100g miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ok. 200g jeżyn

składniki na owsiankę:

  • 200ml mleka + 2 łyżki
  • 50g płatków owsianych, rozdrobnionych
  • 2 łyżki cukru waniliowego

składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła

Składniki na muffiny powinny być w temp. pokojowej.

Przygotować kruszonkę: wymieszać w miseczce mąkę i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć opuszkami palców na okruchy, włożyć do lodówki.

Przygotować owsiankę: Do garnka wsypać zmielone płatki owsiane i cukier, dodać mleko. Zamieszać, odstawić na 1h. Po tym czasie podgrzać do zagotowania i zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, ostudzić. Tuż przed pieczeniem muffinek wymieszać z 2 łyżkami mleka.

Piekarnik nagrzać do 175st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką mleko, olej, miód, jajka i wanilię. Do suchych składników wlać mokre. Szybko wymieszać widelcem tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki. Na cieście rozłożyć po czubatej łyżeczce owsianki (resztę możecie zjeść!) oraz 3-4 jeżyny. Posypać kruszonką i piec 16-20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 67