Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 30 września 2014

Caprese to nie tylko nazwa sałatki z pomidorów, sera mozzarella, bazylii i oliwy. Z włoskiej wyspy Capri pochodzi również przepyszne czekoladowo-orzechowe ciasto bez dodatku mąki. Podobnie jak wiele deserów powstało najprawdopodobniej z przypadku - kucharz zapomniał dodać mąki, ale efekt był tak smaczny, że z czasem wiele restauracji włączyło je do swojego menu. Jest cudownie czekoladowe, gęste, ale też delikatniejsze niż standardowe brownie. Ma idealną konsystencję z chrupiącą skorupką i miękkim, wilgotnym środkiem. Jest to jedno z moich najulubieńszych czekoladowych! Takie ciasta piekę stosunkowo dość rzadko, ale na zakończenie wakacji, a rozpoczęcie ostatniego! roku studiów i jesieni jest po prostu niezastąpione. 

składniki:

  • 225g masła
  • 225g gorzkiej czekolady
  • 250g cukru trzcinowego
  • 6 jajek
  • 300g mielonych migdałów/orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki likieru Amaretto
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • duża szczypta soli

Tortownicę 22-24cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło w garnuszku, potem ściągnąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę, wymieszać na gładką masę i ostudzić. W międzyczasie w misce miksera ubić żółtka z 150g cukru aż krem pojaśnieje. Osobno ubić białka z solą, do sztywnych powoli dosypywać cukier i miksować aż się rozpuści a piana będzie sztywna. Ostudzoną masę maślano-czekoladową wlewać powoli do ubitych żółtek, dodać orzechy, kakao i likier. Następnie w dwóch porcjach ubite białka, delikatnie wymieszać. Piec w 160st.C przez 55-65 minut. Ostudzić w foremce, następnie posypać cukrem pudrem lub gorzkim kakao.

Buon Appetito! :)

zmodyfikowany przepis znaleziony tutaj

 

sobota, 27 września 2014

Kto rano wstaje ten ma placki z dynią na śniadanie! :)
Są puszyste, mocno korzenne, świetnie pasują do nich śliwki węgierki i syrop klonowy.

składniki (18 sztuk):

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 1 1/2 szklanki mleka (360ml)
  • 1 1/4 szklanki puree z upieczonej dyni (305g)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (67g)
  • 3 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka, małe
  • śliwki węgierki

Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej blenderem zmiksować mleko, dyniowe puree, cukier, masło, wanilię i jajka. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do momentu aż składniki się połączą, ciasto będzie gęste. Ciasta na pancakes nie powinno się przemieszać, ponieważ zbyt długo mieszane nie wyrosną tak ładnie. Porcje ciasta smażyć na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą masła patelni. W każdy placuszek powciskać po 3-4 połówki śliwek skórką do dołu. Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor na średnim ogniu. Pancakes podawać z syropem klonowym lub miodem oraz dodatkową porcją owoców.

Buon Appetito! :)

przepis zmodyfikowany znaleziony tutaj


piątek, 26 września 2014

Uwielbiam owsiane ciasteczka, a te są naprawdę idealne, przepyszne i zupełnie wyjątkowe dzięki dyniowemu purée. A także trochę bardziej bezkarne, bo z mnóstwem zdrowszych zamienników i dodatków: pestkami, płatkami owsianymi, suszoną żurawiną, gorzką czekoladą, przyprawami korzennymi.. Musicie je upiec!

składniki:

  • 200g masła
  • 180g cukru trzcinowego
  • 100g miodu
  • 3/4 szklanki purée z upieczonej dyni*
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 1 1/2-2 szklanki dodatków (żurawiny, groszków czekoladowych, orzechów, pestek dyni)

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Mąkę przesiać z przyprawami, sodą i solą, wymieszać z płatkami owsianymi. Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, miód, puree z upieczonej dyni, żółtko i wanilię. Dodać sypkie składniki, wymieszać. Na koniec wsypać dodatki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Układać w kilkucentymetrowych odległościach od siebie i spłaszczać szklanką. Piec 14-16 minut w 175st.C aż ciasteczka się zarumienią. Ostudzić.

Buon Appetito! :)

*najlepsza jest hokkaido! purée musi być gęste.

przepis zmodyfikowany znaleziony tutaj

czwartek, 25 września 2014

Sernik w prześlicznym pomarańczowym dyniowym odcieniu, pyszny, a słodzony głównie syropem klonowym. Masę twarogową wzbogaciłam o purée z pieczonej dyni oraz skórkę pomarańczową, a wierzch o polewę z białej czekolady i odrobinę cynamonu. Sernik możecie upiec także z dodatkiem przypraw korzennych, suszonej żurawiny albo ulubionej konfitury.
Nie kupuję już gotowego sera na serniki, twaróg mielę sama - dzięki czemu sernik ma mniej kremową konsystencję, jest bardziej zwarty i tak mój ulubiony.
Bardzo polecam!

składniki na spód:

  • 125g ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki masła, roztopionego

składniki na masę serową:

  • 750g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
  • 150ml syropu klonowego
  • 1 i 1/2 szklanki puree z upieczonej dyni*
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1-2 pomarańczy, małych

oraz:

  • 100g białej czekolady
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • cynamon

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Dno tortownicy 21-24cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić.

Piekarnik nagrzać do 170st.C. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki, bez jaj. Miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dodawać po jednym jajku. Gładki krem serowy przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w 170st.C, następnie 60-70 minut w 125st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce, idealnie całą noc.
Sernik ozdobić polewą przygotowaną w kąpieli wodnej ze śmietanki, syropu i czekolady, oprószyć cynamonem.

Buon Appetito! :)

*najlepsza jest hokkaido!


wtorek, 23 września 2014

Bardzo udane połączenie dyni i masła orzechowego w jednej babeczce. Gęste dyniowe ciasto o smaku pomarańczy i cynamonu oraz delikatny krem z chrupiącymi orzeszkami.

składniki na babeczki (12 sztuk):

  • 160g mąki pszennej
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 75g cukru waniliowego
  • 50g miodu
  • 50g masła
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1-2 pomarańczy
  • 1/2-1 łyżeczki cynamonu
  • 175g dyni, startej na małych oczkach*

Składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej!

składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g masła orzechowego
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • cynamon

oraz:

  • orzeszki ziemne
  • cynamon

Przygotować foremkę na muffiny - wgłębienia wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą i jasną pianę - mają potroić początkową objętość. Masło zrumienić w garnuszku na małym ogniu, aż będzie jasnobrązowe i w smaku oraz zapachu lekko orzechowe - ostudzić. Mleko wymieszać z jogurtem, dynią i masłem. Cały czas ubijając jajka - na najmniejszych obrotach miksera - dodawać na zmianę w trzech partiach mokre oraz sypkie składniki. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową i cynamon. Ciasto przełożyć do foremki. Piec ok. 16 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Dodać serek mascarpone i masło orzechowe, zmiksować na gęsty, gładki krem, ew. dosłodzić i dodać dużą szczyptę cynamonu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką (jeśli wybraliście masło orzechowe crunchy, końcówka musi być szersza), schłodzić 30 minut lub dłużej i wycisnąć krem na babeczki. Ozdobić posiekanymi orzeszkami, oprószyć cynamonem.

Buon Appetito! :)

*na zdjęciach babeczki są z dyniowym puree, ale ze startą dynią smakowały lepiej - są delikatniejsze i bardziej puszyste.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 69