| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Desery

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Moja pyszna cytrynowa wersja włoskiego deseru tiramisu:
z cytrynowymi sokiem i skórką oraz limoncello.

składniki:

  • skórka i sok z 1 dużej cytryny*
  • 1/2 szklanki limoncello
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 500g sera mascarpone
  • 125g śmietany gęstej 30%
  • paczka biszkoptów Savoiardi

Skórkę drobno posiekać. W płaskiej misce wymieszać skórkę i sok cytrynowy oraz limoncello. Żółtka ubić z cukrem na gęsty, jasny krem. Osobno ubić śmietanę. Żółtka połączyć z serem, następnie ze śmietaną. Biszkopty maczać w cytrynowym ponczu i układać pojedynczą warstwą na dnie dużej formy lub w pucharkach. Na biszkoptach rozsmarować 1/3-1/2 kremu, przykryć nasączonymi biszkoptami i kremem. Schłodzić - najlepiej całą noc w lodówce. Polecam serwować z owocami.

Buon Appetito! :)

*min. 1/2 szklanki soku. Moje cytryny są łagodniejsze, więc jeśli są za bardzo kwaśne należy sok połączyć z wodą.


11:51, viridianka , Desery
Link Komentarze (9) »
czwartek, 24 lipca 2014

Te urocze maluchy uchodzą zupełnie niepotrzebnie za jedne z trudniejszych wypieków. Spróbujcie, a przekonacie się że to nieprawda! :) Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na delikatne, lekkie i słodko rozpływające się w ustach suflety malinowe.
Równie gorąco polecam czekoladowe klik z przepisu Michela Roux.

  • 300g malin
  • 100g cukru drobnego, w proporcji 30+70g
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki wody
  • 5 białek
  • masło, cukier drobny

Maliny przetrzeć przez sito. Puree przelać do garnka, dodać sok cytrynowy oraz 30g cukru. Podgrzewać aż cukier się rozpuści i całość zagotuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dolać do puree malinowego. Mieszać ok. 1 minuty. Przelać do miseczki, nakryć szczelnie folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180st.C. Foremki posmarować miękkim masłem i dokładnie obsypać drobnym cukrem. Białka przelać do misy miksera i ubić do momentu miękkich wierzchołków ('soft peaks'). Ubijając stopniowo dosypywać pozostały cukier (70g) aż piana będzie błyszcząca. Delikatnie wmieszać malinowe puree. Piec 12-15 minut. Gotowe oprószyć cukrem pudrem, podawać natychmiast z kilkoma świeżymi malinami.
Proporcje przepisu na 6-8 porcji, z 1/3 porcji upiekłam dwa suflety w większych filiżankach.

Buon Appetito! :)

przepis Donny Hay, zmodyfikowany

 

 

11:38, viridianka , Desery
Link Komentarze (18) »
wtorek, 22 lipca 2014

Subtelna i delikatna, jak baletnica na której cześć została nazwana.
Z czereśniami, rumem i pistacjami.

składniki na bezę:

  • 4 białka, średnie
  • 240g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 75g pistacji, posiekanych

składniki na krem:

  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 200ml śmietany gęstej 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

oraz:

  • 450g czereśni
  • 200ml rumu
  • pistacje, do dekoracji

Białka powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 150st.C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować koło o średnicy 18cm. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodawać stopniowo po łyżce cukier, za każdym razem dokładnie miksując na sztywno. Gdy cukier się skończy zwiększyć obroty i ubić pianę jeszcze kilka minut. Na koniec wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną, sok cytrynowy i posiekane pistacje. Ubić jeszcze raz do połączenia składników. Za pomocą łyżki na blaszce szybko rozsmarować bezę formując ją tak by po bokach piana tworzyła wyższe ranty, na środku powinno być wgłębienie na krem i owoce. Włożyć blaszkę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120st.C - piec ok. 90-120 minut. Ostudzić w piekarniku, najlepiej zostawić ją tak na całą noc.

Czereśnie pozbawić ogonków, umyć i wydrylować. Włożyć ciasno do słoiczka i zalać rumem. Odstawić do lodówki na 1-2 dni lub dłużej.

Śmietankę kremówkę 30% ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać gęstą śmietanę i jeszcze raz ubić na sztywny krem. Bezę położyć na dużym talerzu, udekorować kremem, odsączonymi czereśniami i kilkoma posiekanymi pistacjami. Podawać od razu.

Buon Appetito! :)

przepis z książki 'Scandilicious Baking' Johansen Signe, zmodyfikowany

 

13:51, viridianka , Desery
Link Komentarze (11) »
środa, 15 stycznia 2014

Każdego ranka wyglądam przez lekko uchylone okno. O tej porze roku szukam zbłąkanego płatka śniegu na policzku i podmuchu mroźnego wiatru. Mam nadzieję, że od dzisiaj zima zostanie z nami na dłużej! :) Bo to przecież idealny czas by rozgrzać dłonie kubkiem parującej herbaty z cytryną i imbirem, owinąć się ciepłym turkusowym szalikiem, a oczy mrużyć od nadmiaru bieli.
Za mało? Przygotuj deser. Moja propozycja to pieczone jabłka z nadzieniem ze śliwek oraz marcepana. Wędzone śliwki podkręcone dzień wcześniej kąpielą z whiskey, cynamonu, wanilii oraz goździków tworzą z owocami i słodkim marcepanem aromatycznie idealną kompozycję. Dla wykończenia efektu kratka z kruchego ciasta oraz ciepły sos waniliowy lub gęsta śmietanka. Moja bajka, polecam!

składniki:

  • 8 jabłek, średniej wielkości

składniki na nadzienie:

  • 8 wędzonych śliwek, dużych
  • pół szklanki whisky, mocnej herbaty lub soku pomarańczowego
  • laska cynamonu
  • pół laski wanilii
  • 4 goździki
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100g marcepanu
  • 200g jabłek

składniki na ciasto:

  • 225g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 125g masła, zimnego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek zimnej wody
  • kremowa śmietanka (do posmarowania)
  • cukier trzcinowy (do posypania)

Dzień lub minimum kilka godzin wcześniej należy przygotować kruche ciasto i śliwki.
Śliwki pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do słoiczka razem z cynamonem, rozciętą laską wanilii i goździkami. Zalać whisky. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie odlać płyn i wyciągnąć przyprawy. Marcepan i jabłka pokroić w kostkę (jabłka od razu polać sokiem cytrynowym), delikatnie wymieszać z odsączonymi śliwkami i cukrem trzcinowym. 


Mąkę, cukier i sól przesiać na kuchenny blat. Dodać masło. Szybko posiekać nożem, aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Dodać wodę oraz jogurt naturalny, posiekać jeszcze chwilę nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 20 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na cienkie placki. Każdy pociąć na wąskie paski, następnie schłodzić 10-15 minut. Paski zapleść. Pędzelkiem posmarować śmietanką kratki. Gotowe schłodzić na papierze do pieczenia min. 2h lub całą noc.
Z jabłek odciąć wierzchołki i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne oraz część miąższu. Napełnić nadzieniem, nakryć przyciętymi kratkami z kruchego ciasta lub wierzchołkami jabłek. Ciasto posmarować raz jeszcze kremową śmietanką i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 25 minut w 180st.C aż jabłka będą miękkie, a kratka się zarumieni (czas pieczenia zależy od rodzaju jabłek).

Buon Appetito! :)




19:25, viridianka , Desery
Link Komentarze (19) »
środa, 21 sierpnia 2013

W moim mieście na południu Polski nie padało od 12 lipca.. W międzyczasie ponad 30-stopniowe temperatury powoli wykańczały trawniki, kwiaty, drobne krzewy, drzewa. Mimo codziennego nawadniania naszego ogrodu wracając z wakacyjnego wyjazdu już wysiadając z samochodu widziałam niestety, że najlepiej nie jest. Jednak dzisiaj nad ranem obudził mnie deszcz silnie bębniący o parapet. Od razu pomyślałam, że to dobry moment aby zaproponować Wam pyszny przepis na słoneczne brzoskwinie, które przygotowałam jeszcze przed wyjazdem. Owoce pieczone z miodem, podane z migdałową praliną oraz kremem z jogurtu naturalnego i serka mascarpone, czy nie brzmi to wspaniale? Soczysty, lekki deser, z chrupiącym akcentem - idealny na lato. Gorąco polecam!

składniki:

  • 12 brzoskwiń
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki wody

migdałowa pralina:

  • 150g cukru
  • 100ml wody
  • 150g migdałów

do podania:

  • 150g serka mascarpone
  • 100g jogurtu naturalnego
  • cukier waniliowy do smaku

Migdały podprażyć na suchej patelni lub piekarniku. Foremkę posmarować cienką warstwą oleju i przesypać orzechy. Z cukru i wody przygotować złotobrązowy karmel (10-15 minut na ogniu), gorącym zalać migdały i odstawić do ostudzenia. Pralinę posiekać nożem lub zmiksować w malakserze na mniej lub bardziej grubsze kawałki. Piekarnik nagrzać do 170st.C.
Brzoskwinie poprzecinać na połówki, pestki usunąć. Duże naczynie żaroodporne posmarować bardzo cienką warstwą oleju roślinnego, ułożyć owoce rozcięciem do góry. Miód wymieszać z wodą i każdą połówkę posmarować za pomocą pędzelka. Owoce piec 25-35 minut.
Serek wymieszać z jogurtem i cukrem. Rozsmarować cienką warstwę kremu na talerzu, ułożyć 2-3 połówki brzoskwiń i każdą ozdobić migdałową praliną.

Buon Appetito! :)

inspiracja znaleziona w internecie

 

 

 

20:18, viridianka , Desery
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7