| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Muffiny

czwartek, 04 września 2014

Typowo śniadaniowe muffiny :) Na mące orkiszowej, z włoskimi orzechami, prawdziwą owsianką zaskakującą ze środka muffina, jeżynami oraz chrupką kruszonką z płatków owsianych. Miękkie, słodzone miodem, jak dla mnie bardzo pyszne!

składniki (12 muffinów):

  • 170g mąki orkiszowej
  • 50g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150ml mleka
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 100g miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ok. 200g jeżyn

składniki na owsiankę:

  • 200ml mleka + 2 łyżki
  • 50g płatków owsianych, rozdrobnionych
  • 2 łyżki cukru waniliowego

składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła

Składniki na muffiny powinny być w temp. pokojowej.

Przygotować kruszonkę: wymieszać w miseczce mąkę i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć opuszkami palców na okruchy, włożyć do lodówki.

Przygotować owsiankę: Do garnka wsypać zmielone płatki owsiane i cukier, dodać mleko. Zamieszać, odstawić na 1h. Po tym czasie podgrzać do zagotowania i zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, ostudzić. Tuż przed pieczeniem muffinek wymieszać z 2 łyżkami mleka.

Piekarnik nagrzać do 175st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką mleko, olej, miód, jajka i wanilię. Do suchych składników wlać mokre. Szybko wymieszać widelcem tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki. Na cieście rozłożyć po czubatej łyżeczce owsianki (resztę możecie zjeść!) oraz 3-4 jeżyny. Posypać kruszonką i piec 16-20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)


 

 

16:42, viridianka , Muffiny
Link Komentarze (10) »
wtorek, 23 lipca 2013

Stoiska na targu wypełnione po brzegi borówkami, malinami, porzeczkami i wiśniami. Tuż obok polskie jabłka - moje ulubione i kwaśne papierówki. Są też owoce morwy, o których słyszałam już nie raz, ale próbuję po raz pierwszy. Podobno zalecane dla diabetyków - nowość, ciekawostka, poczęstowane kupujemy po pół kubka. Idziemy dalej, tu pomidory, tam pachnące obwarzanki i kolejny kwiat do ogrodu. Lubię wtorki. A w domu kuchnia od rana pachnie domową konfiturą z wiśni, ciastem drożdżowym i duszonymi jabłkami. Ich część dodaję do muffinek - przepysznych, wilgotnych, delikatnie cynamonowych i z chrupiącą kruszonką. Bardzo polecam!

składniki (12 muffinek):

  • 220g duszonych jabłek*
  • 155g mąki pszennej
  • 60g mielonych orzechów
  • 60g cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 120ml mleka
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 50g miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 małe jabłka, wydrążone i pokrojone na cieniutkie plasterki

składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

*Aby przygotować duszone jabłka w garnku mieszamy sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę wody oraz 1 łyżkę cukru. Jabłka obrać i wydrążyć, następnie pokroić w małą kostkę i od razu wymieszać w garnku z cytryną, wodą i cukrem by nie ściemniały. Garnek nakryć pokrywką i podgrzewać tylko kilka minut aż jabłka zmiękną, ale rozpadnie się tylko ich niewielka część tworząc sos. Przed dodaniem do muffinek należy przestudzić je do temperatury pokojowej.

Przygotować kruszonkę: wymieszać w miseczce mąkę i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć opuszkami palców na okruchy, włożyć do zamrażarki.

Piekarnik nagrzać do 175st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką mleko, olej, miód, jajko i wanilię. Do suchych składników wlać mokre i dodać duszone jabłka. Szybko wymieszać łyżką lub widelcem tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki do ok. 3/4 wysokości foremki. Na cieście rozłożyć po 3-4 plasterki jabłek. Posypać kruszonką i piec ok. 20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)

20:08, viridianka , Muffiny
Link Komentarze (18) »
niedziela, 28 kwietnia 2013

Zanim przejdę do truskawek na blogu (które nota bene wykorzystuję już w kuchni od kilku dni) zaproponuję Wam fantastyczne muffinki. O nieco zimowym smaku, ale tak pyszne że moglibyśmy zajadać się nimi nie tylko w czasie śnieżnej aury za oknem i które piekłam już trzy razy w ciągu ostatnich miesięcy. Są wilgotne i bardzo mięciutkie - za sprawą puree z suszonych daktyli (najlepiej odmiany medjool - duże, karmelowe, z pestką), tartych orzechów włoskich i miodu - oraz aromatyczne dzięki korzennym dodatkom. By nadać im nieco wiosenno-letniego smaku dodajcie po 3-4 sztuki mrożonych malin do każdej muffinki. Gorąco polecam - idealne na majówkowy piknik!

składniki na ciasto (14 sztuk):

  • 200g suszonych daktyli, wypestkowanych
  • 100ml wrzącej wody (lub soku z pomarańczy)
  • 140g mąki pszennej
  • 70g tartych orzechów włoskich
  • 60g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150ml mleka
  • 100ml oleju
  • 50g miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich


Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Przygotować kruszonkę: wymieszać w miseczce mąkę i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć opuszkami palców na okruchy, dodać posiekane orzechy, wymieszać i włożyć do lodówki. Daktyle zmiksować w blenderze razem z wodą na puree.

Piekarnik nagrzać do 170st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, tarte orzechy włoskie, cukier, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką mleko, olej, miód, jajka i wanilię. Do suchych składników wlać mokre i dodać daktylowe puree. Szybko wymieszać trzepaczką lub drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki do ok. 3/4 wysokości foremki. Posypać kruszonką i piec 18-20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Buon Appetito! :)


 

17:58, viridianka , Muffiny
Link Komentarze (18) »
sobota, 20 lutego 2010


Muffinki z białą czekoladą i malinami. Mięciutkie, bardzo smaczne. Od siebie dodałam odrobinę kruszonki.

Składniki na 12 sztuk:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 4 łyżki oleju (60 ml)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g malin (1 szklanka lub trochę więcej)
  • 110 g białej czekolady, posiekanej
  • płatki migdałowe, do posypania

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, dodać maliny, czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę do 3/4 wysokości, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190ºC przez 25 minut. Studzić na kratce.

Buon Appetito! :)

przepis za Dorotką

21:48, viridianka , Muffiny
Link Komentarze (30) »
piątek, 19 czerwca 2009

Czekoladowe muffiny z trzema rodzajami czekolady i kakao w myśl Debry Tracy: ‘Codziennie jadam cztery elementy odżywcze: mleczną czekoladę, gorzką czekoladę, białą czekoladę i kakao’.

składniki na 12-14 muffinek:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej (260g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao, z czubkiem
  • 2/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego (150g)
  • duża szczypta cynamonu
  • 3/4 + 1/4 szklanki czekoladowych groszków
  • 3/4 szklanki mleka (180ml)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (120ml)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. W jednym naczyniu przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon, dodać cukier oraz część czekolady, w drugim mleko, roztrzepane jajka, olej i wanilię. Szybko wymieszać zawartości obu naczyń, byle do połączenia. Foremkę napełnić ciastem do 3/4 wysokości dołka, posypać pozostałą 1/4 szklanki groszków. Piec ok. 15-20 minut w 180 st.C do suchego patyczka.

Buon Appetito! :)

zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony



09:17, viridianka , Muffiny
Link Komentarze (27) »
 
1 , 2