| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Serniki

czwartek, 25 września 2014

Sernik w prześlicznym pomarańczowym dyniowym odcieniu, pyszny, a słodzony głównie syropem klonowym. Masę twarogową wzbogaciłam o purée z pieczonej dyni oraz skórkę pomarańczową, a wierzch o polewę z białej czekolady i odrobinę cynamonu. Sernik możecie upiec także z dodatkiem przypraw korzennych, suszonej żurawiny albo ulubionej konfitury.
Nie kupuję już gotowego sera na serniki, twaróg mielę sama - dzięki czemu sernik ma mniej kremową konsystencję, jest bardziej zwarty i tak mój ulubiony.
Bardzo polecam!

składniki na spód:

  • 125g ciasteczek owsianych
  • 2 łyżki masła, roztopionego

składniki na masę serową:

  • 750g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
  • 150ml syropu klonowego
  • 1 i 1/2 szklanki puree z upieczonej dyni*
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1-2 pomarańczy, małych

oraz:

  • 100g białej czekolady
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • cynamon

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Dno tortownicy 21-24cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić.

Piekarnik nagrzać do 170st.C. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki, bez jaj. Miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dodawać po jednym jajku. Gładki krem serowy przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w 170st.C, następnie 60-70 minut w 125st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce, idealnie całą noc.
Sernik ozdobić polewą przygotowaną w kąpieli wodnej ze śmietanki, syropu i czekolady, oprószyć cynamonem.

Buon Appetito! :)

*najlepsza jest hokkaido!


 

 

16:21, viridianka , Serniki
Link Komentarze (5) »
niedziela, 31 sierpnia 2014


W cytrynowym Limone, miasteczku otoczonym górami słońce wschodzi wyjątkowo późno. Ale nie potrzebowałam jego ostrych promieni, ani tym bardziej budzika by wcześnie wstać. Wiązałam wysoko włosy, ubierałam sukienkę i cicho wybiegałam z pokoju.
Spacerując uliczkami dopiero po kilku minutach spotykałam pierwszych dostawców - uśmiechniętych i z daleka wołających ciao!, biegaczy na deptaku i leniwie przeciągającego się burego kota. Tradycyjnie zaglądałam przez okno piekarni, podziwiałam idealnie nacięte bagietki, okrągłe bochenki chleba, drożdżowe panettone, proste tarty z owocami i sernik. Sernik który wyglądał jak upieczony w krakowskiej cukierni, na kruchym cieście, z kratką, ciężką masą serową z ricotty, drobinkami kandyzowanej skórki cytrynowej, posiekanymi suszonymi owocami i orzechami.
Włoska ricotta to ser prawdopodobnie najbardziej przypominający nasz pyszny twaróg. Jest lekko ziarnista, kremowa, neutralna w smaku, ale w połączeniu z odpowiednimi składnikami w kuchni słonej i słodkiej sprawdza się doskonale. Do sernika odsączam ją na gazie, łączę z sokiem cytrynowym, przepyszną marmoladą.. Spróbujcie jaki jest smaczny!

składniki na kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru
  • 150g masła
  • 2 żółtka
  • duża szczypta soli

składniki na masę serową:

  • 1kg sera ricotta
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki likieru limoncello
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

oraz:

  • 350g marmolady cytrynowej*

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i sól. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by masło połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dodać żółtka i 1-2 łyżki zimnej wody, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto**. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 60 minut. Dno tortownicy (24-26cm) posmarować masłem i wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremkę, drugą na duży prostokąt który pociąć na długie paski. Paski z ciasta zapleść w kratkę i ułożyć na deseczce. Schłodzić w lodówce 2h lub dłużej np. przez całą noc. 

Ser ricotta przełożyć na sito wyłożone gazą i odstawić na całą noc do odsączenia (najpierw w lodówce, potem na przynajmniej 2h przed przygotowaniem w temp. pokojowej). Do misy miksera włożyć odsączoną ricottę, wsypać cukier i cukier waniliowy. Miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dodawać po jednym jajku. Na koniec sok cytrynowy, limoncello oraz przesianą mąkę ziemniaczaną.

Kruche ciasto w foremce ponakłuwać widelcem i podpiec w 180st.C 12-15 minut na delikatnie złoty kolor. Ostudzić. Kratkę przyciąć odpowiednio do średnicy foremki, posmarować mlekiem (lub odrobiną jajka odłożonego z dodawanych do masy serowej) za pomocą pędzelka. Na ostudzonym cieście równomiernie rozsmarować marmoladę, na nią przełożyć masę serową i nakryć kratką z kruchego ciasta. Piec 60 minut w 150st.C aż sernik się zetnie (na niższej półce piekarnika), a kratka zarumieni. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Z każdym dniem smakuje lepiej!

Buon Appetito! :)

*przepyszna jest domowa, na którą przepis znajdziecie tutaj.
**ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

 

09:00, viridianka , Serniki
Link Komentarze (10) »
czwartek, 19 września 2013

Płatki owsiane to jeden z tych produktów w mojej kuchni, który nigdy się nie kończy :) I mimo, że słój ze śniadaniową granolą pełny, a z piekarnika wyskakują co rusz różne owsiane ciasteczka to w 'mącznej' szafce są zawsze. Dzisiaj zapraszam na niecodzienny sernik - z dodatkiem owsianki. Do ciast przygotowuję ją z dodatkiem słodkiej śmietanki zamiast części mleka lub wody, dzięki czemu wypieki mają odpowiednią, kremową konsystencję i lepszy smak. Jak mój sernik. Inny, ale taki pyszny! Idealnie smakuje z konfiturą malinową, choć sprawdzą się tu także inne owoce jak śliwka z różą lub brzoskwinie.

składniki na owsiankę:

  • 200ml mleka
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 100g płatków owsianych, rozdrobnionych
  • 50g cukru waniliowego, domowego (lub zwykłego i ziarenka z 1 laski waniliowej)

składniki na konfiturę malinową:

  • 150g malin
  • 75g puree z malin*
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/4 cytryny

składniki na spód:

  • 100g ciasteczek owsianych
  • 50g płatków owsianych
  • 50g masła, roztopionego

składniki na masę serową:

  • 500g sera twarogowego, zmielonego 2-3krotnie
  • 250g sera mascarpone
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 70g cukru waniliowego, domowego (lub zwykłego)
  • owsianka
  • 2 jajka
  • 2 białka

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Przygotować owsiankę. Do garnka wsypać zmielone płatki owsiane i cukry, dodać mleko i śmietankę. Zamieszać, odstawić na 1h. Po tym czasie podgrzać do zagotowania i zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, ostudzić. 

Przygotować konfiturę. Na patelni podgrzać puree z cukrem i sokiem cytrynowym, gdy zgęstnieje dodać maliny. Całość ściągnąć z ognia i delikatnie wymieszać. Konfiturę przykryć pokrywką i odstawić do ostudzenia.

Dno tortownicy 22-24 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać płatki owsiane oraz masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić na czas przygotowywania masy serowej. Piekarnik nagrzać do 175st.C. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Zmielony twaróg, mascarpone, śmietankę 30% i cukier zmiksować krótko w misie miksera. Dodawać stopniowo ostudzoną owsiankę, następnie po jednym jajku, za każdym razem wolno miksując do połączenia. Na schłodzony spód przełożyć masę serową, na wierzch delikatnie nałożyć konfiturę. Piec 15 minut w 170st.C, potem 50-60 minut lub dłużej w 125st.C, aż sernik się zetnie. Ostudzić 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku, kolejno na kuchennej kratce, a następnie schłodzić kilka godzin lub lepiej całą noc w lodówce.

Buon Appetito! :)

*maliny zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.

17:32, viridianka , Serniki
Link Komentarze (23) »
poniedziałek, 15 lipca 2013

Czy wspominałam już, że uwielbiam polskie borówki? ;) To dobrze, bo tydzień rozpoczynam po raz kolejny właśnie z nimi i dzisiaj następna propozycja - sernik w prześlicznym delikatnie fioletowym odcieniu, kremowy i pysznie owocowy. Masę twarogową wzbogaciłam o purée z borówek oraz konfiturę, a wierzch o najlepszy dodatek w sezonie w postaci śmietany i borówek. Sernik możecie upiec także w kolorze malinowym. Bardzo polecam!

składniki na spód:

  • 125g ciasteczek kakaowych (u mnie Oreo bez kremu)
  • 2 łyżki masła

składniki na masę serową:

  • 1kg twarogu, zmielonego 2-3krotnie
  • 220g cukru
  • 300g śmietany gęstej 18%
  • 5 jajek
  • 150g + 50g purée z borówek*
  • 2 łyżki śmietankowego proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki dżemu jagodowego**
  • 250g borówek polskich

oraz:

  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 200g śmietany gęstej 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki puree z borówek*
  • borówki do posypania gotowego sernika

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Dno tortownicy 22-26 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić na czas przygotowywania masy serowej. Piekarnik nagrzać do 175st.C. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Zmielony twaróg, gęstą śmietanę i cukier zmiksować krótko w misie miksera. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem wolno miksując do połączenia. Kolejno dodać 150g purée z borówek, zmiksować. Na koniec dodać proszek budyniowy/mąkę oraz wanilię. Dżem jagodowy wymieszać ze 100g borówek. Na schłodzony spód nakładać masę serową przekładając dżemem wymieszanym z owocami (jeśli chcecie by brzeg sernika pozostał jednokolorowy, nakładajcie konfiturę pozostawiając zewnętrzny margines masy serowej). Na wierzchu rozłożyć pozostałe 150g borówek i 50g purée. Piec 15 minut w 170st.C, potem 60-70 minut lub dłużej w 125st.C, aż sernik się zetnie. Ostudzić 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku, kolejno na kuchennej kratce, a następnie schłodzić kilka godzin lub lepiej na całą noc w lodówce.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, dodać gęstą śmietanę 18% i jeszcze raz zmiksować na sztywno. Dodać purée i wymieszać mniej lub bardziej dokładnie. Wyłożyć na schłodzony sernik, posypać borówkami.

Buon Appetito! :)

*borówki zmiksować w blenderze, przetrzeć przez sito na purée.

**możecie również pominąć dodatek dżemu i części borówek w przepisie dodawanych do masy, piekłam dwa rodzaje i oba są bardzo smaczne, więc wybór pozostawiam Wam.

20:32, viridianka , Serniki
Link Komentarze (46) »
czwartek, 23 maja 2013

Jesteście gotowi na polskie truskawki? Nareszcie prawda? :) W ostatni weekend widziałam w Krakowie pierwsze krajowe i już wiem, że najpierw zjem je sauté, a potem na pewno nie zabraknie naszych ulubionych najprostszych i najpopularniejszych deserów - z odrobiną śmietanki oraz cukru pudru albo koktajli na kefirze. Bo prawda jest taka, że nie lubię truskawek pieczonych, choć aromat stopniowo podgrzewanych w piekarniku jest przecież tak cudowny, że trudno choć na chwilę wyjść z kuchni. I właśnie m.in. dlatego upiekłam sernik truskawkowy. Z połączenia dwóch, znanych Wam z bloga przepisów. Masa sernikowa jest bardzo kremowa, słodka dzięki białej czekoladzie i pięknie pachnąca wanilią. Dla kontrastu konfitura z czerwonych owoców jagodowych, głównie truskawek i do wyboru porzeczek lub malin (ewentualnie róży). Świetnie razem współgrają, a gotowy sernik wygląda nie tylko ślicznie, ale i pysznie smakuje. Polecam!

Truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się morele, maliny albo mieszanka owoców leśnych.

składniki:

  • 500g truskawek*
  • 150g czerwonych porzeczek/malin (albo dwie duże łyżki konfitury różanej)
  • 2 łyżeczki cukru**
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100g biszkoptów
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1kg twarogu, zmielonego 2-3krotnie
  • 70g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego + ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 200g białej czekolady
  • 200ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej, płaskie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Najpierw przygotować na patelni konfiturę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 300-350g pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię razem z porzeczkami/malinami, cukrem i sokiem cytrynowym. Podgrzewać aż całość ładnie zgęstnieje - w połowie zmiksować za pomocą blendera by pozbyć się kawałków owoców. Gotową ostudzić.

Dno tortownicy 22-26 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Podpiec 5 minut w 170st.C, ostudzić. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Śmietankę podgrzać do zagotowania, zalać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg i cukier. Miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dolać roztopioną w śmietance czekoladę, potem dodawać po jednym jajku, a na koniec ekstrakt waniliowy i przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na przestudzony spód nakładać masę serową przekładając truskawkową konfiturą. Na wierzchu rozłożyć pozostałe połówki truskawek. Piec 15 minut w 170st.C, potem 50-60 minut w 125st.C, aż sernik się zetnie. Ostudzić 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku, kolejno na kuchennej kratce, a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

Buon Appetito! :)

*lub dowolnych owoców, także mrożonych - polecam morele, maliny lub mieszankę owoców leśnych.

**ilość cukru najlepiej dostosować do słodkości owoców. Należy również pamiętać, że sernik dzięki białej czekoladzie jest odpowiednio słodki, więc fajnie kontrastuje kwaśniejsza konfitura.

20:57, viridianka , Serniki
Link Komentarze (25) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5