| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Naleśniki, placuszki

sobota, 27 września 2014

Kto rano wstaje ten ma placki z dynią na śniadanie! :)
Są puszyste, mocno korzenne, świetnie pasują do nich śliwki węgierki i syrop klonowy.

składniki (18 sztuk):

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 1 1/2 szklanki mleka (360ml)
  • 1 1/4 szklanki puree z upieczonej dyni (305g)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego, nierafinowanego (67g)
  • 3 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka, małe
  • śliwki węgierki

Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej blenderem zmiksować mleko, dyniowe puree, cukier, masło, wanilię i jajka. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do momentu aż składniki się połączą, ciasto będzie gęste. Ciasta na pancakes nie powinno się przemieszać, ponieważ zbyt długo mieszane nie wyrosną tak ładnie. Porcje ciasta smażyć na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą masła patelni. W każdy placuszek powciskać po 3-4 połówki śliwek skórką do dołu. Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor na średnim ogniu. Pancakes podawać z syropem klonowym lub miodem oraz dodatkową porcją owoców.

Buon Appetito! :)

przepis zmodyfikowany znaleziony tutaj


 

środa, 23 października 2013

Propozycja na śniadanie - pancakes z mojego ulubionego przepisu. Idealne, bo lekkie, puszyste i mało słodkie. To ciasto-baza. Najważniejsze by maślanki nie zastępować mlekiem, a sody proszkiem do pieczenia (maślanka i soda to chemicznie kochający się związek! ;)). Dalej już możecie zaszaleć podmieniając część mąki pszennej na owsianą lub razową, mleko na kokosowe, a borówki zamienić z malinami lub bananami. Placki smakują idealnie z syropem klonowym, miodem, kremem czekoladowym, domowymi konfiturami lub dodatkową porcją owoców. Bardzo polecam!

składniki (12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (40g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • 3/4 szklanki maślanki + 2 łyżki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200g borówek amerykańskich

Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej wymieszać widelcem maślankę, mleko i jajka. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do momentu aż składniki się połączą. Ciasta na pancakes nie powinno się przemieszać, ponieważ zbyt długo mieszane nie wyrosną tak ładnie. Na końcu dodać roztopione masło i 3/4 borówek. Porcje ciasta smażyć na rozgrzanej i posmarowanej cienką warstwą masła patelni. Każdy naleśnik posypać kilkoma odłożonymi wcześniej borówkami. Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor na średnim ogniu. Pancakes podawać z syropem klonowym, miodem, kremem czekoladowym, domowymi konfiturami lub dodatkową porcją owoców.

Buon Appetito! :)



 

poniedziałek, 31 października 2011

Idealne placuszki na śniadanie - z jabłkami, żurawiną i szczyptą cynamonu. Bardzo mięciutkie oraz puszyste, z pewnością do powtórzenia. Polecam!

przepis Asi z Kwestii Smaku, moje zmiany podaję w nawiasach

• 250 g uprażonych jabłek*
• 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam mniej)
• 4 - 5 łyżek żurawin lub rodzynek - wcześniej namoczonych 3 minuty w gorącej wodzie
• 1 łyżka cukru wanilinowego (pominęłam)
• 200 g twarogu śmietankowego zmielonego lub w kawałku - rozgniecionego widelcem
• 5 łyżek cukru lub do smaku
• szczypta skórki startej z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
• 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
• około 4 - 5 pełnych łyżek mąki

• masło do smażenia lub olej roślinny

Uprażone jabłka wymieszać z cynamonem, rodzynkami i cukrem wanilinowym (można je dodać już w połowie smażenia).
Do większej miski włożyć ser (zmielony lub rozgnieciony widelcem), dodać cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy (jeśli używamy), żółtka, wymieszać.
Dodać przygotowane jabłka z rodzynkami, przesianą mąkę i pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Masa ma być gęsta, w razie konieczności dodać więcej mąki (można sprawdzić smażąc jednego placka czy dobrze się przewraca).
Placki smażyć na rozgrzanej patelni, na umiarkowanym ogniu raz przewracając przez około pół minuty z każdej strony.

* można użyć gotowego musu lub zrobić go od ręki: 3 jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z 1 łyżką masła, dodać 1 łyżkę cukru (lub do smaku) i smażyć od czasu do czasu mieszając aż zmiękną, ale pozostaną jeszcze w kawałach. Zdjąć z ognia i odmierzyć 250 g - tyle wykorzystać do placków (ja dodałam wszystkie i dosypałam 1 łyżkę mąki ekstra). 

Buon Appetito! :)

środa, 10 marca 2010

Pyszne, pyszne, pyszne. Delikatne, kakaowe, cieniutkie jak trójwarstwowa chusteczka ;) z najlepszym dżemem morelowym jakim przyszło mi kiedykolwiek jeść. Polecam gorąco!

przepis znalazłam u Liski, podmieniłam część mąki na kakao

składniki:

  • 150 ml mleka
  • 70 g mąki pszennej
  • 10g kakao
  • 20 g oleju roślinnego np. słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Wszystko zmiksować.
Smażyć na rozgrzanej patelni, spryskując ją uprzednio odrobiną oleju roślinnego. Przekładać dżemem morelowym i zajadać ze smakiem.

Buon Appetito! :)

wtorek, 01 września 2009

Takie placuszki to moje ulubione śniadanie, szczególnie w ciągu roku szkolnego. Wtedy przepis zmodyfikowałam tak bym mogła otrzymać jedną porcję. Wieczorem w jednym kubeczku łączyłam płatki owsiane z jogurtem, w drugim pozostałe składniki a rano tylko całość mieszałam, dodawałam owoce i siup na patelnię. Placuszek był gotowy zanim zdążyłam wysuszyć grzywkę :D

Na wakacjach śpieszyć się nie muszę więc całość wykonałam zgodnie z przepisem podmieniając mąkę zwykłą na wieloziarnistą oraz cukier na miód, a także dodając cynamon i borówki (wersja z imbirem i gruszkami to mój numer dwa:)).

Jak można się łatwo domyślić takie śniadanie jest bardzo zdrowe a także sycące, dostarcza energii na cały dzień i nie straszna była mi nawet historia z panią O… ;)

Bardzo polecam!

przepis podaję już z moimi zmianami, oryginał znajdziecie u Dorotki

składniki na ok. 25 małych lub 10 większych placuszków:

  • 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 2,5 szklanki maślanki/jogurtu naturalnego/mleka
  • 2 duże jajka
  • 60 g rozpuszczonego masła (olej też się sprawdza)
  • pół szklanki mąki wieloziarnistej (czasem trzeba dodać trochę więcej)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • borówki amerykańskie (chociaż sprawdzą się każde inne owoce, pokrojone na mniejsze cząstki jeśli to potrzebne)

Płatki owsiane wymieszać z maślanką/jogurtem/mlekiem i odstawić na 15 - 30 minut.

Po tym czasie dodać jajka, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki (bez owoców), delikatnie wymieszać, odstawić, by ciasto odpoczęło, na około 10 minut (lekko się w tym czasie napuszy).

Nalewać na patelnię nie za grube placki, ułożyć owoce (lekko dociskając), smażyć na małym ogniu (ponieważ szybko się rumienią i mogą 'nie dojść' w środku), najlepiej bez dodatku tłuszczu.

Podawać z miodem, syropem, dżemem, owocami…

Buon Appetito! :)

 
1 , 2