| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wytrawne

piątek, 05 września 2014

Smak kwiatów dyni poznałam po raz pierwszy kilka lat temu we włoskiej trattorii. Klasycznie podane w naleśnikowym cieście, z serowym nadzieniem pachnącym miętą i cytryną tak nam posmakowały, że przygotowuję je przynajmniej raz w sezonie. Są bardzo delikatne, najpyszniejsze tuż po usmażeniu i chociaż to bardziej kaloryczna wersja antipasti to warto spróbować.

składniki (3-4 porcje):

  • 12 kwiatów dyni/cukinii
  • 250g serka ricotta
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • skórka z 1 cytryny
  • mała garść startego sera grana padano
  • mała garść posiekanej mięty
  • sól, pieprz
  • olej roślinny

ciasto naleśnikowe:

  • 1/2 szklanki mąki
  • duża szczypta soli
  • kilka łyżek wody gazowanej
  • 1 jajko

Z kwiatów usunąć pręciki, umyć i osuszyć. Serek ricotta wymieszać z grana padano, miętą, skórką i sokiem cytrynowym oraz do smaku pieprzem i ew. solą. Ostrożnie nadziać kwiaty, końce płatków delikatnie docisnąć.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę gazowaną i jajko. Dokładnie wymieszać, powinno mieć konsystencję nieco rzadszą od gęstej śmietany. Kwiaty maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, odsączać na papierowym ręczniczku. Podawać od razu np. z cząstkami cytryny i dodatkową miętą.
Ciemnozielone końcówki i łodyżki kwiatów są gorzkawe, dlatego najlepiej po usmażeniu je odcinać.

Buon Appetito! :)

 

09:09, viridianka , Wytrawne
Link Komentarze (8) »
wtorek, 26 sierpnia 2014

Il mio numero uno! Przepyszne cytrynowe linguine ze świeżymi pomidorami, ziołami i serem grana padano. Najlepsze w pomidorowym sezonie, gdy koktajlowe pomidorki są słodsze niż cukierki - to klucz do idealnego smaku.

składniki (2 porcje):

  • sok i skórka z 1 cytryny*
  • 200g makaronu linguine
  • 2 duże garście słodkich pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka listków świeżej bazylii lub mięty
  • sól, pieprz, świeża papryczka chili
  • ser grana padano, do posypania

Pomidorki pokroić na połówki, przełożyć do miski. Dodać sok i posiekaną skórkę cytrynową, kilka porwanych liści bazylii/mięty, oliwę oraz do smaku sól, pieprz oraz drobno posiekaną papryczkę chili. 
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu skracając czas o minutę.
Gotowy odcedzić (odlać niewielką ilość wody z gotowania), przełożyć z powrotem do garnka. Na najmniejszym ogniu podgrzewać z sokiem z miseczki, bez pomidorów, aż się wchłonie (ew. dolać wodę z gotowania). Spróbować czy jest odpowiednio doprawiony i al dente. Wyłączyć ogień, wsypać pomidorki i zamieszać krótko. Na talerzach posypać wiórkami grana padano.

Buon Appetito! :)

*jeśli cytryna jest bardzo kwaśna dodaję połowę soku.


20:06, viridianka , Wytrawne
Link Komentarze (9) »
wtorek, 03 czerwca 2014

Zadziwiające, że dopiero w tym roku odkryłam jak smakuje botwinka! Majowe obiady rządziły się więc jej prawami w towarzystwie zielonych szparagów i pierwszych malinowych pomidorów. Dieta wegetariańska uczy mnie gotować prawie od początku, odkrywam więc inne połączenia smaków, wymyślam i szukam ciekawych przepisów, próbuję nowego. Nigdy wcześniej nie pomyślałabym o buraczkowych pierożkach! A okazuje się, że są po prostu przepyszne :) Nadzienie to najprostsze połączenie duszonej botwinki, ulubionego koziego serka, parmezanu oraz soku z cytryny. Musicie spróbować!

składniki na ciasto:

  • 200g mąki semoliny
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego

składniki na nadzienie:

  • 1 mały pęczek botwinki
  • 150g serka koziego, kremowego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sok cytrynowy
  • biały pieprz, cukier i sól

Przygotować ciasto. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać jajka, olej i jogurt. Zagniatać tak długo aż ciasto zacznie się odrywać od ścianek miski, będzie miękkie i elastyczne. Ciasto szczelnie owinąć w folię spożywczą, schłodzić min. 60 min.
Przygotować farsz. Botwinkę umyć pod bieżącą wodą. Buraczki odciąć, wyszorować, odciąć co niepotrzebne. Zetrzeć na tarce o małych oczkach lub drobniutko posiekać. Łodyżki pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, włożyć botwinkę i poddusić aż zmięknie i wyparują soki. Przełożyć do miseczki i ostudzić. Następnie dodać kozi serek, parmezan oraz do smaku sok z cytryny, sól, biały pieprz i cukier. Dokładnie wymieszać.

Z ciasta odkrawać kawałki ciasta (resztę od razu zawijać w folię spożywczą, by nie wyschło). Wałkować na długie prostokąty (bardzo pomocna jest maszynka do makaronu, poziom 5). Na jednym płacie układać porcje nadzienia. Ciasto wokół nadzienia posmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie, nakryć kolejnym płatem ciasta. Dociskać okrążając nadzienie by pozbyć się powietrza ze środka. Wykrawać pierożki foremką lub kieliszkiem do wina. Układać na deseczkach oprószonych mąką pod lekko wilgotną ściereczką. Powtórzyć z pozostałym ciastem i nadzieniem.

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ravioli wrzucać partiami na wrzącą wodę, gotować kilka minut od ponownego zagotowania. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać z jogurtem naturalnym i parmezanem.

Buon Appetito! :)

20:30, viridianka , Wytrawne
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 10 lutego 2014

Nasze rodzime pierogi mają na słonecznym południu włoskie kuzynki, ravioli. Podobnie jak w Polsce nadziewa się je na tysiące sposobów. Uwielbiam klasyczne połączenie szpinaku, czosnku i ricotty lub wersji deserowej, na słodko - dyni i cynamonu. Wspaniałe są również ziołowe ravioli z kaczką oraz kozim twarożkiem, które chciałabym Wam dzisiaj polecić.
Ciasto i nadzienie pierożków przygotowałam z dodatkiem smalczyku. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie silnym aromatem ziół i aby podkreślić ich smak dodatkowo do ciasta wwałkowałam ich świeże listki. Dzięki nim ravioli pięknie pachną, atrakcyjnie wyglądają i są przepyszne!

składniki na ciasto:

  • 300g mąki semoliny
  • 3 duże jajka
  • 3-4 łyżki roztopionego smalczyku Smakowita Pajda z ziołami
  • świeże zioła

składniki na nadzienie:

  • 250g upieczonego mięsa z kaczki
  • 150g serka koziego, kremowego
  • 3 łyżki roztopionego smalczyku Smakowita Pajda z ziołami
  • biały pieprz i sól

Przygotować ciasto. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać jajka i roztopiony smalczyk. Zagniatać tak długo aż ciasto zacznie się odrywać od ścianek miski, będzie miękkie i elastyczne. Ciasto szczelnie owinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na min. 30 minut.

Przygotować farsz. Mięso z kaczki pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski razem z serkiem, roztopionym smalczykiem oraz białym pieprzem i solą do smaku. Wymieszać widelcem by mięso nieco rozdrobnić, a farsz ujednolicić. Włożyć do lodówki na czas chłodzenia ciasta by nieco zgęstniało.

Z ciasta odkrawać kawałki ciasta (resztę od razu zawijać w folię spożywczą, by nie wyschło). Wałkować na długie prostokąty (bardzo pomocna jest maszynka do makaronu, poziom 6). Docisnąć listki ziół, złożyć na pół i jeszcze raz cienko rozwałkować (poziom 4). Na jednym płacie układać porcje nadzienia o wielkości większego orzecha laskowego, lekko je spłaszczać. Ciasto wokół nadzienia posmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie, nakryć kolejnym płatem ciasta. Dociskać okrążając nadzienie by pozbyć się powietrza ze środka. Wykrawać kwadratowe pierożki foremką o boku 5cm. Układać na deseczkach oprószonych mąką pod lekko wilgotną ściereczką. Z resztek zagnieść ponownie ciasto i postąpić tak samo. Powtórzyć z pozostałym ciastem i nadzieniem.

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ravioli wrzucać partiami na wrzącą wodę, gotować kilka minut od ponownego zagotowania. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać z sosem z pieczenia kaczki lub skropione smalczykiem/oliwą z kilkoma listkami świeżych ziół.

Buon Appetito! :)

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 



17:24, viridianka , Wytrawne
Link Komentarze (17) »
czwartek, 06 lutego 2014

Tartaletki które możecie przygotować na lekką kolację w towarzystwie sałatki z rukoli skropionej cytrynowym dressingiem lub na jej zakończenie jako wytrawny deser. Połączenie warzywnych konfitur lub chutney'a z serami to przecież klasyka często serwowana po posiłku.
Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem roślinnego smalczyku. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że z jej udziałem ciasto jest jeszcze bardziej kruche oraz momentami zabawnie chrupie dzięki kawałeczkom prażonej cebulki. Tartaletki nadziałam plasterkami kwaskowatych jabłek zapieczonych w delikatnym śmietankowym kremie, wspaniałą konfiturą z czerwonej cebuli i wędzonych śliwek, a całość pod skorupką z sera cheddar. Przepyszne na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam!

składniki na kruche ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 95g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda, z cebulką i jabłkami
  • 95g masła
  • 3-4 łyżki zimnej wody

składniki na konfiturę cebulową z wędzonymi śliwkami:

  • 1kg cebuli czerwonej
  • 125ml czerwonego wina wytrawnego
  • 25ml octu balsamicznego
  • 25ml oliwy z oliwek
  • 25g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda, z cebulką i jabłkami
  • 2-4 łyżki miodu
  • 8 śliwek wędzonych, dużych
  • czarny pieprz i sól

oraz:

  • 125ml śmietanki kremówki
  • 2 żółtka
  • 1 jabłko, duże (najlepiej kwaskowate)
  • 150-200g sera cheddar
  • tymianek
  • czarny pieprz i sól

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i sól. Wymieszać i dodać zimny smalczyk oraz masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem tak by tłuszcz połączyło się z suchymi składnikami w bardzo drobne okruchy. Dolać wodę, zagnieść szybko rękoma na gładkie, miękkie ciasto*. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 45-60 minut. Foremki na tartaletki** posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremki. Schłodzić 3-4h lub najlepiej całą noc.

Przygotować konfiturę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W dużym garnku rozgrzać smalczyk i oliwę. Dodać cebulę, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić 25-30 minut. Po tym czasie wlać wino czerwone, ocet balsamiczny, miód, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz czarny pieprz i sól do smaku. Konfiturę podgrzewać na małym ogniu do momentu aż cebula zmięknie i będzie szklista (~30-45 minut). Spróbować i ew. doprawić. Ostudzić.

W miseczce wymieszać śmietankę z żółtkami, dodać pieprz i szczyptę soli. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać, wydrążyć i pokroić na cienkie plasterki. Na schłodzonych spodach układać po kilka plasterków jabłka, wlać po 2-3 łyżki śmietankowej mieszanki, nakryć grubą warstwą konfitury z cebuli (konfitury zostało mi 3-4 łyżki), posypać startym serem i listkami świeżego tymianku. Piec 30-40 minut w 175st.C, najlepiej z grzaniem od dołu. Podawać na ciepło lub w temp. pokojowej.

Buon Appetito! :)

*ciasto można przygotować także w food procesorze/robocie planetarnym z przystawką do siekania/ucierania, wygodniej i szybciej :)

**8 sztuk.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 



22:32, viridianka , Wytrawne
Link Komentarze (16) »