| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Napoje, drinki, koktajle

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Słodko i pysznie truskawkowy milkshake ♥

składniki:

  • truskawki, świeże lub mrożone
  • lody
  • mleko

Do blendera kielichowego włożyć truskawki (ze świeżymi milkshake będzie rzadszy) i lody, wlać mleko. Zmiksować na gładko. Przelać do wysokich szklanek, ozdobić świeżą truskawką i słomką.

Buon Appetito! :)

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Grenadyna to pyszny syrop z owoców granatu. Słodki, żywo czerwony i pachnący. Idealny dodatek do szampana, wody sodowej lub jako zastępstwo soku malinowego w herbacie.

składniki na grenadinę:

  • 200g ziarenek z granatu
  • 200ml wody
  • sok z 1 mandarynki
  • skórka otarta z 1/2 mandarynki
  • ok. 200g cukru

Granat obrać, wyciągnąć nasionka bez białych skórek. Wsypać do garnka, wlać wodę i sok mandarynkowy oraz skórkę. Podgrzać do zagotowania, następnie gotować na malutkim ogniu 5-6 minut rozgniatając ziarenka. Całość przecedzić, zmierzyć w mililitrach ilość otrzymanego soku. Wsypać cukier (tyle ile otrzymaliśmy mililitrów soku) i gotować 15-20 minut aż zgęstnieje. Syrop wlać do słoiczka lub buteleczki. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Podawać z mocno schłodzonym szampanem lub wodą sodową i sokiem z limonki/cytryny. Kieliszki można ozdobić zanurzając ich brzegi w grenadinie, następnie w cukrze krysztale.

Buon Appetito! :)

przepis zainspirowany programem w tv

środa, 27 listopada 2013

Koniec listopada to chyba dobry czas by zacząć myśleć o prezentach! W tym roku chciałabym przygotować drobne słodkie paczuszki pod choinkę - z domową czekoladową truflą, paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej, imbirowym ciasteczkiem ze stempelkiem lub karmelową kruchą krówką... Zobaczymy co jeszcze wymyślę i najważniejsze - czy zdążę! :) Kolejny pomysł to słoiki - genialny w swojej prostocie. Na Czekoladowym Kocie mogliście zobaczyć już kilka przykładów klik, a w internecie można znaleźć całe mnóstwo inspiracji, bo kreatywność blogerów kulinarnych po prostu nie zna granic. Mój dzisiejszy pomysł to pierniczkowa czekolada. Zawartość słoiczka wystarczy jedynie rozpuścić w gorącym mleku, a gotowa jest słodka, gęsta i cudownie pachnąca. Uwielbiam! :)

proporcje na 1 słoiczek (220ml):

  • 2 łyżki mleka w proszku, z czubkiem
  • 2 łyżki gorzkiego kakao, z czubkiem
  • 4 pierniczki (35g)
  • 1/2-1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (można pominąć)
  • 40g gorzkiej czekolady, posiekanej lub drobinek czekoladowych

do przygotowania napoju:

  • 2 szklanki mleka, lub więcej

Pierniczki zmiksować w blenderze z przyprawą do piernika. W słoiczku warstwami wsypywać poszczególne składniki starając się nie pobrudzić ścianek. Na początku mleko w proszku, następnie gorzkie kakao, kolejno pierniczki, cukier i na końcu czekoladę. Słoiczek zakręcić, ozdobić wstążeczką, kolorowym sznureczkiem lub karteczką z podpisem.
Przygotowując gorącą czekoladę mleko należy podgrzać w garnuszku. Do gorącego wsypać zawartość słoiczka i wymieszać ręczną trzepaczką na gładką konsystencję. Przelać do szklanek i ozdobić bitą śmietaną, pokruszonym pierniczkiem lub wiórkami czekoladowymi.

Buon Appetito! :)

sobota, 27 lipca 2013

W upalne dni najlepiej zabezpieczyć lodówkę w pyszne, orzeźwiające napoje. Nie tylko w popularną wodę z cytryną i miętą, lecz także o nowości z różnymi cytrusami oraz sezonowymi owocami tworząc oryginalne połączenia i smaki. Czasami po prostu z tego co mamy pod ręką można przygotować napój, który zachwyci nie tylko Ciebie, ale i wszystkich wokół. Kolorystycznie pasujące do siebie zestawienia to często strzał w dziesiątkę, dlatego sprawdźcie koniecznie jak Wam smakuje połączenie różowego grejpfruta i maliny w lemoniadzie.

Polecam również limonadę z malinami i miodem KLIK.

składniki:

  • 3 różowe grejpfruty
  • 3 cytryny
  • 4 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 4 łyżki soku malinowego
  • 100g malin
  • 400ml wody mineralnej
  • kostki lodu, plasterki grejpfruta, kilka malin, listki mięty (do podania)

Wycisnąć sok z grejpfrutów i cytryn. Wymieszać soki cytrusowy oraz malinowy z cukrem tak by się rozpuścił, następnie całość przecedzić przez sitko. Dodać wodę mineralną (gazowaną lub niegazowaną) i maliny – w tym momencie najlepiej odstawić lemoniadę na kilka godzin do lodówki, schłodzi się, a smaki przegryzą. Porcje lemoniady wlewać do shakera wypełnionego lodem, potrząsać by się zmroziła i rozlewać do kieliszków lub szklanek. Podawać z plasterkiem grejpfruta, malinami i listkiem mięty.

Buon Appetito! :)



czwartek, 23 sierpnia 2012

Ślicznie pachnie, cudownie smakuje, ma piękny żywy kolor - woda, sok limonkowy, maliny i miód. Limonada! Najlepsza mocno schłodzona z dodatkową porcją lodu i kilkoma listkami świeżej mięty.

składniki:

  • 2 litry wody
  • 300g malin
  • 3-4 łyżki miodu
  • sok z 2 limonek
  • kilka listków mięty
  • lód

Maliny przetrzeć przez sitko. Powstałe puree przelać do dużego garnka (pesteczki wyrzucić). Dolać wodę, sok z limonek oraz miód do smaku. Podgrzać tylko odrobinę aż miód się rozpuści. Ostudzić i ew. przecedzić. Przelać do dzbanków, dodać lód i kilka listków mięty.

Buon Appetito! :)

 
1 , 2 , 3