| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Za kuchnią

niedziela, 21 września 2014

Dyniowe love ♥ z deszczowego Targu Pietruszkowego w Krakowie.
Modelki od lewej: piżmowa, hokkaido i hokkaido niebieskie.

wtorek, 19 sierpnia 2014

W tym roku wakacje spędziłam w cudownym Limone - przepięknym, cytrynowym miasteczku nad jeziorem Garda w Lombardii, w północnych Włoszech. Na zdjęciu moje zakupy: ekologiczne cytryny, miseczki, zawieszka, linguine, cukierki, limoncello - a także scenariusz na nowy film - edit. już nagrany KLIK :)
Zakochana od wczoraj piekę i gotuję najbardziej cytrynowo ♥

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

W imieniu Zuzi i swoim chciałabym bardzo podziękować wszystkim Uczestnikom za nadesłane zgłoszenia oraz pogratulować fantastycznych zdolności kulinarnych! Wiem jednak, że nie możecie już się doczekać wyników konkursu, bo.. popędzacie mnie z każdej strony :) dlatego bez przedłużania - z przyjemnością ogłaszam, że nową właścicielką wałka zostaje: Ania D. z herbaciano-cytrusowymi serniczkami. Gratulujemy :)
Przypominam również, że wszystkie wałki z wzorami możecie znaleźć tutaj i tutaj.

 

środa, 26 marca 2014

Fakt: jestem kulinarną gadżeciarą! :)
Mam w domu kilka szuflad z uroczymi foremkami do ciasteczek, zbiór cudnych tylek do rękawa cukierniczego, drewnianą formę do pierników w kształcie serca oraz wiele innych cudeniek które po prostu uwielbiam. Ostatnio dołączył do nas również piękny drewniany wałek z wytłoczonym wzorem i od razu - stał się moim ulubieńcem!
Właścicielka Vałka - Zuza, młoda polska projektantka tworzy wałki z niezwykłą starannością i dbałością o szczegóły. Wzory grawerowane są w drewnie bukowym za pomocą ręcznie sterowanego lasera. Sama wybrałam folkowy wzór okręgów, ale nadal nie mogę napatrzeć się na przesłodkie koty i wszystkie inne, które także Wy możecie zobaczyć tutaj lub tutaj.

Wałki są idealne do odciskania wzorów w kruchym cieście albo lukrze plastycznym i upieczenia ciasteczek i tart lub ozdabiania babeczek i tortów. Obie wersje udało mi się już przetestować i jestem bardzo zadowolona. Kruche cytrynowe ciasteczka wyszły nie tylko przepyszne, ale i słodko urocze. A babeczki okryte białym fondantem przyciągały wzrok i zachęcały do spróbowania.
Wałki są impregnowane olejem dzięki czemu nie wchłaniają tak mocno wilgoci i są łatwe do czyszczenia, wystarczy przetrzeć je suchą szmateczką, pędzelkiem lub umyć ciepłą wodą z płynem po czym dokładnie wysuszyć. 

Podoba się? Mamy dla Was coś jeszcze! Razem z Zuzią organizujemy konkurs, w którym będziecie mogli wygrać wałek z dowolnie wybranym wzorem. Zasady są bardzo proste: czekamy na zdjęcia Waszych wypieków i deserów w wiosennym klimacie. Motywem przewodnim ma być wiosna i kolor zielony np. limonkowy, pistacjowy, zielonej herbaty.. Zabawa kończy się 10 kwietnia o północy, niedługo później ogłoszę zwycięzcę. Liczmy na Waszą pomysłowość! Czas start :)

Zgłoszenia wysyłajcie na adres viridianka@gazeta.pl w temacie wiadomości wpisując 'KONKURS + nazwa wypieku'. Uwaga! każde zgłoszenie będę potwierdzała wiadomością zwrotną, jeśli jej nie otrzymasz napisz do mnie jeszcze raz :)


Wpis zawiera lokowanie produktu.

niedziela, 08 września 2013

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na danie jakiego jeszcze nie widzieliście!

składniki (2 porcje):

  • 350g niczego
  • 2 łyżki niczego
  • duża szczypta niczego
  • 1 opakowanie niczego
  • 2 sztuki niczego
  • 200ml niczego
  • 150ml niczego
  • nic i nic do podania

Składniki na danie powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyciągnąć je z pustej lodówki minimum 3-4 godziny przed przygotowaniem. Na początku do dużej miski przesiewamy nic, nic i nic. Wsypujemy opakowanie niczego, następnie wbijamy 2 sztuki niczego oraz wlewamy nic i nic. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Pustą miskę nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 30-45 minutach nagrzewamy patelnię. Łyżką nakładamy porcje niczego, smażymy na złoto-rumiany kolor. Oprószamy niczym i podajemy z pokrojonym niczym na pustym talerzu.

Pusty talerz - tak niestety wygląda posiłek ponad 160000 polskich dzieci:

Podziel się Posiłkiem to program społeczny, którego celem jest walka z niedożywieniem polskich dzieci. Prowadzony przez firmę Danone w czasie dziesięciu lat pozwolił na wydanie 13 milionów posiłków dla dzieci! Jak działa? Wystarczy kupić jogurty Danone oznaczone logiem programu  – Talerzykiem, w okresie od września do końca października 2013 roku. Dzięki temu część zysków ze sprzedaży produktów zostanie przekazana na ufundowanie posiłków niedożywionym dzieciom. Ty też możesz pomóc!
Więcej szczegółów programu znajdziecie po kliknięciu w poniższy baner:

 
1 , 2 , 3 , 4