| < Styczeń 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Follow Me on Pinterest Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
środa, 21 stycznia 2015

Czy wiecie jak bardzo lubię piec babeczki? (tuż obok tortów, tart i ciast drożdżowych.. ;-) ), dlatego dzisiaj przedstawiam Wam kolejne babeczki, w zimowej scenerii, w zimowych smakach - z makiem doprawionym marcepanem i migdałami oraz ciastem i kremem o smaku likieru advokaat. Są przepyszne!
Jeśli nie macie czasu/ochoty na kilkustopniowe przygotowania masę makową zastąpcie suchym makiem i też będzie pysznie - próbowałam :-)

składniki na masę makową:

  • 100ml mleka
  • 50g maku
  • 50g marcepanu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów
  • 2 gorzkie migdały, starte

składniki na babeczki (12 sztuk):

  • 125g masła
  • 125g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu (40g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki likieru advokaat
  • 60ml mleka
  • 150g mąki pszennej
  • 100g migdałów, bez łupin i zmielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli

Składniki powinny być w temp. pokojowej.

składniki na krem z adwokatem:

  • 250g serka mascarpone
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 100ml likieru Adwokat
  • 125g białej czekolady

oraz:

  • mak, do dekoracji

Masa makowa. Mak zmielić dwukrotnie w młynku. W garnuszku podgrzać mleko. Do gorącego dodać posiekany marcepan i mieszać aż się roztopi - uwaga by nie przypalić. Zmielony mak zalać gorącym mlekiem marcepanowym.  Dodać cukier, mielone migdały i starte gorzkie migdały. Wymieszać. Odstawić na całą noc by masa zgęstniała.

Krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Serek ubić ze śmietanką na sztywno, następnie powoli dodawać likier, potem białą czekoladę. Miksować aż krem zgęstnieje, przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką i schłodzić całą noc w lodówce lub min. 2h

Ciasto. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mąkę przesiać z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem i miodem na jasny, puszysty krem (10-12 minut). Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym na gładką masę. Następnie wlać część mleka i likieru, kolejno połowę sypkich składników, miksować i powtórzyć do wykorzystania składników.
Na spód papilotek nałożyć po równo masy makowej, następnie przykryć ciastem. Piec w 175st.C przez 16-18 minut lub do suchego patyczka. Babeczki ostudzić na kuchennej kratce.

Ostudzone babeczki przed podaniem ozdobić kremem i posypać makiem.

Buon Appetito! :)

14:21, viridianka , Babeczki
Link Komentarze (32) »
czwartek, 08 stycznia 2015

"Jest przepyszny, Asia jedno z najlepszych ciast jakie upiekłaś",
myślę, że dzisiaj wystarczy po prostu zdanie moich Najukochańszych :-)

składniki na ciasto:

  • 270g maku
  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 3 łyżki mielonych migdałów lub biszkoptów
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, opcjonalnie

składniki na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g kremu kajmakowego, z puszki
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

oraz:

  • słoik konfitur wiśniowych, domowych
  • likier wiśniowy
  • polewa czekoladowa
  • wiśnie maraschino, mak

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej!

Przygotować ciasto. Sposoby na mak są dwa - pierwszy z użyciem maku zmielonego, należy zalać go wrzącą wodą, przykryć i odstawić do ostudzenia. Potem odcisnąć w lnianym ręczniczku a dla pewności na malutkim ogniu jeszcze odparować i ostudzić. Drugi - mak zalać wrzącą wodą, odstawić do ostudzenia. Odcisnąć i zmielić dwa razy w maszynce.
Dna dwóch, a najlepiej trzech tortownic wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Mak wymieszać z mielonymi migdałami/biszkoptami, proszkiem do pieczenia i opcjonalnie skórką pomarańczową. Białka ubić na średnio sztywno ze szczyptą soli. Następnie dosypywać po łyżce
pozostałego cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą ubite na sztywną, lśniącą pianę (miskę odwracamy do góry nogami, białka muszą pozostać w misce:-) ). Do białek dodawać po jednym żółtku. Następnie dosypać 1/2 suchych składników, mieszać bardzo delikatnie, dodać kolejną część i znowu mieszać do połączenia. Masę przelać do foremek i piec 25-35 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Polecam przygotować dzień wcześniej.

Przygotować krem. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki, gęsty krem. Schłodzić w rękawie cukierniczym z końcówką przez min. kilka godzin.

Wykończenie. Pierwszy blat ciasta posmarować niewielką ilością likieru wiśniowego, najlepiej za pomocą pędzelka. Konfitury wymieszać z dużą szczyptą cynamonu. Nałożyć ich połowę na ciasto, wycisnąć krem. Nakryć kolejnym blatem i powtórzyć. Ostatni blat ciasta posmarować likierem i polać polewą czekoladową. Ozdobić wiśniami maraschino i makiem. Tort przechowywać w chłodnym miejscu.

Buon Appetito! :-)

przepis na blaty makowe z zeszytu Babci


 

20:14, viridianka , Torty
Link Komentarze (42) »